2012 m. sausio 23 d., pirmadienis

Ruginė duonytė su raugu

100 g saulėgrąžu                                         
100 g linų sėmenų
~200 g cukraus (aš dedu ir rudo, ir paprasto)
2 arbat.š. druskos
2 valg.š. kmynų
1 arbat.š. maltos kalendros
200 g traiškytų rugių
400 g rupių ruginių miltų
400 g rupių kvietinių miltų
1l vandens (šilto)
300 ml - 350 ml ruginio raugo
galima apie 100g dribsnių
                
Man iš šitos normos išeina 2 kepaliukai, kepu keturkampėse pailgose formelėse. Duonytę pagal šį receptą kepu jau du metai, receptą ir raugą parsivežiau iš Šakių, iš puseserės. Patobulinau ji pagal savo skonį, nes labiau mėgstu juodą duoną. Su miltais galite varijuoti kaip norite, svarbu kad kiekis išliktų tas pat. Aš dar kartais pridedu ir 1 valg.š. ruginio salyklo. Noriu pasakyti, kad tikrai giria visi, kas valgo, tikrai labai skani :D
Gaminimas: į didelį dubenį suberiam saulėgrąžas, linų sėmenis, traiškytus rugius, cukrų, druską, kmynus, kalendrą ir užplikom 1 stikline verdančio vandens (iš to litro), gerai išmaišom, duodam pastovėt iki 10 min.
Sudedam visus miltus, raugą, pilam likusį vandenį ir maišom. Aš maišau tik rankomis, kokias 15min. Tešla turi gautis nei per skysta, nei per kieta. Formos ji nelaiko, todėl kepama formelėse. Formas ištepam aliejumi, gerai pabarstom ruginiais miltais ir dedam tešlą. Pridėti reikia ne daugiau 2/3 formos, nes duonytė pakyla. Sudėtą tešlą išlyginam šlapia ranka, apdengiam drobiniu rankšluostuku ir padedam kilti. Kildinam duonytę 5 - 8 val. Jei patalpoje šilta, pakyla greičiau, bet kildinti ilgiau nei 8 val. nepatartina, perrūgs. Kepame apie 50 min - 1val. iki 190"C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią duonytę apdengiam sudrėkintu drobiniu rankšluostuku, palaikom 10 min, tada iškratom iš formelių, dedam ant medinės lentelės ir pridengiam rankšluostuku, kol atvėsta. Aišku, kartais paragaujam dar šiltos.
                                                                                                                 

6 komentarai:

  1. Prašom parašyti kaip gaminate raugą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rena, raugo pati negaminau, gavau iš puseserės :)

      Panaikinti
    2. Kiek zinau, tai reiktu ruginius rupius miltus sumaisyt su siltu vandeniu ir padet siltai. pabandykite pagooglinti, nes tiksliu proporciju nezinau

      Panaikinti
    3. Jei gyvenate Kaune, raugu galiu pasidalinti ;)

      Panaikinti
    4. Ačiū.Bet kaip jūs man patarėt pagūglinti tai aš taip ir padariau .Radau raugo gamybą.

      Panaikinti