2013 m. gegužės 5 d., sekmadienis

Tortas "Šokoladinis - vyšninis kupolas"

Šio įdomaus torto idėją radau rusiškam laikraštuky "Наша кухня в Литве". Jau porą metų ta idėja man nedavė ramybės, pagaliau susigulėjo, tad nusprendžiau pabandyti.
Įdomus gamyboje, gražiai atrodo, tik reik sugalvoti kaip papuošti, nes čia tik bandyminis variantas, ir labai labai skanus. Toks švelnaus šokoladinio triufelio skonis persipinantis su vyšnios rūgštele. Ragavusiųjų įvertinimai buvo nerealūs, kai kam buvo pats skaniausias ;)


Biskvitas:
4 kiaušiniai
5 valg.š. cukraus
4 valg.š. su kaupeliu miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
2 valg.š. lydyto sviesto
Grietinėlės kremui:
200 ml grietinėlės (plakamos)
2 valg.š. cukraus. citrinos sulčių pagal skonį
1 pakutis grietinėlės tirštintojo ( nebūtinai)
Grietinėlės - šokoladinio ganašo kremui:
300 ml grietinėlės ( plakamos)
150 g juodojo šokolado
Sulaistymui:
vanduo
cukrus
citrinos sultys
Vyšnių ( šaldytų su cukrum, iš uogienės, jei nelebai saldžios arba šviežių)

Gaminimas: Biskvitas gaminamas karštuoju būdu. Į atsparų karščiui dubenį įmušame kiaušinius, dubenį dedame ant garų (į puodą, kad uždėtas dubuo laikytųsi, įpilame vandens, užverdame ir labai sumažiname ugnį arba net visai išjungiame) ir plakame šluotele palaipsniui dėdami cukrų. Plakame kol cukrus visiškai ištirpsta ir masė padvigubėja. Dubenį nukeliame nuo garų ir plakame dar 10 - 15 min, kol pravėsta kiaušiniai, tada įmaišome su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Pabaigoje įmaišome ištirpintą sviestą, masę pilame į kepimo popieriumi išklotą keturkampę blėtelę ir kepame 15 - 20 min ( priklauso nuo blėtelės dydžio ir biskvito storio) iki 180"C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį atvėsiname ant grotelių ir supjaustome ~ 1 cm storio juostelėm ( bet ne storesnėm).
Šokoladiniam ganašui 150 ml grietinėlės užverdam, nukeliam nuo ugnies, sudedam sulaužytą šokoladą ir maišom mentele iki vientisos masės, padedam atvėsti ir kol taps tirštos grietinės konsistencijos. Likusią grietinėlę suplakam iki standumo, tada ją įplakam į jau reikiamą konsistenciją pasiekusį ganašą. Vienas kremas paruoštas.
Grietinėlės kremui grietinėlę su cukrum ir citrinos sultim suplakam iki standumo ir pabaigoje įplakam standintoją.
Sulaistymui pasiruošiam saldžiarūgštį vandenuką.
Pradedame surinkinėt tortą: susirandam pusrutulio formos dubenį maždaug 20 cm diametro, jį išklojam maistine plėvele, tada visą išdėliojam biskvito juostelėmis.



Išdėliotą biskvitą sulaistome ( aš tai dariau silikoniniu šepetėliu). Sukrečiame pusę grietinėlės kremo, gražiai mentele paskirstome po visą biskvitą ( lengviausia tai padaryt braukiant iš apačios į viršų), tada pridėliojame vyšnių ( prieš tai reiktų jas sudėti į kiaurasamtį ir nuvarvinti),


 ant viršaus paskirstome likusį kremą, ant jo vėl dėliojame biskvitą, tik priešinga kryptimi


Vėl sulaistome, tepame sluoksnį šokoladinio kremo, pridėliojame vyšnių, tada biskvito, sulaistome, šokoladinio kremo, vyšnių, kremo ir likusiu biskvitu uždengiam viduriuką ( viskas turi būt lygiai su dubens kraštais). Dabar uždengiam maistine plėvele ir lengvai paspaudžiam kad viskas susilygintų. Dedam į šaldytuvą nors porai valandų, kad apstengtų.
Nuimam plėvele, dedam ant viršaus padėklą, tada apverčiam ir nukeliam dubenį.


Gaunasi toks gražus pusrutulis. O dabar galite daryti ką norite: galima aptepti ir puošti visai kitu kremu, ar plakta grietinėle, na galima daryti viską, ką siūlys jūsų fantazija. Aš paprasčiausiai aptepiau likusiu šokoladiniu kremu ir apdėliojau pakepintom migdolų plokštelėm. Paprasčiausiai pritrūkau laiko ką nors pafantazuot puošimo tema, nors tai ir sunkiai man gaunas ;))



Puodelis stiprios juodos kavos tik dar labiau atskleidė jo skonį. Likau juo labai patenkinta.


14 komentarų:

  1. Super vaizdassss, jaučiu ir skonis ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jolanta. Tikrai labai skanus ;) Net nesitikėjau, kad toks bus, nore dar kiek pagaivinčiau, nes man labiau patinka tokie lengvi. Šiaip labai patiko pati darymo idėja

      Panaikinti
  2. Super idėja - labai skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Indre. Pati idėja ne mano, tik išpildžiau ir pakoregavau ;) Bet man pačiai labai patiko. buvo labai įdomu surinkinėti

      Panaikinti
  3. Uz poros savaiciu kepsiu tortuka, ir sukau galva, kaip cia reiktu isgaut kamuolio forma. Aciu Jums - isgelbejote mane :) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom, Asta, bet tikrai ner už ką. Sėkmės kamuolio gamyboje ;)

      Panaikinti
    2. Niekur kitur neradau va butent tokio principo - biskvito isklojimo, kazkas visiskai kitokio. Kiek esu radusi kaip isgaut puskamuoli, tik kad reiktu mazejancia tvarka issikepti biskvitus. Superine ir bent jau man niekur nematyta ideja parodete :)

      Panaikinti
    3. Na tiek čia to mano nuopelno, radau rusiškam žurnaliukį, labai patiko. Šiaip tie rusai galvota tauta, pas juos visad kokių nors įdomybių užtinki.

      Panaikinti
  4. Super tortukas!!! Labai aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuoširdžiausiai prašom. Džiaugiuos, kad patiko ;)

      Panaikinti
  5. Biskvitas labai skanus,kaip tik vakar dariau si tortuka,labai patiko.Tik man biskvito pritruko uzteko tik dviem sluoksniams,treciam tik dvi juosteles liko:).tikrai daryciau dar karta,aciu uz recepta :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai smagu tai girdet. Gal dubenėlis didesnis buvo. Kitąkart kepkit biskvitą iš pusantros normos ;)

      Panaikinti
  6. nerealu,koks viduj grozis,manau ,ir skonis

    AtsakytiPanaikinti