2014 m. birželio 2 d., pirmadienis

Nuostabusis svogūnų pyragas

Niekada nesustodavau ties šiuo receptu, kol neteko paragaut to nuostabaus pyrago. Tai kažkas nerealaus. Niekada nepasakytum, kad jo pagrindas svogūnai. Jolanta iš tinklaraščio Visko po trupinėlį tikra šaunuolė, kad išbandė šį receptą.


Pakutis bemielės sluoksniuotos tešlos (kur būna 2 lapai)
1 kg svogūnų
200 - 300 g fermentinio sūrio
4 kiaušiniai
3 - 4 valg.š. grietinės
galima pievagrybių, špinatų ( dėjau 4 pievagrybius)
druska, pipirai, chmeli suneli
krapai, petražolės, bazilikas ( gali būti šaldyti)
truputis sviesto, aliejaus kepimui
1 kiaušinis pyrago aptepimui

Gaminimas: svogūnus nulupame, nuplauname, supjaustome pusžiedžiais (nesistengiam plonai). Į keptuvę pilame truputį aliejaus ir dedame truputį sviesto, dedame svogūnus ir kepame. TRuputį pakepus galima įpilti šlakelį vandens, bet tik tiek, kad kepant visas išgaruotų. Svogūnus kepame kol pasidaro skaidrūs.
Didesniame dubenyje išplakame kiaušinius, dedame grietinę, druską, pipirus, prieskonius, paplakame, tada beriame žalumynus, sutarkuotą burokine tarka fermentinį sūrį, sudedame apkeptus svogūnus ir supjaustytus pievagrybius. Viską gerai išmaišome.
Tešlą atšildome, pakočiojame iki blėtelės dydžio ( kad būtų ir krašteliai). Blėtelę išklojame kepimo popieriumi, dedame tešlą, padarome kraštelius, sudedame įdarą, išlyginame ir uždedame kitu tešlos lapu. Kraštelius stengiamės užspausti. Pyrago viršų įrėžiame aštriu peiliu rombais, kad mūsų pyragas būtų gražesnis. Aptepame išplaktu kiaušiniu. Kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 50 min.
Iškepusį pyragą paliekame iki visiško atvėsimo, nors galite valgyti ir šiltą. Asmeniškai man skaniau atvėsęs.
Nuostabus užkandis, tinkantis ir išvykai, ir vakarėliui. Pavaišinsit net išrankiausią svečią.
Sultingas, sotus, labai skanus, aromatingas - tiesiog nuostabus!!!


6 komentarai:

  1. Na ką, išbandžiau ir susižavėjau. Beje per vakarėlį ir visiems svečiams labai patiko. Tikrai nuostabusis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesą sakant, kažkaip niekad nekildavo noras išbandyt kokį svogūnų pyragą - juk svogūnai ir tiek :D bet kad jau taip išreklamavote - pabandžiau. Super! Tikrai labai labai skanu :))) Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Jums, kad patikite ir nebijote bandyti. Aš pati ryžaus pabandyt tik paragavus. Man jis dabar tarp užkandėlių užima pirmą vietą ;)

      Panaikinti
  3. Atleiskite blondinei, bet kas yra "chmeli suneli"? Savaitgaliui noriu iškepti šį puikų pyragą kelionei :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai prieskoniniu zoleliu misinys, asmeniskai man, tinkantis visur. Galite keisti tuo, kas atrodytu kad tiks ;)

      Panaikinti