2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Moliūginė duonelė

Moliūgų tiesiog kalnai priaugo, tad tenka pasukt galvą kaip juos sunaudot. Taip visai netikėtai ir gimė ši moliūginė duonelė. Puri, minkšta, kvapni - tiesiog nuostabi.


500 g nuvalyto moliūgo
100 ml vandens
200 ml pieno
2 arbat.š. vanilinio cukraus ( nebūtinai)
125 ml cukraus
žiupsnelis druskos
100 g sviesto
2 kiaušiniai
60 g mielių ( šviežių + 1 arbat.š. cukraus)
900g - 950g miltų
Aptepimui: 1 kiaušinio trynys ir 2 - 3 valg.š. pieno
Paskaninimui: cinamonas, apelsino žievelės, cukrus

Gaminimas: Moliūgą supjaustome gabalėliais, sudedame į nedidelį puodą, užpilame 100 ml vandens,  ir užkaičiame. Verdame kol suminkštėja, pabaigoje supilame pieną ( galima supilti ir anksčiau, reikia stebėti kad neišgaruotų vanduo), išjungiame, sutriname elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Į moliūgo - pieno masė įpjaustome sviestą ir maišome kol ištirpsta, suberiame cukrų, druską, vanilinį cukrų, išmaišome. Kai viskas pravėsta ( bet lieka dar šilta) sudedame išplaktus kiaušinius ir ištrintas mieles ( su šaukšteliu cukraus), gerai išmaišome. Tada po truputį pradedame įmaišyti miltus, iš pradžių šaukštu, vėliau minkome rankomis. Tešla labai minkšta, neišsigąskite. Kai miltų lieka tik kokia sauja, beriame juos ant stalo, truputį pasklaidome ir išverčiame tešlą. Tada vis pamiltuojant ir lenkiant iš krašto į vidurį suformuojame apvalų gabalą. Dedame jį į aliejumi pateptą dubenį ir uždengę rankšluostėliu padedame šiltai pakilti. Kai pakyla, lengvai paminkome ir leidžiame dar kartą pakilti.
Pakilusią tešlą daliname į tris dalis. Galime visą kepti paprastą, o galime ir paskaninti. Visus gabalėlius pakočiojame į stačiakampius. Vieną susukame tik paprastai voleliu, dedame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą ar kepimo popierium išklotą kekso formą. Antrą pabarstome cinamonu ir cukrumi, susukame voleliu ir taip pat dedame į kekso formą. Trečią barstome cukrumi ir apelsino žievelėm, susukame voleliu ir į kekso formą. Stačiakampėje kekso formoje iškepa labai gražūs kepaliukai. Visus kepaliukus padedame šiltai pakilti. Kai pakyla, aptepame su pienu suplaktu tryniu ir šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 40 min. Iškepusius patepame vandeniu ir apdengiame rankšluostėliu. Atvėsusius raikome ir ragaujame ;))
Tikrai labai skani duonelė, galima net pyragu pavadinti, tik cukraus joje mažiau. Labai skanu su pienu ar pusryčiams su varškės kremu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą