Su gražiausia pavasario švente. Geros nuotaikos, saulėtų dienų ir įdomių bandymų virtuvėje ;))
2013 m. kovo 31 d., sekmadienis
2013 m. kovo 26 d., antradienis
Apelsinų - varškės tortukas su kokosu
Prieš kelis metus radau jį žurnale "BURDA". Kepu jau antra kartą, truputį pakeičiau pagal save. Labai skanus, paprastas torčiukas. Rekomenduoju visiems, kas mėgsta varškę, apelsinus ir kokosą ;))
Tešla:
150 g sviesto
4 kiaušiniai
200 g cukraus
5 valg.š. su kaupu kokoso drožlių
150 g miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
Įdarui:
750 g liesos kreminės varškės ( pagal originalų receptą 500 g liesos ir 250 g maskarponės, bet man buvo per riebu)
125 ml grietinėlės plakamos ( perku 500ml, likusę sunaudoju torto aptepimui ir papuošimui)
30 g želatino
2 apelsinai
6 valg.š. cukraus
2 valg.š. citrinos sulčių
Gaminimas: sviestą ištirpiname. Baltymus atskiriame nuo trynių ir suplakame iki standžių putų po truputį suberdami 2 valg.š. cukraus. Į baltymus įmaišome kokosą.
Trynius ištriname su likusiu cukrumi, po truputį pilame sviestą ir lengvai suplakame. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir išsijojam į trynių masę, ant viršaus sukrečiam baltymus ir gerai išmaišom. Kepame 25 ar 26 centimetrų skersmens atidaromoje torto formoje, išklotoje kepimo popieriumi, iki 175"C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Iškeptą atvėsiname ant grotelių. Biskvitą geriau išsikepame iš vakaro.
Želatiną išbrinkiname virintam vandenį. Nutarkuojame pusės apelsino žievelę, likusią nulupame.Iš apelsinų išpjaustome minkštimą, sumaišome su puse cukraus ir sublenderiuojame į piure. Želatiną ištirpiname ir su nutarkuota žievele įmaišome į piure. Grietinėlę suplakame iki standumo ir sumaišome su varške, cukrumi ir citrinos sultimis. Įmaišome piure.
Biskvitą perpjaunam pusiau. vieną dalį dedam į išardomą kepimo formą ( tą pačią, kurioje kepė), pašlakstome trupučiu parūgštinto ir pasaldinto vandens ir ant viršaus sudedame varškinę masę.Išlyginame ir uždedame antrą biskvitą, pašlakstome truputį ir dedame į šaldytuvą nors 4 valandom.
Sustingusį tortą aptepame su cukrumi ir citrinos sultim suplakta grietinėle, papuošiame.
Ragaujam su stipria kavyte ;))
Tešla:
150 g sviesto
4 kiaušiniai
200 g cukraus
5 valg.š. su kaupu kokoso drožlių
150 g miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
Įdarui:
750 g liesos kreminės varškės ( pagal originalų receptą 500 g liesos ir 250 g maskarponės, bet man buvo per riebu)
125 ml grietinėlės plakamos ( perku 500ml, likusę sunaudoju torto aptepimui ir papuošimui)
30 g želatino
2 apelsinai
6 valg.š. cukraus
2 valg.š. citrinos sulčių
Gaminimas: sviestą ištirpiname. Baltymus atskiriame nuo trynių ir suplakame iki standžių putų po truputį suberdami 2 valg.š. cukraus. Į baltymus įmaišome kokosą.
Trynius ištriname su likusiu cukrumi, po truputį pilame sviestą ir lengvai suplakame. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir išsijojam į trynių masę, ant viršaus sukrečiam baltymus ir gerai išmaišom. Kepame 25 ar 26 centimetrų skersmens atidaromoje torto formoje, išklotoje kepimo popieriumi, iki 175"C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Iškeptą atvėsiname ant grotelių. Biskvitą geriau išsikepame iš vakaro.
Želatiną išbrinkiname virintam vandenį. Nutarkuojame pusės apelsino žievelę, likusią nulupame.Iš apelsinų išpjaustome minkštimą, sumaišome su puse cukraus ir sublenderiuojame į piure. Želatiną ištirpiname ir su nutarkuota žievele įmaišome į piure. Grietinėlę suplakame iki standumo ir sumaišome su varške, cukrumi ir citrinos sultimis. Įmaišome piure.
Biskvitą perpjaunam pusiau. vieną dalį dedam į išardomą kepimo formą ( tą pačią, kurioje kepė), pašlakstome trupučiu parūgštinto ir pasaldinto vandens ir ant viršaus sudedame varškinę masę.Išlyginame ir uždedame antrą biskvitą, pašlakstome truputį ir dedame į šaldytuvą nors 4 valandom.
Sustingusį tortą aptepame su cukrumi ir citrinos sultim suplakta grietinėle, papuošiame.
Ragaujam su stipria kavyte ;))
2013 m. kovo 25 d., pirmadienis
Avižiniai sausainiai
Mano patys mėgstamiausi nuo vaikystės. Būdavo labai skanu juos valgyti kartu su obuoliu arba dar šiltus užgerti pienu.
Tad prisiminkime vaikystę, o gal pasiūlykime vaikams, juk jie tikrai sveikesni nei pirktiniai ar kokie traškučiai.
1 stikl. paprastų avižinių dribsnių ( stiklinė - 250 ml)
1 stikl. greito paruošimo avižinių dribsnių
1 stikl. miltų
1/2 stikl. lydyto kepinių margarino
1/2 stikl. kefyro ar grietinės
1/2 stikl. cukraus
1 kiaušinis
1/2 arbat.š. sodos
Gaminimas: avižinius dribsnius užplikome karštu margarinu ir paliekame atvėsti. Atvėsusius sumaišome su miltais. Tada supilame kefyrą ar grietinę, sumaišytą su soda, suberiame cukrų, įmušame kiaušinį ir viską gerai išmaišome.
Tada imame šaukšteliu ir dedame į kepimo popierium išklotą blėtelę. Kepame 190"C orkaitėje kol gražiai pagelsta, apie 20 - 30 min.
Valgome patys ir vaišiname kitus... ;))
Tad prisiminkime vaikystę, o gal pasiūlykime vaikams, juk jie tikrai sveikesni nei pirktiniai ar kokie traškučiai.
1 stikl. paprastų avižinių dribsnių ( stiklinė - 250 ml)
1 stikl. greito paruošimo avižinių dribsnių
1 stikl. miltų
1/2 stikl. lydyto kepinių margarino
1/2 stikl. kefyro ar grietinės
1/2 stikl. cukraus
1 kiaušinis
1/2 arbat.š. sodos
Gaminimas: avižinius dribsnius užplikome karštu margarinu ir paliekame atvėsti. Atvėsusius sumaišome su miltais. Tada supilame kefyrą ar grietinę, sumaišytą su soda, suberiame cukrų, įmušame kiaušinį ir viską gerai išmaišome.
Tada imame šaukšteliu ir dedame į kepimo popierium išklotą blėtelę. Kepame 190"C orkaitėje kol gražiai pagelsta, apie 20 - 30 min.
Valgome patys ir vaišiname kitus... ;))
Varškinė picos tešla
Šį kart norėčiau pasidalinti ne pačiu patiekalu, o tik jo dalimi. Tai picos padas iš varškės. Labai geras variantas, kai reikia ką nors greitai paruošti. Tikrai skani, ir traški, ir minkšta. Valgė net tėtis, o jis didelis picų negerbėjas ;))
Tad kai nėr laiko terliotis su mieline tešla, o šeimyna reikalauja vakarienės ar užgriūna būrys išalkusių draugų, ši tešla - idealus variantas.
125 g varškės
1 kiaušinis
5 valg.š. alyvuogių aliejaus
4 valg.š. pieno
1/2 arbat.š. druskos
1 arbat.š. cukraus
250 g miltų
1 nubrauktas arbat.š. kepimo miltelių
Gaminimas: kiaušinį paplakam truputį su pienu, pilam aliejų, dedam varškę, cukrų, druską, išmaišom. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir į juos supilam paruoštą masę, išminkom. Kočiojam apvalių ar keturkampį picos padą per visą blėtelės dydį. Perkeliam į miltais pabarstytą ar kepimo popierium išklotą blėtelę, dedam norimą įdarą ir šauname į iki 190"C įkaitintą orkaitę.
Mums labai patiko. Galima daryti ir kelias mažesnes ar visai mažas picytes.
Tad kai nėr laiko terliotis su mieline tešla, o šeimyna reikalauja vakarienės ar užgriūna būrys išalkusių draugų, ši tešla - idealus variantas.
125 g varškės
1 kiaušinis
5 valg.š. alyvuogių aliejaus
4 valg.š. pieno
1/2 arbat.š. druskos
1 arbat.š. cukraus
250 g miltų
1 nubrauktas arbat.š. kepimo miltelių
Gaminimas: kiaušinį paplakam truputį su pienu, pilam aliejų, dedam varškę, cukrų, druską, išmaišom. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir į juos supilam paruoštą masę, išminkom. Kočiojam apvalių ar keturkampį picos padą per visą blėtelės dydį. Perkeliam į miltais pabarstytą ar kepimo popierium išklotą blėtelę, dedam norimą įdarą ir šauname į iki 190"C įkaitintą orkaitę.
Mums labai patiko. Galima daryti ir kelias mažesnes ar visai mažas picytes.
2013 m. kovo 24 d., sekmadienis
Silkė burokėlių pataluose
Mano mėgstamiausia. Nieko ypatingo, paprastutis receptas, bet labai skanu.
virti burokėliai
silkės file
saldžiarūgščiai obuoliai
svogūnų laiškai
majonezas
malti kvepiantys pipirai
citrinos sultys
petražolės arba krapai
Gaminimas: į indą lygiais aukštesniais kraštais dedame sluoksnelį tarkuotų burokine tarka burokėlių, padengiame plonu sluoksneliu majonezo. Dedam sluoksnį kubeliais supjaustytos silkės, pabarstom pipirais ir palaistom citrinų sultimis. Beriam sluoksnelį svogūnų laiškų, padengiam sluoksneliu majonezo, dedam sluoksnį tarkuotų obuolių, vėl majonezo, burokėlių ir vėl majonezo. Pabarstom kapotom petražolėm ar krapais. Taip susluoksniuotą silkutę apdengiam maistine plėvele kad neapdžiūtų ir dedame į šaldytuvą nors 12 valandų, kad susistovėtų, susijungtų skoniai.
virti burokėliai
silkės file
saldžiarūgščiai obuoliai
svogūnų laiškai
majonezas
malti kvepiantys pipirai
citrinos sultys
petražolės arba krapai
Gaminimas: į indą lygiais aukštesniais kraštais dedame sluoksnelį tarkuotų burokine tarka burokėlių, padengiame plonu sluoksneliu majonezo. Dedam sluoksnį kubeliais supjaustytos silkės, pabarstom pipirais ir palaistom citrinų sultimis. Beriam sluoksnelį svogūnų laiškų, padengiam sluoksneliu majonezo, dedam sluoksnį tarkuotų obuolių, vėl majonezo, burokėlių ir vėl majonezo. Pabarstom kapotom petražolėm ar krapais. Taip susluoksniuotą silkutę apdengiam maistine plėvele kad neapdžiūtų ir dedame į šaldytuvą nors 12 valandų, kad susistovėtų, susijungtų skoniai.
2013 m. kovo 23 d., šeštadienis
Keksiukai su šokoladu ir apelsinų žievelėm
Su lengvu šokolado prieskoniu ir dvelkiantys apelsinu. Nuostabūs keksiukai. Ypač dar šilti. Prie puodelio stiprios karštos kavos.
3 dideli kiaušiniai
1.5 stikl. cukraus ( stiklinė - 250 ml)
150 g sviesto
150 ml jogurto
8 valg.š. pieno
2.5 stikl. miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
4 plytelės šokolado
2 arbat.š. cukruotų apelsinų žievelių
Gaminimas: Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame ištirpintą, pravėsusį sviestą, išmaišome. Pilame jogurtą, pieną, beriame miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišome. tada įtarkuojame šokoladą ir įdedame žieveles, atsargiai permaišom. Į keksiukų formą dedam popierines formeles ir 2/3 pripildome tešlos. Kepame 180"C orkaitėje kol gražiai parunda. Ar iškepę, tikriname dantų krapštuku.
3 dideli kiaušiniai
1.5 stikl. cukraus ( stiklinė - 250 ml)
150 g sviesto
150 ml jogurto
8 valg.š. pieno
2.5 stikl. miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
4 plytelės šokolado
2 arbat.š. cukruotų apelsinų žievelių
Gaminimas: Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame ištirpintą, pravėsusį sviestą, išmaišome. Pilame jogurtą, pieną, beriame miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišome. tada įtarkuojame šokoladą ir įdedame žieveles, atsargiai permaišom. Į keksiukų formą dedam popierines formeles ir 2/3 pripildome tešlos. Kepame 180"C orkaitėje kol gražiai parunda. Ar iškepę, tikriname dantų krapštuku.
2013 m. kovo 20 d., trečiadienis
Daržovių mišrainė su majonezu
5 nedidelės virtos bulvės
3 virti burokėliai (vidutiniai)
2 nemažos virtos morkos
2 virti pastarnokai
1 stiklinė virtų pupelių ( geriau mažų)
5 - 6 rauginti ar marinuoti agurkai (galima ir mažiau, čia jau kaip mėgstat)
druskos, pipirų
majonezo pagal skonį
2 valg.š. pomidorų padažo
truputis vyno acto skoniui pagerinti
Gaminimas: visas daržoves supjaustome kubeliais, dedame pupeles, beriame druską, pipirus, dedame majonezą ir pomidorų padažą. Viską gerai išmaišome, jei reikia, įpilame truputį vyno acto.
Ir ragaujame.
Perlinės kruopos su morkytėm ir svogūnais
Labai labai skanios kruopytės. Net keista pačiai, kad taip sakau. nes iki 30 metų nevalgiau perlinių kruopų. O dabar man skanu. Labai!!!
Receptas truputį pakoreguotas pagal savo skonį iš žurnalo "Darbštuolė".
2 stikl. perlinių kruopų (stiklinė - 250 ml)
2 nemažos morkos
2 svogūnai
truputis aliejaus
druskos, pipirų
truputis kalendros, muskato, chmeli suneli
kubelis vištienos sultinio
Gaminimas: Iš vakaro kruopas gerai išplauname po tekančiu vandeniu, dedame į storadugnį puodą, užpilame vandenio maždaug per 3 - 4 pirštus virš kruopų ( jei puodas didesnis, vandens gali reikt ir mažiau), dedame sultinio kubelį ir užverdame. Paverdame 5 -10 min ir iškart visą uždengtą puodą vyniojame į kelis sluoksnius laikraščio ir į ką nors šilto ( pledą, striukę, kailinius ). Taip susuktą puodą paliekame per naktį.
Taip virti perlines kruopas mane išmokė močiutė.
Morką sutarkuojame burokine tarka, svogūną supjaustome kubeliais. Viska pakepame su trupučiu aliejaus ( aš lengvai apkepu, tada pilu truputį vandenuko, kad pasitroškintų).
Išvyniojam kruopas, nupilam skystį, jei dar jo likę. Į kruopas pilame daržoves, visus prieskonius, druską, gerai išmaišom, ir dedame į kepimo indą su dangčiu. Gali būti stiklinis, molinis ar špižinis. Uždengiame ir dedame į iki 200"C įkaitintą orkaitę. Kepame 10 min 200"C orkaitėje ir 20 min sumažinę karštį iki 180"C.
Labai skanu ir kaip garnyras, ir vienos, ir net atvėsusios.
Rudenį dar įtarkuoju truputį moliūgo ar cukinijos.
Receptas truputį pakoreguotas pagal savo skonį iš žurnalo "Darbštuolė".
2 stikl. perlinių kruopų (stiklinė - 250 ml)
2 nemažos morkos
2 svogūnai
truputis aliejaus
druskos, pipirų
truputis kalendros, muskato, chmeli suneli
kubelis vištienos sultinio
Gaminimas: Iš vakaro kruopas gerai išplauname po tekančiu vandeniu, dedame į storadugnį puodą, užpilame vandenio maždaug per 3 - 4 pirštus virš kruopų ( jei puodas didesnis, vandens gali reikt ir mažiau), dedame sultinio kubelį ir užverdame. Paverdame 5 -10 min ir iškart visą uždengtą puodą vyniojame į kelis sluoksnius laikraščio ir į ką nors šilto ( pledą, striukę, kailinius ). Taip susuktą puodą paliekame per naktį.
Taip virti perlines kruopas mane išmokė močiutė.
Morką sutarkuojame burokine tarka, svogūną supjaustome kubeliais. Viska pakepame su trupučiu aliejaus ( aš lengvai apkepu, tada pilu truputį vandenuko, kad pasitroškintų).
Išvyniojam kruopas, nupilam skystį, jei dar jo likę. Į kruopas pilame daržoves, visus prieskonius, druską, gerai išmaišom, ir dedame į kepimo indą su dangčiu. Gali būti stiklinis, molinis ar špižinis. Uždengiame ir dedame į iki 200"C įkaitintą orkaitę. Kepame 10 min 200"C orkaitėje ir 20 min sumažinę karštį iki 180"C.
Labai skanu ir kaip garnyras, ir vienos, ir net atvėsusios.
Rudenį dar įtarkuoju truputį moliūgo ar cukinijos.
2013 m. kovo 18 d., pirmadienis
Gruziniškieji chačapuri
Gal ir nėra tai grynai tikrieji chačapuri, bet bent jau labai artimi. Jau senai kirbėjo mintis juos gaminti. Labai patiko ir pats procesas, ir skonis.
2 stikl. miltų ( stiklinė - 250 ml)
2/3 stikl. kefyro ar rūgpienio
1/2 arbat.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis
druskos
2 valg.š. aliejaus kepti arba 2 valg.š. tirpinto sviesto sulaistyti
Įdaras:
500 g - 600 g sūrių mišinio ( fermentinis sūris, feta, mocarela, varškės sūris ar varškė (aš naudojau fermentinį, fetą ir varškę)
1 kiaušinis
žalumynų ( petražolės, krapai, kalendra)
4 skiltelės česnako
pipirų, druskos
Gaminimas: Iš tešlai skirtų produktų užminkome nekietą tešlą ir paliekame pusvalandžiui pabrinkti.
Per tą laiką pasiruošiame įdarą: sūrius sutarkuojame burokine tarka, mušame kiaušinį, beriame sukapotus žalumynus, druską, pipirus, kapotą česnaką. Viską gerai išmaišome.
Tešlą padaliname į 4 dalis. Iš kiekvienos iškočiojame paplotėlį, pradedami nuo viodurio. Vidurys turi likti truputį storėlesnis. Įdarą taip pat padaliname į 4 dalis. Vieną dalį dedame ant iškočioto papločio
Surenkame visus kraštus kaip į ryšulėlį ir užspaudžiame
Tada truputį pamiltuojame ir atsargiai kočiojame iki 0.5 cm storio. jei darosi pūslelės, atsargiai praduriam šakute ir kočiojam toliau.
Kepame su trupučiu aliejaus arba sausoje keptuvėje ( tada iškepusius palaistome sviestu). Kol iškepame visus, iškeptus laikome iki 50 - 60 "C įkaitintoje orkaitėje.
Patiekiame tik karštus. Prie jų idealu taurė vyno.
Idėja iš "Darbštuolės"
2 stikl. miltų ( stiklinė - 250 ml)
2/3 stikl. kefyro ar rūgpienio
1/2 arbat.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis
druskos
2 valg.š. aliejaus kepti arba 2 valg.š. tirpinto sviesto sulaistyti
Įdaras:
500 g - 600 g sūrių mišinio ( fermentinis sūris, feta, mocarela, varškės sūris ar varškė (aš naudojau fermentinį, fetą ir varškę)
1 kiaušinis
žalumynų ( petražolės, krapai, kalendra)
4 skiltelės česnako
pipirų, druskos
Gaminimas: Iš tešlai skirtų produktų užminkome nekietą tešlą ir paliekame pusvalandžiui pabrinkti.
Per tą laiką pasiruošiame įdarą: sūrius sutarkuojame burokine tarka, mušame kiaušinį, beriame sukapotus žalumynus, druską, pipirus, kapotą česnaką. Viską gerai išmaišome.
Tešlą padaliname į 4 dalis. Iš kiekvienos iškočiojame paplotėlį, pradedami nuo viodurio. Vidurys turi likti truputį storėlesnis. Įdarą taip pat padaliname į 4 dalis. Vieną dalį dedame ant iškočioto papločio
Surenkame visus kraštus kaip į ryšulėlį ir užspaudžiame
Tada truputį pamiltuojame ir atsargiai kočiojame iki 0.5 cm storio. jei darosi pūslelės, atsargiai praduriam šakute ir kočiojam toliau.
Kepame su trupučiu aliejaus arba sausoje keptuvėje ( tada iškepusius palaistome sviestu). Kol iškepame visus, iškeptus laikome iki 50 - 60 "C įkaitintoje orkaitėje.
Patiekiame tik karštus. Prie jų idealu taurė vyno.
Idėja iš "Darbštuolės"
2013 m. kovo 15 d., penktadienis
Jogurtiniai keksiukai su vyšnių uogiene
2 kiaušiniai
150 g cukraus
1 arbat.š. vanilinio cukraus
160 ml vyšninio jogurto
40 ml aliejaus
300 g miltų
2 arbat.š. kepimo miltelių
vyšnių uogienės
Gaminimas: miltus sumaišom su kepimo milteliais ir išsijojam. Kiaušinius suplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum, pilam jogurtą ir aliejų, gerai išmaišom. Tada šią masę pilam į miltus, išmaišom. Į keksiukų formą išdėliojam popierines formeles, jas pripildom tešlos (dedam 2/3 formelės), Ant viršaus dedam po kupiną šaukštelį vyšnių uogienės. Kepam iki 180"C įkaitintoj orkaitėj apie 20 - 25 min. Ar iškepę, tikrinam pagaliuku.
Kai už lango šaltis, sniegas ir pūga, o pavasario dar nei kvapo, pasilepinkim nors šiltais, skaniais, kvapniais keksiukais ;)
2013 m. kovo 11 d., pirmadienis
A la trupiniuotis su juodaisiais serbentais
Ne visai tikras, truputį supaprastintas variantas.
Skanus, ypač su pienu. Toks naminis.
250 g riebalų (dedu per pusę sviestą su kepinių margarinu, kambario temperatūros)
200 ml cukraus
4 kiaušiniai
200 ml grietinės, kefyro ar rūgpienio ( galima maišyt per pusę)
1 arbat.š. sodos
4 - 4.5 stiklinės miltų
500 ml juodųjų serbentų uogienės
Gaminimas: riebalus su cukrum išsukam iki purumo, tada mušam po vieną kiaušinį ir gerai išmaišom. Grietinę ar kefyrą sumaišom su soda ir įpilam į kiaušinių, cukraus, riebalų masę. Viską gerai išmaišom. Po truputį įmaišom miltus, tešla turi gautis minkoma, bet ne per kieta.
Blėtelę ištepam riebalais, pabarstom miltais ar džiūvėsiais. 2/3 tešlos paklojame blėtelėje. Aš kepu šį pyragą didelėje blėtelėje, tešlą išploju rankomis maždaug 1 cm storio. Ant viršaus paskirstome uogienę. Likusią tešlą plėšome nedideliais gabalėliais, paplojame tarp pirštų ir dedame ant uogienės palikdami nedidelius tarpelius.
Kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 minučių, kol gražiai parunda.
Dar šiltą pyragą įdedu į maišelį, tada kitą dieną jis būna toks minkštesnis ir dar skanesnis.
Skanus, ypač su pienu. Toks naminis.
250 g riebalų (dedu per pusę sviestą su kepinių margarinu, kambario temperatūros)
200 ml cukraus
4 kiaušiniai
200 ml grietinės, kefyro ar rūgpienio ( galima maišyt per pusę)
1 arbat.š. sodos
4 - 4.5 stiklinės miltų
500 ml juodųjų serbentų uogienės
Gaminimas: riebalus su cukrum išsukam iki purumo, tada mušam po vieną kiaušinį ir gerai išmaišom. Grietinę ar kefyrą sumaišom su soda ir įpilam į kiaušinių, cukraus, riebalų masę. Viską gerai išmaišom. Po truputį įmaišom miltus, tešla turi gautis minkoma, bet ne per kieta.
Blėtelę ištepam riebalais, pabarstom miltais ar džiūvėsiais. 2/3 tešlos paklojame blėtelėje. Aš kepu šį pyragą didelėje blėtelėje, tešlą išploju rankomis maždaug 1 cm storio. Ant viršaus paskirstome uogienę. Likusią tešlą plėšome nedideliais gabalėliais, paplojame tarp pirštų ir dedame ant uogienės palikdami nedidelius tarpelius.
Kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 minučių, kol gražiai parunda.
Dar šiltą pyragą įdedu į maišelį, tada kitą dieną jis būna toks minkštesnis ir dar skanesnis.
Purūs blynai "Storuliai"
Užmačiau šiuos gražuolius širšių lizde. Noras juos išsikepti po truputėlį brendo brendo, kol subrendo. Labiausiai mane žavi šių blynų storumas ir kepimas beveik sausoje keptuvėje. Man labai nepatinka riebūs blynai.
Šie - tikrai idealūs. Skanūs, nerealiai stori, lengvai pagaminami ir šeima visiškai soti ;))
Kepiau iš dvigubos normos ir su nedideliais pakeitimais.
2 kiaušiniai
3 valg.š. cukraus
2 arbat.š. vanilinio cukraus
4 valg.š. aliejaus
2 stiklinės rūgpienio ( stiklinė - 250 ml)
2 stiklinės miltų
1/2 arbat.š. druskos
1 arbat.š. sodos
1 arbat.š. sukaupu kepimo miltelių
Gaminimas: viename dubenyje sumaišom miltus, sodą, kepimo miltelius ir druską; kitame - kiaušinius paplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum, supilam rūgpienį, aliejų ir išmaišom. Tada skystus komponentus pilam į sausus ir lengvai permaišom, bet tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Kai tik sausų miltų nebesimato, daugiau nebemaišome. Tešla nebūna vientisa. Ji tirštoka ir su gumulėliais, bet taip ir turi būti. Tokią tešlą paliekame 30 min ar ilgiau pastovėti.
Įkaitinam keptuvę, patepam aliejum ( aš tepiau silikoniniu šepetėliu) ir šaukštu dedam blynelius, jokiu būdu nemaišom tešlos. Apverčiam, kai pradeda rodytis skylutės.
Iš šios normos išeina nemažai gražuolių, storų, purių blynų.
Blynukai tikrai skanūs ir šilti, ir šalti. Prie jų tinka ir uogienės, ir jogurtas, galima valgyti ir vienus ar aplietus medumi.
Šie - tikrai idealūs. Skanūs, nerealiai stori, lengvai pagaminami ir šeima visiškai soti ;))
Kepiau iš dvigubos normos ir su nedideliais pakeitimais.
2 kiaušiniai
3 valg.š. cukraus
2 arbat.š. vanilinio cukraus
4 valg.š. aliejaus
2 stiklinės rūgpienio ( stiklinė - 250 ml)
2 stiklinės miltų
1/2 arbat.š. druskos
1 arbat.š. sodos
1 arbat.š. sukaupu kepimo miltelių
Gaminimas: viename dubenyje sumaišom miltus, sodą, kepimo miltelius ir druską; kitame - kiaušinius paplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum, supilam rūgpienį, aliejų ir išmaišom. Tada skystus komponentus pilam į sausus ir lengvai permaišom, bet tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Kai tik sausų miltų nebesimato, daugiau nebemaišome. Tešla nebūna vientisa. Ji tirštoka ir su gumulėliais, bet taip ir turi būti. Tokią tešlą paliekame 30 min ar ilgiau pastovėti.
Įkaitinam keptuvę, patepam aliejum ( aš tepiau silikoniniu šepetėliu) ir šaukštu dedam blynelius, jokiu būdu nemaišom tešlos. Apverčiam, kai pradeda rodytis skylutės.
Iš šios normos išeina nemažai gražuolių, storų, purių blynų.
Blynukai tikrai skanūs ir šilti, ir šalti. Prie jų tinka ir uogienės, ir jogurtas, galima valgyti ir vienus ar aplietus medumi.
2013 m. kovo 10 d., sekmadienis
Mielinės bandelės 40 - ties paukščių dienai
Kovo - 10 minima kaip 40 - ties paukščių diena. Nuo seno buvo manoma, kad jei šią dieną šala, tai dar šals 40 dienų. Šeimininkės šią dieną kepdavo 40 bandelių, kad geriau javai derėtų. Kai kur po kiekvienos šalnos buvo suvalgoma po vieną bandelę, ir pasibaigus šalnoms, pagal likusių bandelių skaičių spresdavo kada šalt pradės rudenį.
Na 40 bandelių yra, bet valgyt po vieną nepavyks, nes jau daugokai jų dingo ;)
Naujos tešlos, visiškai paprastos, tinkančios viskam ir nereikalaujančios daug pastangų, išmėginimas.
4 st. miltų (sunaudojau gal 4 1/2, stiklinė 250 ml)
3 valg.š. cukraus
1/2 arbat.š. druskos
2 valg.š. aliejaus
500 ml pieno
11 g sausų mielių
Gaminimas: į dubenį suberiam miltus, sausas mieles, cukrų, druską, pilam aliejų ir pašildytą pieną viską gerai išmaišom. Tešla lipnoka. Paberiam ant stalo miltų ir truputį paminkom, dedam į dubenį, pateptą aliejum, apdengiam maistine plėvele ir dedam dviem valandom į šaldytuvą.
Per tą laiką spėsime sugalvoti ir pasiruošti įdarus bandelėms.
Pas mane buvo su lašinukais, karšto rūkymo šonine ir svogūnais. Viską supjaustome kubeliais ir truputį pakepiname, dedame pipirų, prieskoninių žolelių. Atvėsusį įdarą dedam į pakočiotą blynelį, užspaudžiam, suformuojam pailgą bandelę, dedam į blėtelę siūle į apačią.
Su varške. Varškę maišom su kiaušiniu, manais, cukrumi ir apelsino žievelėm. Tešlos gabalėlį iškočiojame į blynelį, į vidurį dedame varškės, paskirstome taip, kad liktų pusės cm krašteliai, juos sukeliam ir aplink apspaudžiam kas kokį cm, gaunas kaip saulytė.
Su obuoliene. Paprasčiausiai dedame obuolienės šaukštelį į iškočiotą blynelį ir užspaudžiame vokeliu.
Bandeles galima pakildinti, galima kepti ir iškart. Prieš kepant, patepame plaktu kiaušiniu.
Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 min.
Šią tešlą galime naudoti ir picų padams, ir visokiems pyragams su įdarais, ir pyragėliams, verdamiems riebaluose. Ji maloni dirbti, pyragėliai neplyšta, neatsiklijuoja. Tešlos pagaminimas neužima daug laiko, o kokybė ir gaminių skonis labai geras.
Šaltinis čia.
Na 40 bandelių yra, bet valgyt po vieną nepavyks, nes jau daugokai jų dingo ;)
Naujos tešlos, visiškai paprastos, tinkančios viskam ir nereikalaujančios daug pastangų, išmėginimas.
4 st. miltų (sunaudojau gal 4 1/2, stiklinė 250 ml)
3 valg.š. cukraus
1/2 arbat.š. druskos
2 valg.š. aliejaus
500 ml pieno
11 g sausų mielių
Gaminimas: į dubenį suberiam miltus, sausas mieles, cukrų, druską, pilam aliejų ir pašildytą pieną viską gerai išmaišom. Tešla lipnoka. Paberiam ant stalo miltų ir truputį paminkom, dedam į dubenį, pateptą aliejum, apdengiam maistine plėvele ir dedam dviem valandom į šaldytuvą.
Per tą laiką spėsime sugalvoti ir pasiruošti įdarus bandelėms.
Pas mane buvo su lašinukais, karšto rūkymo šonine ir svogūnais. Viską supjaustome kubeliais ir truputį pakepiname, dedame pipirų, prieskoninių žolelių. Atvėsusį įdarą dedam į pakočiotą blynelį, užspaudžiam, suformuojam pailgą bandelę, dedam į blėtelę siūle į apačią.
Su varške. Varškę maišom su kiaušiniu, manais, cukrumi ir apelsino žievelėm. Tešlos gabalėlį iškočiojame į blynelį, į vidurį dedame varškės, paskirstome taip, kad liktų pusės cm krašteliai, juos sukeliam ir aplink apspaudžiam kas kokį cm, gaunas kaip saulytė.
Su obuoliene. Paprasčiausiai dedame obuolienės šaukštelį į iškočiotą blynelį ir užspaudžiame vokeliu.
Bandeles galima pakildinti, galima kepti ir iškart. Prieš kepant, patepame plaktu kiaušiniu.
Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 min.
Šią tešlą galime naudoti ir picų padams, ir visokiems pyragams su įdarais, ir pyragėliams, verdamiems riebaluose. Ji maloni dirbti, pyragėliai neplyšta, neatsiklijuoja. Tešlos pagaminimas neužima daug laiko, o kokybė ir gaminių skonis labai geras.
Šaltinis čia.
2013 m. kovo 9 d., šeštadienis
Kiaulienos guliašas su morkytėm ir dž. slyvom
Kai už lango toks šaltas pavasaris, noris kažko šildančio, kvepiančio, skanaus, kad nors kiek šilčiau pasidarytų.
O čia, mano lengvas pažaidimas su prieskoniais.
Labai labai skanus, bent jau mums ;))
gabalėlis kiaulienos kumpio ( 500g - 600g)
2 svogūnai
2 morkos
3 valg.š. pomidorų padažo
1 valg.š. su kaupu grietinės
10 džiovintų slyvų
1 valg.š. vorčesterio padažo
druska, pipirai, chimi churi, bazilikas, rūkyta paprika, aitrioji paprika
Gaminimas: kumpį nuplaunam, nusausinam, supjaustom nedideliais gabalėliais ir sumaišom su svogūnais (susmulkintais elektriniu smulkintuvu ar sutarkuotais burokine tarka), chimi churi ir druska. Paliekam pasimarinuoti apie 30 - 60 min.
Įkaitinam gilesnę keptuvę ar troškintuvą su trupučiu aliejaus ir sudedam mėsytę su visais svogūnais. Palengva apkepam, dedam šiaudeliais supjaustytas morkas ir slyvas, užpilam vandenuko, kad apsemtų mėsytę, bet nepadauginam. Dedam vorčesterio padažą, grietinę ir pomidorų padažą, troškinam viską kol mėsytė suminkštėja. Pabaigoje beriame pipirų, aitriosios paprikos ir rūkytos paprikos. Nepamirštam ragaut ;).
Valgom su bulvių koše ar ryžiais. Labai tinka su marinuotais agurkėliais.
O čia, mano lengvas pažaidimas su prieskoniais.
