2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Šventinė vokiška duona

Radau ją pas Iloną. Tikrai labai skani, Pasakyčiau net ne duona, o pyragas. Tirpstanti burnoje, minkštutė su traškia plutele. Kepiau jau du kartus, tik dabar jau pakoregavau pagal savo skonį, mėgstu saldesnę, recepto originalą rasite čia.

25 g šviežių mielių
250 ml pieno
60 g sviesto
4 valg.š. cukraus
2 kiaušiniai
1 arbat.š. druskos
560 g kvietinių miltų

Gaminimas: 100 ml pieno ištirpiname mieles ir padedame į šoną. Likusį pieną pašildome su sviestu ir cukrum. Atvėsiname iki kuno temperatūros ir įmaišome kiaušinius.Gerai išmaišom. Miltus išsijojam į dubenį, sumaišom su druska, supilam kiaušinių-pieno-sviesto-cukraus mišinį ir pieno-mielių mišinį. Viską gerai išmaišom ir suminkom tešlą. Kai jau nebelimpa prie dubens sienelių, išverčiame tešlą ant pamiltuoto paviršiaus ir minkom kokias 10 min, kol tampa maloni, vientisa ir blizgi. Dubenį patepam sviestu,  dedam tešlą, apdengiam maistine plėvele ir kildinam šiltoje vietoje kol padvigubėja, apie 1 valandą.
Pakilusią tešlą suminkom ir duodm pailsėt  apie 10 min. Tada galime iš tešlos daryti pynę ar sudėlioti iš nedidelių rutulėlių. Aš dariau volelius ir dėjau šalia viens kito. Blėtelėje kildinam apie 30 min. Kai pakyla, patepam  pienu ir šaunam į iki 190" - 200"C įkaitintą orkaitę. Kepam apie45 min. Atvėsinam ant grotelių.

2 komentarai: