2014 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Mielinis moliūgų pyragas

Bandytas bandytas ir pagaliau pristatomas jūsų teismui. Mums labai patiko. Dabar man labiausiai patinkantis mielinis pyragas. Tinka ir kasdienai, ir šventėms.


Tai šventėms gamintas aguonų vyniotinis ir paprastas pyragas


500 ml moliūgų tyrės
250 ml cukraus
1 kiaušinis + kiaušinio trynys
60 g mielių
300 g sviesto ar kepinių margarino ( arba galima pusiau)
žiupsn. druskos
150 g - 200 g razinų
~ 1 kg miltų ( gali sueit mažiau, gali - daugiau)
truputis aliejaus
Gaminimas: ištirpiname sviestą ar margariną ir supilame į moliūgų tyrę, ten pat pilame su šaukšteliu cukraus išsuktas mieles ir likusį cukrų, gerai išmaišom. Kiaušinį ir trynį paplakam su žiupsneliu druskos ir įmaišom į visą masę. Maišydami po truputį beriame miltus, kai neina maišyti šaukštu, minkome rankomis. Aš sudėjau beveik kilogramą su trupučiu miltų. Miltų kiekis priklausys nuo pačių miltų ir moliūgų tyrės tirštumo. Tešla turi būt minkšta, kiek lipni. Kai minkant tešla pradeda atkibt nuo dubens sienelų, verčiame ją ant aliejumi ištepto stalo, išsitepame ir rankas ir minkome toliau. Įminkome nuplautas, nusausintas razinas. Tešlą dedame į aliejumi pateptą dubenį, ją taip pat patepame aliejumi, apdengiame ir padedame šiltai, kad pakiltų.


Pakilusią tešlą numinkome ir vėl leidžiame pakilti, numinkome, ir vėl leidžiam pakilti. Dabar galime ruoštis kepimui.
Galime paprasčiausiai numinkyti ir sudėti tešlą į blėtelę, apvalią ar keturkampę (didesnę), arba net į kelias, tada leidžiame pakilti, patepame kiaušinio tryniu, sumaišytu su šlakeliu pieno ir dedame kepti į iki 190"C įkaitintą orkaitę. Kepame 40 - 50 min.


Vyniotiniui su aguonomis:
Nuplikom apie stiklinę aguonų, permalam, dedam pagal skonį cukraus, kiaušinio baltymą, truputį šaukštą ar du krakmolo, šaukštą džiūvėsėlių, gerai išmaišom.
Paėmę dalį tešlos iškočiojam iki 1 cm storio, paskleidžiam aguonas, suvyniojam ir dedam į kepimo popierium išklotą pailgą kekso formą. Leidžiam pakilti, patepam kiaušiniu ir kepam 190"C orkaitėj 40 - 50 min.
Iš šio tešlos kiekio išeitų  trys vyniotiniai.

2 komentarai: