2013 m. kovo 10 d., sekmadienis

Mielinės bandelės 40 - ties paukščių dienai

Kovo - 10 minima kaip 40 - ties paukščių diena. Nuo seno buvo manoma, kad jei šią dieną šala, tai dar šals 40 dienų. Šeimininkės šią dieną kepdavo 40 bandelių, kad geriau javai derėtų. Kai kur po kiekvienos šalnos buvo suvalgoma po vieną bandelę, ir pasibaigus šalnoms, pagal likusių bandelių skaičių spresdavo kada šalt pradės rudenį.
Na 40 bandelių yra, bet valgyt po vieną nepavyks, nes jau daugokai jų dingo ;)
Naujos tešlos, visiškai paprastos, tinkančios viskam ir nereikalaujančios daug pastangų, išmėginimas.



4 st. miltų (sunaudojau gal 4 1/2, stiklinė 250 ml)
3 valg.š. cukraus
1/2 arbat.š. druskos
2 valg.š. aliejaus
500 ml pieno
11 g sausų mielių

Gaminimas: į dubenį suberiam miltus, sausas mieles, cukrų, druską, pilam aliejų ir pašildytą pieną viską gerai išmaišom. Tešla lipnoka. Paberiam ant stalo miltų ir truputį paminkom, dedam į dubenį, pateptą aliejum, apdengiam maistine plėvele ir dedam dviem valandom į šaldytuvą.
Per tą laiką spėsime sugalvoti ir pasiruošti įdarus bandelėms.
Pas mane buvo su lašinukais, karšto rūkymo šonine ir svogūnais. Viską supjaustome kubeliais ir truputį pakepiname, dedame pipirų, prieskoninių žolelių. Atvėsusį įdarą dedam į pakočiotą blynelį, užspaudžiam, suformuojam pailgą bandelę, dedam į blėtelę siūle į apačią.
Su varške. Varškę maišom su kiaušiniu, manais, cukrumi ir apelsino žievelėm. Tešlos gabalėlį iškočiojame į blynelį, į vidurį dedame varškės, paskirstome taip, kad liktų pusės cm krašteliai, juos sukeliam ir aplink apspaudžiam kas kokį cm, gaunas kaip saulytė.
Su obuoliene. Paprasčiausiai dedame obuolienės šaukštelį į iškočiotą blynelį ir užspaudžiame vokeliu.
Bandeles galima pakildinti, galima kepti ir iškart. Prieš kepant, patepame plaktu kiaušiniu.
Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 min.


Šią tešlą galime naudoti ir picų padams, ir visokiems pyragams su įdarais, ir pyragėliams, verdamiems riebaluose. Ji maloni dirbti, pyragėliai neplyšta, neatsiklijuoja. Tešlos pagaminimas neužima daug laiko, o kokybė ir gaminių skonis labai geras.
Šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. žaviuosi tavo kantrybe kepti tokius kiekius ir dar tiek rūšių! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū. Bet kad čia nieko įpatingo. Jos nedidukės, tik kelių kąsnių. Aš mėgėja truputį pasikutinėti ;) O ie valgytojų visad būna ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. sveiki kepiau pagal si recepta bandeliu,nu zinokit man kietokos gavosi,idomu kodel be kiausiniu,skaniausiai man tai pagal si jusu receptuka.

    http://taip-norejau.blogspot.com/2013/02/mielines-bandeles-idealiai-nerealios.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku su Jumis, man ana tešla taip pat labiau patinka, bet nebuvo kietos ir šios, gal kad pas mane drėgni įdarai visi buvo, o gal truputį per ilgai kepėte, nes labai nuo kiekvienos orkaitės priklauso, net ir temperatūros negali garantuot. Kiaušiniai į tešlą tikrai nesideda, nesuklydau ;) Gal ir nuo miltų priklauso, nes pastebėjau, kad ir nevienodai skirtingų firmų dėti reikia.
      Paprasčiausiai išbandžiau ir šia, nes mėgstu naujoves.

      Panaikinti