2012 m. sausio 30 d., pirmadienis
Trapūs sausainiukai
2 stiklinės miltų
200 g atšaldyto sviesto
200 g grietinės
1 kiaušinio trynys
žiupsnelis druskos
Viršui:
1 kiaušinio baltymas
cukrus
Gaminimas: miltus išsijojame ant lentos, ar kokio kito paviršiaus, kur būtų galima paskui kapoti peiliu. Burokine tarka į miltus sutarkuojame sviestą (vis pavoliojant į miltus) ir kapojame peiliu, kol pasidaro trupinėliai. Padarome duobutę, sudedame grietinę, kiaušinio trynį, žiupsnelį druskos ir vėl kapojame vis pastumdami iš krašto į vidurį. Kai produktai susimaišo, rankomis, vis paspaudžiant suformuojam pailgą tešlos gumulą, vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2 valandom. Tešlą dalinam į 4 dalis, kočiojam maždaug 5 mm storio, vis pabarstant miltais, bet nedaug. Tada tepam kiaušinio baltymu ir barstom cukrumi. Pjaustome paprastu ar figūriniu ratuku arba peiliu norimos formos sausainukus ir dedam į kepimo popieriumi išklotą blėtelę. Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje. Kepa greitai, pirma išsipučia (susisluoksniuoja), tada jau stebime, kada lengvai parunda ir traukiame.
Labai trapūs ir skanūs, tirpsta burnoje. Ir labai tinka arbatos ar kavos pertraukėlei.
2012 m. sausio 29 d., sekmadienis
Mano chačiapuri
Tešla:
ta pati kaip kibinams, tik gal reiktų tik iš pusės normos daryt, man liko trečdalis nuo kibinų
Įdaras:
fermentinis sūris, varškė rupesnė 9% (lygiom dalim, pas mane buvo maždaug po 100g)
kiaušiniai (tiek, kad tik sujungtų produktus, aš dėjau vieną)
česnakas (pagal skonį, aš dėjau 2 skilteles)
druska, pipirai, žolelės (labai tiko itališkų žolelių mišinys)
Gaminimas: įdarui visus produktus gerai sumaišome. Tešlą kočiojame maždaug 2-3 mm storio, pjaustome kvadratėliais, maždaug 9cm ant 9cm, dedame po šaukštelį įdaro ir gerai užspaudžiame. Dedame į blėtelę, išklotą kepimo popieriumi, patepame plaktu kiaušiniu, pabarstome žolelėmis ar sezamo sėklomis, praduriame pagaliuku ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 200"C. Kepame kol gražiai parunda.
Labai tinka su sultiniu, prie alaus ar šiaip perkąsti.
Kibinai
Tešlai:
1 kg miltų
250 g sviesto (dėjau perpus su margarinu)
3 kiaušiniai (plius 1 aptepimui)
160 g grietinės
125 ml kefyro
truputis druskos
Įdaras:
600 g maltos kiaulienos (geriau stambiai, nes turėtų būt kapota, nors manau skonis nenukentėjo)
1 svogūnas, nemažas, pjaustytas kubeliais
125 ml kefyro
druska, pipirai, aš dar dėjau Chmeli suneli
Gaminimas: į didelį dubenį persijojam miltus. Į juos burokine tarka sutarkuojame atšaldytą sviestą, tarkuojant vis pavoliojame miltuose. Tada rankomis triname miltų - sviesto mišinį kol pasidaro smulkūs trupiniai. Padarome duobutę, sudedame kiaušinius, grietinę, kefyrą, druskytę ir minkome, kol tešla tampa glotni, nelimpa prie rankų. Suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir padedame valandai į šaldytuvą, kad sabrinktų.
Įdarui svogūną truputį apkepame šaukšte sviesto, atvėsiname. Į maltą kiaulieną dedame atvėsintą svogūną, druską, pipirus, mėgiamų prieskonių, pilame kefyrą (jis minkština mėsytę ir suteiks sultingumo kepant) ir gerai išmaišome.
Po valandos traukiame tešlą, gnybame po gabalėlį (truputį didesnį už graikinį riešutą) ir kočiojame apvalų blynelį, maždaug iki 15 cm skersmens, Dedame gerą šaukštą mėsytės, sulenkiame, suspaudžiame viršuje ir gražiai užlankstome. Dedame į blėtelę, išklotą kepimo popieriumi, patepame išplaktu kiaušiniu, subadome mediniu pagaliuku (užtenka 1 karto dantų krapštuku, čia kad kibinas nesutrūktų kepdamas) ir šauname į iki 200"C įkaitintą orkaitę. Kepame 30-40 min.
Sunaudojau daugiau kaip pusę tešlos ir visą mėsytę, išėjo 22 kibinai. Gal per mažus dariau, bet kad ir tai, daugiau 2 neina suvalgyt, tad iš likusios tešlos išbandžiau dar vieną patiekalą. ;)
Labai skanu su sultiniu ar lengva daržovių sriubyte. Patogu įsidėti į kelionę ar iškylą.
Sluoksniuota silkutė su pievagrybiais ir kiaušiniais
Šiuo receptu pasidalino kolegė ir mūsų šeimoj jis prigijo. Labai skanu!
silkės file (kiek norite, aš laukiau svečių, tai dariau iš 7 file)
pievagrybiai (kiek norite, aš sunaudojau 650g)
1 svogūnas (mano buvo labai didelis, mažesnius dėkite 2)
3 kiaušiniai (šitam kiekiui kaip tik buvo, galite dėti daugiau ar mažiau)
majonezo (naudojau Kėdainiu be koncervantų)
2-3 valg.š. aliejaus kepimui
druskos, pipirų
Gaminimas: svogūną supjaustome vidutiniškai (labai smulkiai nereikia), dedame kepti. Pievagrybius nulupam, supjaustom (taip pat vidutiniškai), dedam į apkeptus svogūnus ,beriam truputį druskytės ir pipirų, pakepam (aš kepu kol išgaruoja pievagrybių paleistos sultys). atvėsinam, Kiaušinius išverdam kietai ir atvėsintus, nuluptus, sutarkuojam burokine tarka. Silkės file supjaustom kubeliais (mano file buvo su aliejumi, tai pirma nusausinau popieriniu rankšluoščiu). Į salotinę (geriausiai tinka tolygi, nesiaurėjanti į apačią) dedame sluoksniais: silkės kubeliai, majonezas (pagal skonį, galite tik patepti, galite dėti ir sluoksniuką, aš tolygiai patepu), pievagrybiai, majonezas, kiaušiniai, tada vėl silkutė ir t.t. Man gavosi visko po 2 sluoksnius, viršutinis būtinai turi būti kiaušiniai. Tada salotinę apdengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą. Turi susistovėti, palaikykite nors per naktį.
silkės file (kiek norite, aš laukiau svečių, tai dariau iš 7 file)
pievagrybiai (kiek norite, aš sunaudojau 650g)
1 svogūnas (mano buvo labai didelis, mažesnius dėkite 2)
3 kiaušiniai (šitam kiekiui kaip tik buvo, galite dėti daugiau ar mažiau)
majonezo (naudojau Kėdainiu be koncervantų)
2-3 valg.š. aliejaus kepimui
druskos, pipirų
Gaminimas: svogūną supjaustome vidutiniškai (labai smulkiai nereikia), dedame kepti. Pievagrybius nulupam, supjaustom (taip pat vidutiniškai), dedam į apkeptus svogūnus ,beriam truputį druskytės ir pipirų, pakepam (aš kepu kol išgaruoja pievagrybių paleistos sultys). atvėsinam, Kiaušinius išverdam kietai ir atvėsintus, nuluptus, sutarkuojam burokine tarka. Silkės file supjaustom kubeliais (mano file buvo su aliejumi, tai pirma nusausinau popieriniu rankšluoščiu). Į salotinę (geriausiai tinka tolygi, nesiaurėjanti į apačią) dedame sluoksniais: silkės kubeliai, majonezas (pagal skonį, galite tik patepti, galite dėti ir sluoksniuką, aš tolygiai patepu), pievagrybiai, majonezas, kiaušiniai, tada vėl silkutė ir t.t. Man gavosi visko po 2 sluoksnius, viršutinis būtinai turi būti kiaušiniai. Tada salotinę apdengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą. Turi susistovėti, palaikykite nors per naktį.
2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis
Marinuota silkutė
4 silkės file (galite imti kiek norite ir kokią norite silkę)
1 didelis svogūnas(galite daugiau)
10 valg.š. vandens
10 nubrauktų arbat.š. cukraus
10 arbat.s. acto 9%
cinamono, kvepiančių pipirų, kalendros grūdelių, garstyčių sėklų, lauro lapelių
Gaminimas: silkės file supjaustome norimais gabalėliais, svogūnus plonais žiedeliais ar pusžiedžiais. Į indą, kurį bus galima uždengti (aš naudoju stiklainį), dedame eilutę silkutės, pabarstome cinamonu (aš beriu nemažai), tada eilutę svogūnų, barstome kalendros ir garstyčių grūdeliais, maltais kvepiančiais pipirais, palaužome lauro lapelį, tada vėl eilutę silkutės ir t.t. Pasiruošiame marinatą: virintą atvėsintą vandenį sumaišome su cukrumi ir actu, maišome kol ištirpsta cukrus. Tada marinatu ažpilame susluoksniuotą silkutę, indą uždengiame ir pastatome į šaldytuvą mažiausiai per naktį.
Labai skani stipriai saldžiarūgštė silkutė, ypač tinka su karštomis bulvytėmis. Su prieskoniais galite varijuoti pagal skonį , marinato kiekį taip pat galite daryti įvairų. Marinato receptą labai senai gavau iš tetos, o prieskoniai - mano pasirinkimas. Valgydami galite užsipilti aliejaus(koks labiau patinka), aš pilu šlakelį sėmenų aliejaus. Ir skanu, ir sveika.
2012 m. sausio 25 d., trečiadienis
Mūsų grikiai vakarienei
2 morkos
1 didelis svogūnas
lapkotinio saliero 1 šakelė
3 pievagrybiai(galima patarkuoti džiovinto baravyko, blogiausiu atveju kubelis grybų sultinio)
2-3 valg.š.alyvuogių aliejaus (galima keisti kitu)
0.5 valg.š. sviesto
apie 100 ml vandens
1 valg.š.grietinės
1 valg.š. pomidorų padažo
druskos, pipirų pagal skonį, aš dar dedu Chmeli suneli
Gaminimas: grikius brinkinau Tupperware inde "Gaminimui ir serviravimui" (galima ir paprasčiausiai išvirti). Nuskustas morkas sutarkuojam burokine tarka ir kepam su aliejumi ir sviestu, po kelių minučių dedam kepti ir susmulkintą svogūna, saliero lapkotį (aš susmulkinu abu blenderiu, bet galite smulkiai supjaustyti), įpilam truputį vandenio, kad pasitroškintų (jis išgaruoja kepant). Kai daržovės suminkštėja, dedu susmulkintus pievagrybius ir dar pora minučių pakepu. Tada 100 ml vandens išmaišau gritinę ir pomidorų padažą, prieskoniukus, pilu ant daržovių, o kai viskas perkaista, dedu grikius. Viską maišydama dar pora minučių pakepinu, jei reikia, pridedu dar druskytės ir pipiriukų. Grikiai sutraukia visą padažiuką, gaunasi birūs ir ypatingo skonio.
Šito kiekio pas mane užteko 6 asmenims.
2012 m. sausio 24 d., antradienis
Margas pyragas
3 kiaušiniai
1 stikl.cukraus
200 g grietinės
1 stikl.miltų
1 arbat.š. acto
Šį pyragą kepu nuo mokyklos laikų, mums labai patinka. Paprastas ir greit padaromas.
1 stikl.cukraus
200 g grietinės
1 stikl.miltų
3 valg.š. kakavos
3 valg.š. miltų
1 arbat.š. sodos 3 valg.š. miltų
1 arbat.š. acto
Šį pyragą kepu nuo mokyklos laikų, mums labai patinka. Paprastas ir greit padaromas.
2012 m. sausio 23 d., pirmadienis
Ruginė duonytė su raugu
100 g saulėgrąžu
100 g linų sėmenų
~200 g cukraus (aš dedu ir rudo, ir paprasto)
2 arbat.š. druskos
2 valg.š. kmynų
1 arbat.š. maltos kalendros
200 g traiškytų rugių
400 g rupių ruginių miltų
400 g rupių kvietinių miltų
1l vandens (šilto)
300 ml - 350 ml ruginio raugo
galima apie 100g dribsnių
Man iš šitos normos išeina 2 kepaliukai, kepu keturkampėse pailgose formelėse. Duonytę pagal šį receptą kepu jau du metai, receptą ir raugą parsivežiau iš Šakių, iš puseserės. Patobulinau ji pagal savo skonį, nes labiau mėgstu juodą duoną. Su miltais galite varijuoti kaip norite, svarbu kad kiekis išliktų tas pat. Aš dar kartais pridedu ir 1 valg.š. ruginio salyklo. Noriu pasakyti, kad tikrai giria visi, kas valgo, tikrai labai skani :D
Gaminimas: į didelį dubenį suberiam saulėgrąžas, linų sėmenis, traiškytus rugius, cukrų, druską, kmynus, kalendrą ir užplikom 1 stikline verdančio vandens (iš to litro), gerai išmaišom, duodam pastovėt iki 10 min.
Sudedam visus miltus, raugą, pilam likusį vandenį ir maišom. Aš maišau tik rankomis, kokias 15min. Tešla turi gautis nei per skysta, nei per kieta. Formos ji nelaiko, todėl kepama formelėse. Formas ištepam aliejumi, gerai pabarstom ruginiais miltais ir dedam tešlą. Pridėti reikia ne daugiau 2/3 formos, nes duonytė pakyla. Sudėtą tešlą išlyginam šlapia ranka, apdengiam drobiniu rankšluostuku ir padedam kilti. Kildinam duonytę 5 - 8 val. Jei patalpoje šilta, pakyla greičiau, bet kildinti ilgiau nei 8 val. nepatartina, perrūgs. Kepame apie 50 min - 1val. iki 190"C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią duonytę apdengiam sudrėkintu drobiniu rankšluostuku, palaikom 10 min, tada iškratom iš formelių, dedam ant medinės lentelės ir pridengiam rankšluostuku, kol atvėsta. Aišku, kartais paragaujam dar šiltos.
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)