2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Plikyti riestainiai (Kaziuko belaukiant)

Pamačiau juos sezoninėj virtuvėj ir iškart žinojau ką savaigalį kepsiu.
Na tikrai kažkiek primena tikruosius, kur vaikystėje mama pirkdavo prie Zanavykų turgaus kažkokioje parduotuvėje. Šie minkštesni ir gražesni. Ir tikrai labai labai skanūs. Tad išsikepkime geriau patys ir laukime Kaziuko mugės.


500 g miltų
300 g vandens (aš pyliau pieną)
2 valg.š. sukaupu cukraus
1 arbat.š. druskos
30 g šviežių mielių
1 valg.š. alyvuogių aliejaus

Virimui:
1 valg.š. sodos
1 valg.š. cukraus

Kepimui:
1 kiaušinis su trupučiu pieno aptepimui
sezamo, aguonų, perlinio cukraus pabarstams

Gaminimas: Mieles ištrinam su cukrum, supilam į pašildytą pieną ir išmaišom. Miltus išsijojam į didesnį dubenį, padarom duobelę, supilam mielių - pieno mišinį, aliejų, suberiam druską. Viską gerai suminkom į rytulį, apdengiam ir padedam šiltai pakilti.
Pakilusią tešlą sudalinam vienodom dalim. Aš dalinau į 20 gabalėlių. Juos suvoliojam į  apvalias bandeles, truputį suplojap ir leidžiam pakilti. Tada medinio šaukšto miltuotu galu padarome skylutes ir pasukame ant šaukšto koto. Sukant skylutė gražiai išdidėja.
Puode užverdame vandenį, įdedame sodą ir cukrų. metame po kelis riestainius (aš mečiau po 4) ir apverdame po minutę iš abiejų pusių. Riestainius išgriebiame kiaurasamčiu ir dedame į blėtelę, išklotą kepimo popierium. Visus taip apvirtus riestainius aptepame su trupučiu pieno suplaktu kiaušiniu ir apiberiame kas labiau patinka - sezamu, aguonom, perliniu cukrum ar gal dar kuo sugalvosit.


Kepame 15 - 20 min iki 190"C - 200"C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parunda. Vėsiname ant grotelių. Galim ragauti ir šiltus ;)
Tikrai skanūs naminiai riestainiai. Ir su pienu, ir su kava.
Labai tiks pusryčiams, sumuštiniui su lydytu sūreliu ir šviežiu agurku ( jei liks ;D )


2 komentarai: