2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Naminė kepeninė (rupi)

Mūsų šeimoje kepenėlės yra labai mėgiamos. Visokiais pavidalais. Taip pat labai mėgstam ir paštetus,  ir kepenines. Gal pasakytumėt: "O kuo gi jie skirias?" Tai va. Paštetas man, tai iki vienalytės masės sutrinti produktai, ir tai gali būti ne tik kepenėlės.Paštetai gaminami ir iš daržovių, ir iš visokių mėsyčių. O štai kepeninės pagrindą sudaro jau kepenėlės ( vištos, kalakuto, jaučio ar kiaulės), o man dar patinka, kai jos būna maltos stambiu sieteliu. Tada kepeninė būna rupi ir labai skani.
Šį kartą iš vištos kepenėlių.


1 kg vištos kepenėlių
1 vištos ketvirtis ( taip pat įdėjau 2 vištos krūtinėlės odeles, prieš tai nuėmus riebaliukus)
1 vidutinė morka
4 pievagrybiai
druska, pipirai, mėgstamos žolelės
šlakelis brendžio

Gaminimas: Vištos ketvirtį, odeles ir morką išverdam pasūdytam ir paprieskoniuotam vandenyje. Pabaigoje įdedam pievagrybius ir dar truputį pavirę, išjungiam. Paliekam viską sultinyje. Atskirai išverdame kepenėles ( išmirkytas ir gerai nuplautas), tik neilgai, kokia 10 - 15 min, kad nepervirtų.
Viską išgriebiame į dubenį, ketvirtį iškauliname. Kai truputį pravėsta, sumalame mėsmale stambiu sieteliu ( kepenėles, vištieną, morką ir pievagrybius). Visą malinį verčiame į puodą, užpilame truputį sultinio, kur virė ketvirtis, beriame pipirų, prieskonių, druskos..Kepeninę kaitiname maišydami kol užverda, jei reikia, dar įpilame sultinio, bet per daug nesuskystiname. Užvirus nukaičiame, įpilame šlakelį brendžio, gerai išmaišome ir sudedame į indelius su dangteliais. Paliekame atvėsti.
Atvėsusią kepeninę uždengiame (kad neapdžiūtų), ir dedame į šaldytuvą. Skaniausia truputį pastovėjus (pvz.: per naktį), tada susilieja visi skoniai į vientisą.
Skanu užsitepti duonytę, batoną, bandelę ar kokį traškų skrebutį.

3 komentarai:

  1. Norejau paklausti ar vietoj pievagrybiu galima deti baravyku.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, neturiu brendzio. ar jis butinas? kuo galima pakeist?

    AtsakytiPanaikinti