Labai labai skanus, bent jau mums ;))
gabalėlis kiaulienos kumpio ( 500g - 600g)
2 svogūnai
2 morkos
3 valg.š. pomidorų padažo
1 valg.š. su kaupu grietinės
10 džiovintų slyvų
1 valg.š. vorčesterio padažo
druska, pipirai, chimi churi, bazilikas, rūkyta paprika, aitrioji paprika
Gaminimas: kumpį nuplaunam, nusausinam, supjaustom nedideliais gabalėliais ir sumaišom su svogūnais (susmulkintais elektriniu smulkintuvu ar sutarkuotais burokine tarka), chimi churi ir druska. Paliekam pasimarinuoti apie 30 - 60 min.
Įkaitinam gilesnę keptuvę ar troškintuvą su trupučiu aliejaus ir sudedam mėsytę su visais svogūnais. Palengva apkepam, dedam šiaudeliais supjaustytas morkas ir slyvas, užpilam vandenuko, kad apsemtų mėsytę, bet nepadauginam. Dedam vorčesterio padažą, grietinę ir pomidorų padažą, troškinam viską kol mėsytė suminkštėja. Pabaigoje beriame pipirų, aitriosios paprikos ir rūkytos paprikos. Nepamirštam ragaut ;).
Valgom su bulvių koše ar ryžiais. Labai tinka su marinuotais agurkėliais.
2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis
Orkaitėje kepta skumbrė
3 skumbrės
1 galvutė česnako
druskos
pipirų
maltos kalendros
malto muskato
Provanso žolelių
truputis citrinos
Gaminimas: žuvis išvalome, išplauname, nusausiname, padarom kelis skersinius pjūvius ir ištriname prieskonių ir druskos mišiniu, išskyrus citriną. Paliekame pasimarinuoti kokiam pusvalandžiui.
Blėtelę išklojame folija, patepame aliejumi, sudedame žuvis, pašlakstome citrinos sultimis ir kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Galima valgyti tiek šiltą tiek šaltą. Tinka su daržovėmis, ryžiais, bulvėmis .
Kadangi aš labai mėgstu skumbrę, tai tokia, kvepianti česnaku, man labai patiko.
Tikrai rekomenduoju ;))
2013 m. kovo 6 d., trečiadienis
Varškės apkepas
500 g varškės ( aš naudojau liesą)
4 kiaušiniai
5 valg.š. cukraus
1 pak. vanilinio cukraus
125 ml kefyro
6 valg.š. manų kruopų
žiupsnelis druskos
1 arbat.š. kepimo miltelių
Gaminimas: manus užpilam kefyru ir išmaišom, paliekam kokiam pusvalandžiui. Varškę pertrinam per sietelį. Atskiriam kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius su cukrum ir vaniliniu cukrum ištrinam, dedam varškę, gerai išmaišom. Dedem manus su kefyru, kepimo miltelius ir gerai viską permaišom, tada atsargiai įmaišom iki standžių putų suplaktus baltymus ( su žiupsneliu druskos).
Kepimo indą ištepam sviestu, pabarstom džiūvėsiais ir sukrečiam varškės masę, išlyginam. Kepame 190"C temperatūros orkaitėje apie 40 - 50 min, kol gražiai apkeps.
Patiekiame su kuo tik norim - uogiene, jogurtu, ledais ar grietine.
Mes valgėme su avietėmis, trintomis su cukrum, sumaišytom su trupučiu jogurto.
SKANU!!!
2013 m. kovo 5 d., antradienis
Maltos mėsos užkeptinis
Turėjau maltos jautienos ir kiaulienos, o visokie kotletai, kukuliukai jau nusibodę, tai išėjo kažkas va tokio:
~ 300g maltos jautienos
~ 300 g maltos kiaulienos
2 didelės morkos
2 dideli svogūnai
7 - 8 nemaži pievagrybiai (galima ir daugiau)
1 arbat.š. su kaupu garstyčių
2 arbat.š. su kaupu majonezo
pipirų. druskos, mėgiamų prieskonių
gabalėlis fermentinio sūrio ( daugiau ar mažiau, kaip patinka)
3 valg.š. grietinės, kefyro ar rūgpienio
Gaminimas: į mėsytę dedam prieskonius, pipirus, druską, garstyčas ir majonezą, viską gerai išmaišom ir paliekam marinuotis kol pasiruošim kitus produktus. Morkytes sutarkuojam, svogūnus supjaustom plonais pusžiedžiais ir apkepam su trupučiu aliejaus, vėliau įpilam vandenuko ir ištroškinam (vandenuko nedaug, kad troškinant išgaruotų). Pasūdom, įberiam pipiriukų. Pievagrybius susipjaustom riekelėm. Sūrį susitarkuojam.
Į mėsytę įmaišom gritinę ar kefyrą (aš dėjau rūgpienį), ir verčiam ją į aliejum pateptą kepimo indą. Indas turi būti tokio dydžio, kad mėsytės gautųsi apie 1.5 - 2 cm storio sluoksnis. Ją paprasčiausiai paskirstom po visą indą ir paspaudžiam. Ant mėsytės dedam morkytes su svogūnais, tada išklojam pievagrybių riekelėm, užberiam sūrio ir kepam iki 200"C įkaitintoj orkaitėj apie 40 - 60 min.
Kepant atsiranda nemažai skysčio, jį nupilam. Jei gaila išmesti, pridėjus truputį miltų, grietinės, pomidorų padažo ir pakaitinus, galima pasidaryti padažiuką.
Valgėme su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais.
Išėjo labai skanus patiekaliukas, kuriuo negėda ir svečią pavaišint ;)
~ 300g maltos jautienos
~ 300 g maltos kiaulienos
2 didelės morkos
2 dideli svogūnai
7 - 8 nemaži pievagrybiai (galima ir daugiau)
1 arbat.š. su kaupu garstyčių
2 arbat.š. su kaupu majonezo
pipirų. druskos, mėgiamų prieskonių
gabalėlis fermentinio sūrio ( daugiau ar mažiau, kaip patinka)
3 valg.š. grietinės, kefyro ar rūgpienio
Gaminimas: į mėsytę dedam prieskonius, pipirus, druską, garstyčas ir majonezą, viską gerai išmaišom ir paliekam marinuotis kol pasiruošim kitus produktus. Morkytes sutarkuojam, svogūnus supjaustom plonais pusžiedžiais ir apkepam su trupučiu aliejaus, vėliau įpilam vandenuko ir ištroškinam (vandenuko nedaug, kad troškinant išgaruotų). Pasūdom, įberiam pipiriukų. Pievagrybius susipjaustom riekelėm. Sūrį susitarkuojam.
Į mėsytę įmaišom gritinę ar kefyrą (aš dėjau rūgpienį), ir verčiam ją į aliejum pateptą kepimo indą. Indas turi būti tokio dydžio, kad mėsytės gautųsi apie 1.5 - 2 cm storio sluoksnis. Ją paprasčiausiai paskirstom po visą indą ir paspaudžiam. Ant mėsytės dedam morkytes su svogūnais, tada išklojam pievagrybių riekelėm, užberiam sūrio ir kepam iki 200"C įkaitintoj orkaitėj apie 40 - 60 min.
Kepant atsiranda nemažai skysčio, jį nupilam. Jei gaila išmesti, pridėjus truputį miltų, grietinės, pomidorų padažo ir pakaitinus, galima pasidaryti padažiuką.
Valgėme su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais.
Išėjo labai skanus patiekaliukas, kuriuo negėda ir svečią pavaišint ;)
2013 m. kovo 4 d., pirmadienis
Plikyti riestainiai (Kaziuko belaukiant)
Pamačiau juos sezoninėj virtuvėj ir iškart žinojau ką savaigalį kepsiu.
Na tikrai kažkiek primena tikruosius, kur vaikystėje mama pirkdavo prie Zanavykų turgaus kažkokioje parduotuvėje. Šie minkštesni ir gražesni. Ir tikrai labai labai skanūs. Tad išsikepkime geriau patys ir laukime Kaziuko mugės.
500 g miltų
300 g vandens (aš pyliau pieną)
2 valg.š. sukaupu cukraus
1 arbat.š. druskos
30 g šviežių mielių
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
Virimui:
1 valg.š. sodos
1 valg.š. cukraus
Kepimui:
1 kiaušinis su trupučiu pieno aptepimui
sezamo, aguonų, perlinio cukraus pabarstams
Gaminimas: Mieles ištrinam su cukrum, supilam į pašildytą pieną ir išmaišom. Miltus išsijojam į didesnį dubenį, padarom duobelę, supilam mielių - pieno mišinį, aliejų, suberiam druską. Viską gerai suminkom į rytulį, apdengiam ir padedam šiltai pakilti.
Pakilusią tešlą sudalinam vienodom dalim. Aš dalinau į 20 gabalėlių. Juos suvoliojam į apvalias bandeles, truputį suplojap ir leidžiam pakilti. Tada medinio šaukšto miltuotu galu padarome skylutes ir pasukame ant šaukšto koto. Sukant skylutė gražiai išdidėja.
Puode užverdame vandenį, įdedame sodą ir cukrų. metame po kelis riestainius (aš mečiau po 4) ir apverdame po minutę iš abiejų pusių. Riestainius išgriebiame kiaurasamčiu ir dedame į blėtelę, išklotą kepimo popierium. Visus taip apvirtus riestainius aptepame su trupučiu pieno suplaktu kiaušiniu ir apiberiame kas labiau patinka - sezamu, aguonom, perliniu cukrum ar gal dar kuo sugalvosit.
Kepame 15 - 20 min iki 190"C - 200"C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parunda. Vėsiname ant grotelių. Galim ragauti ir šiltus ;)
Tikrai skanūs naminiai riestainiai. Ir su pienu, ir su kava.
Labai tiks pusryčiams, sumuštiniui su lydytu sūreliu ir šviežiu agurku ( jei liks ;D )
Na tikrai kažkiek primena tikruosius, kur vaikystėje mama pirkdavo prie Zanavykų turgaus kažkokioje parduotuvėje. Šie minkštesni ir gražesni. Ir tikrai labai labai skanūs. Tad išsikepkime geriau patys ir laukime Kaziuko mugės.
500 g miltų
300 g vandens (aš pyliau pieną)
2 valg.š. sukaupu cukraus
1 arbat.š. druskos
30 g šviežių mielių
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
Virimui:
1 valg.š. sodos
1 valg.š. cukraus
Kepimui:
1 kiaušinis su trupučiu pieno aptepimui
sezamo, aguonų, perlinio cukraus pabarstams
Gaminimas: Mieles ištrinam su cukrum, supilam į pašildytą pieną ir išmaišom. Miltus išsijojam į didesnį dubenį, padarom duobelę, supilam mielių - pieno mišinį, aliejų, suberiam druską. Viską gerai suminkom į rytulį, apdengiam ir padedam šiltai pakilti.
Pakilusią tešlą sudalinam vienodom dalim. Aš dalinau į 20 gabalėlių. Juos suvoliojam į apvalias bandeles, truputį suplojap ir leidžiam pakilti. Tada medinio šaukšto miltuotu galu padarome skylutes ir pasukame ant šaukšto koto. Sukant skylutė gražiai išdidėja.
Puode užverdame vandenį, įdedame sodą ir cukrų. metame po kelis riestainius (aš mečiau po 4) ir apverdame po minutę iš abiejų pusių. Riestainius išgriebiame kiaurasamčiu ir dedame į blėtelę, išklotą kepimo popierium. Visus taip apvirtus riestainius aptepame su trupučiu pieno suplaktu kiaušiniu ir apiberiame kas labiau patinka - sezamu, aguonom, perliniu cukrum ar gal dar kuo sugalvosit.
Kepame 15 - 20 min iki 190"C - 200"C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parunda. Vėsiname ant grotelių. Galim ragauti ir šiltus ;)
Tikrai skanūs naminiai riestainiai. Ir su pienu, ir su kava.
Labai tiks pusryčiams, sumuštiniui su lydytu sūreliu ir šviežiu agurku ( jei liks ;D )
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)