2016 m. sausio 12 d., antradienis

Tortas "Medutis"

Visiškai kitoks, pats procesas man labai patiko, skonis taip pat. Dariau jau du variantus - identišką ir pagal save. Nors kremą truputį keičiau abiejuose ;)

Tortas, darytas Naujiems Metams (1 norma)
Tortas, darytas praeitom Velykom (1.5 normos)

3 kiaušiniai
150 g medaus
100 g sviesto
100 g cukraus
1.5 arbat,š, gesintos sodos
350 g miltų
Kremui:
500 ml grietinės ( originale 20 %, aš dėjau 30%)
200 - 300 ml grietinėlės (aš dėjau graikišką jogurtą)
180 g cukraus (dėjau mažiau)
vanilinio cukraus, citrinos sulčių (dariau, kad jaustūs rūgštelė)
2 - 3 pakučiai grietinėlės tirštintojo

Originale kiekvieną sluoksnį kremo barstom smulkintom džiovintom slyvom ir kapotais graikiniais riešutais, gan įdomu, bet man per saldu.
Naujiems Metams į grietinės sluoksnius dėjau žele gabaliukus - daug geriau, gaiviau.

Gaminimas: į metalinį dubenį dedam kiaušinius, truputį paplakam, dedam cukrų, medų, sviestą ir kaitinam ant garų maišydami.Kai viskas ištirpsta ir tampa vientisa mase, nuimam nuo garų ir įmaišom gesintą sodą. Maišome šaukštu ir dalimis dedame miltus.
Susirandam reikiamo dydžio puodo dugną,geriausiai aštriu kraštu. Blėtelę ištepam sviestu dedam pora valg.š. tešlos ir pirštais išplojame reikiamą dydį, jei reikia, tešlos dadedame.


stenkitės išplot plonai ir tolygiai. Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje 5 - 8 min, kol gražiai parunda


Ištraukiame ir greit puodo dangčiu įspaudžiame



Gaunam apvalų, gražų paplotį, greit nuimam kraštelius, paplotį nuimam mentelės pagalba, atsargiai, truputį prikimba, reikia viską daryti greitai, kad neatvėstų. kuo labiau vėsta, tuo labiau kimba prie blėtelės. Nuėmę, blėtelę pratrinam popieriniu rankšluoščiu, kad neliktų trupinukų, tepam sviestu ir kepam kitą paplotį. Kartojam kol baigias tešla.

Kremui grietinę suplakam su cukrum ir citrinos sultim iki standumo, palengva įmaišom jogurtą ir, jei reikia, grietinėlės tirštintoją.
Renkam tortą: ant padėklo dedam paplotį, tepam kremu, barstom pagal pasirinkimą, arba nededam papildomai nieko, tada kitą paplotį, kremą ir t.t. Surinktą tortą aptepame kremu, gaunas gražiai lygus


Barstom trupiniais ir dedam į šaldytuvą nors parai.
Jei puošime miltiniu cukrum, darom tai prieš patiekiant, jei kaip kitaip - galima iškart.
Na, o kitą dieną ragaujam.



Tikrai labai skanus, lengvai pagaminamas, minkštutis. Labai patiko, kepsiu tikrai nekart ;)
Receptas rastas čia

9 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Ačiū, butinai išmėginkite, jei dar nemėginote. Nenusivilsite ;)

      Panaikinti
  2. Gaminau šį torta,su zele gabaliukais,labai patiko,Ačiū,

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irena, tikrai labai dziaugiuos. Mums ir jis labai labai

      Panaikinti
  3. Ačiū už receptą! Dariau su žėlė, šeimai labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Radau jusu "blogiuka" nu nerealus receptai, o ta ideja su dangciu torto blynui apipjaustyti, tai labai gera, pastoviai vargau su lekstem, o dabar vien du ir nuimta.
    Saunu, kad radau i puslapiuka, ir spaudziu ISSAUGOTA!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Receptai tikrai nerealus, kiek bandziau, visi patiekalai gavosi puikiai:) Si tortuka gaminsiu belgiskoms Velykom;)jau laukiu pavasario;)
    Gaminkite mergaites, nes receptukai patikimi ir nuostabiai skanus:)
    Ina jus nuostabi seimininke, laukiame nauju Jusu dangisku recepteliu:))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Neringa Pia, džiaugiuos, kad galėjau pagelbėt
    Jolanta, dėkui už reklama ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, o kaip tuos trupinius gauti? 🤔

    AtsakytiPanaikinti