2013 m. sausio 14 d., pirmadienis

MACARONS - nuostabiausieji

Pagaliau pagaliau pagaliau. RYŽAUS!!!
Rezultatas - mažučiai, dailučiai, trapūs, tirpstantys burnoje pyragaičiai. Iki paskutinės sekundės nesitikėjau tokio rezultato, rankos drebėjo per visą gaminimo procesą, bet kai išvydau tuos "sijonėlius", - širdis apsalo iš laimės, emocijos veržėsi lauk.
Na jie tikrai nuostabūs...
Jais galima grožėtis valandomis...
Kai burnoje jis pradeda palengva tirpti, ta akimirka galima mėgautis amžinybę, ypač žinant, kad tai pagaminai pats...


100 g kiaušinių baltymų (~ 3 kiaušinių, bet aš svėriau tiksliai)
50 g cukraus
200 g miltelinio cukraus
110 g migdolų (naudojau migdolų plokšteles)
2 spalvų maistinių dažų (miltelių)

Gaminimas: pirmiausiai elektriniu smulkintuvu susmulkiname migdolų plokšteles. Iš pradžių vienas, vėliau suberiame miltinį cukrų, migdolai turi susismulkinti iki miltų. Persijojame, kas lieka rėtyje, vėl smulkiname. Na gal koks šaukštas liko panašaus smulkumo kaip manai, bet sudėjau ir tai.
Kiaušinių baltymus ( jie turi būti pasendinti, dieną prieš atskyriau nuo trynių, laikiau uždengtus šaldytuve per naktį, rytą išėmiau, palikau kambario temperatūroj iki pietų) suplakam iki putų elektriniu plakikliu, tada plakant po truputį beriam cukrų ir plakam iki standžios, lygios masės.
Migdolų ir miltinio cukraus miltus supilam į baltymus ir maišom mentele, lėtai keldami tešlą nuo dubens dugno į viršų, maišom tol, kol įdėjus šaukštelį masės į lėkštelę, ji po truputėlį slysta į šonus. Tada aš padalinau tešla į 2 dalis ir palengva įmaišiau maistinius dažus, bet galima kepti ir baltus. Dabar tešla, įdėta į lėkštele turi lengvai slysti, o sausainėlio paviršius likti lygus. Jei dar neslysta, porąkart vėl permaišom ir tikrinam.
Tešlą supilam į konditerinį maišelį su paprastu apvaliu angaliu ir spaudžiam mažučius (1.5 - 2 cm skersmens), apvalius "pinigėlius" į kepimo popierium išklotą blėtelę. Paliekam valandai kambario temperatūroj, kad sutvirtėtų ir susiformuotų "sijonėlis".


 Kepam 12 - 15 min, iki 150"C įkaitintoje orkaitėje. Išėmę paliekam pilnai atvėsti.


 DĖMESIO! Kažkur radau, kad iškepus ir išėmus, reikia pakėlus kepimo popierių po jais įpilti 1 valg.š. vandens, kad geriau atliptų. Taip nedarykite, susigadina "sijonėliai".
Pertepti galima įvairiais kremais, šokoladu.

Šokoladinis - avietinis pertepimas:
90 g juodo šokolado ( nemažiau 50% kakavos)
1 valg.š. pieno
1 arbat.š. sviesto
1 valg.š. su kaupu aviečių uogienės ( trumpo virimo)

Į dubenėlį sulaužome šokoladą, pilame pieną, dedame sviestą ir uogienę ir maišydami kaitiname garų vonelėje, kol šokoladas ištirpsta ir gauname vientisą masę. Atvėsiname šaldytuve iki tepamos konsistencijos.

Citrininis kremas su apelsino prieskoniu:
1 arbat.š. citrinos žievelės
 1/2 arbat.š. apelsino žievelės
1 citrinos sultys
1 kiaušinis (paplaktas)
70 g cukraus
40 g sviesto

Viską sumaišom ir kaitinam maišydami garų vonelėje, kol sutirštėja, apie 15 min. Atvėsiname.

Šiais kremais sutepame pyragaičius, sulipiname po du, sudedame į dėžutę, sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą parai, nors aš laikiau tik per naktį. Prieš ragaujant, palaikome valandą kambario temperatūroj. Taip atsiskleidžia geriausias jų skonis.
Abiejų kremų man liko (reiktų daryti tik iš pusės normos).


 Man šie prancūziški gražuoliai - tobuli, ir tai užsispyrimo ir gausios perskaitytos informacijos dėka.
Visiems gaminsiantiems sėkmės ir euforijos pabaigoje proceso.
Šaltinis : "Virtuvė" ir interneto platybėse rasta informacija.
P.S. atskira padėka dukterėčiai Deimantei, nes tik dėl jos ir išmėginau.
Kartais reikia tiek nedaug - kad kažkas labai labai kažko norėtų.




12 komentarų:

  1. Labai gražūs macaroons:) Beveik tokie, kaip Prancūzijoj, bravo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiaune, AČIŲ LABAI!!! Aš pati jais taip džiaugiuos, buvau tiek priskaičius, kad yra kam iš vis nesigauna. Vos iš laimės nemiriau tuos sijonėlius pamačius ;))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super, labai gražūs. Šaunuolių šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, ačiū labai už šaunuolę ;))

      Panaikinti
  4. o cia miltelinis cukrus tai kas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kitaip sakant - cukraus pudra

      Panaikinti
    2. taip ir pagalvojau:) tik kazkaip pas mus niekas taip nevadina,tai galvojau pasitikslinsiu:)dekui

      Panaikinti
    3. kepa dabar man,,,bet nera po apacia to koretumo :( ka ne taip padariau? tiesiog tokie grazus blyneliai pakilo

      Panaikinti
  5. gavosi tokie kaip morengai panasiai tusciaviduriai koreti:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man ir yra karta nepavyke. Kiek perskaiciau informacijos, tai gali ir kambario temperatura netikt, ir kepimo popierius, ir cukraus pudra ar net nuotaika. Tad negaliu net pasakyt. Bandykit dar karta ;)

      Panaikinti
    2. ir jau tiek skaiciau visur,ir youtube ziurejau,,,,nu nzn kas cia nutiko,,,:/

      Panaikinti
    3. Nenusiminkit, tikrai kita kart pavyks. Kai man nepavyko, tai kepiau su naminiu kiausiniu baltymais ir kitas kepimo popierius buvo, bet ar jie kalti, ir dabar nezinau.

      Panaikinti