2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Velykinė boba (Кулич)


Skaitinėju šiuos receptus jau kuris laikas. Apžiūrėjau visus rusų tinklaraščius, kiek radau, labiausiai žavi jų vaizdas. Apsistojau ties šiuo receptu, neįtikėtina yra tai, kad jis yra užrašytas dar prieš revoliuciją. Proporcijos, aišku, nerealios, dariau iš ketvirtadalio produktų ir tai gavos boba ir 6 bobelės.


225 ml pieno
50 g mielių
2 kiaušiniai
1 stikl. su trupučiu cukraus ( stiklinė - 250 ml)
125 g sviesto ( galima pusiau su kepinių margarinu)
3.5 stikl. miltų ( man suėjo truputį daugiau)
žiupsnelis druskos
vanilinio cukraus, šafrano (dėjau 1 arbat.š. ciberžolės), galima dar kardamono (nedėjau)
razinų, apelsino žievelių, aš dar dėjau dž.spanguolių

Gaminimas:Pašildytą pieną sumaišom su mielėmis ir 1/2 stikl. miltų. Šį mišinį uždedngiam ir padedame porai valandų šiltai (jis turi pakilti ir nuslūgti). Atskiriam trynius nuo baltymų. Su puse cukraus suplakam baltymus ir įmaišom į kildintą mišinį, su kita puse cukraus suplakam trynius ir taip pat įmaišom. Pridedam druską, vanilinį cukrų, ciberžole ar šafraną, sumaišytą su 2 stiklinėm miltų ir išminkom, tešla gaunas lipni. Įminkom ištirpintą sviestą. Razinas su dž. spanguolėm nuplikom, nusausinam, apveliam miltais ir kartu su apelsinų žievelėm įminkom į tešlą, pridedam likusius miltus, išminkom. tešlą turi gautis minkšta, bet nelipti prie rankų ir dubens sienelių, tad jei reik dar pridedame miltų. Gerai išminkytą tešlą apdengiame ir dedame šiltai pakilti.


 Pakilusia dvigubai tešlą numinkom ir vėl padedam kilti, kai pakyla, vėl numinkom. Tada tešlą išdalinam į formas. Formos bobom turi būt aukštos, tešlos pridedame 1/3 formos, prieš tai patepę riebalais ir pabarstę miltais arba iškloję kepimo popieriumi. Galima kepti skardinėse nuo koncervuotų vaisių ar daržovių. Aš kepiau aukštoje, 15 cm skersmens formoje ir kepimo popieriumi pailgintose keksiukų formelėse. Į formas sudėję tešlą padedame šiltai pakilti, pakilusią patepame plaktu kiaušiniu ir kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje. Jei viršus greitai apkepa, apdengiame folija. Kepame, kol įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas nesivelia tešla.
Išimtas bobeles 10 min pavėsiname formose, tada atsargiai išimam ir vėsinam suguldytas ant drobiniu rankšluostuku apdengtos pagalvės, vis pasukant ant kito šono.
Visiškai atvėsusias apibarstome miltiniu cukrumi arba aptepame mėgstamu glajumi.




Labai skanios bobelės, ypač dar šiltos. Užtat nuotrakose matote tik 4 mažas bobeles, nes 2 tuoj pat prapuolė ;))
Sekančią dieną bobelės pasidaro trapesnės, labai aromatingos ir ne mažiau skanios.


10 komentarų:

  1. Norejau paklausti.Ar galima velykinę bobą kepti kitoj formoje,nes tokios neturiu ir neisivaizduoju kur galeciau nusipirkti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rena, aš pernai užtikau Maximoj. Rūsų tinklaraščiuose radau, kad jie kepa skardinėse nuo žirnelių, konservuotų vaisių, tose didesnėse, taip pat netgi paprastuose moliniuose vazonuose. Šiaip, manau, galite kepti bet kokioje formoje. Tik tikroji boba turi būti aukšta ;)

      Panaikinti
  2. Taip pasisekė ir man nusipirkti formeles.Tiktai gal galit parašyti kiek mazdaug minkote tešlą .Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irena, tiesiog pagal laiką net negaliu pasakyti. Minkau kol visiškai nebelimpa prie rankų ir pradeda atšokti nuo dubens sienelių. Ji tampa blizgi ir minkant tarsi pradeda atsi rasti pūslelių. Jei kažką čia supratote, tai džiaugiuos, kad padėjau. Aš labai daug ką kepu iš mielinės tešlos, tad esu ją visiškai "prisijaukinus" ir kažkaip savaime būna aišku, kad jau išminkyta. Na, kad ne 5 ir ne 10 minučių tai tikrai ;)

      Panaikinti
  3. Visada man padedate.Sauletu ramiu linksmu šv.velykų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Irena. Jus taip pat su artėjančia pačia gražiausia pavasario švente ;)

      Panaikinti
  4. Ir aš kepiau bobą pernai. O va užpernai Itališką pannettone. Tai panašu tik ten apelsinų ir citrinų žievelių būtinai reikia. Dar kažko. Bet principas tas pats :) jei turėsiu laiko nuo viščiukų darymo tai pakepsiu ir bobelę :) (čia Raimonda, kuri Napoleoną su kombainu kapojo)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Raimonda, prajuokinot net tokiu prisistatymu. As ir i si dejau zieveles, man jos labai mielinei teslai tinka. Siemet bandysiu moliugines teslos romo bobeles, jei tik planai nepasikeis. Kol kas tai kirba mintyse tik ;)

    AtsakytiPanaikinti