2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Senelės obuolių pyragas

 Kai už lango stūgauja vėjas, pliaupia lietus, į šlapią žolę bumbsi rudeniniai obuoliai - taip malonu, kai namai pakvimpa kepamu pyragu. Ir būtent - OBUOLIŲ.
Sezonas prasideda ;)
Šio pyrago receptuką prieš keliolika metų išsiverčiau iš vokiečių kalbos. Radau jį ant tetos atvežtų kepimo miltelių pakučio.
Labai skanus, purus, drėgnas, tiesiog tirpstantis burnoje pyragas...


250 g sviesto (galima per puę su kepinių margarinu)
250 g cukraus
2 arbat.š. vanilinio cukraus
5 kiaušiniai
350 g miltų
2 arbat.š. kepimo miltelių (su kaupu)
~1.5 kg obuolių ( rudeninių, kietesnių, aš naudojau "Auksinį renetą")
Aptepti:
3 - 4 arbat.š. miltinio cukraus
truputis vandens

Gaminimas: kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo ( galima plakti mikseriu). Tada po vieną įsukame kiaušinius. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, išsijojam ir įmaišomį kiaušinių, sviesto, cukraus masę. Į gautą tešlą sudedame nuvalytus ir gabalėliais supjaustytus obuolius, išmaišome (neišsigąskite, obuoliai tik apsivelia tešla). Viską krečiame į riebalais pateptą ir miltais ar džiūvėsėliais pabarstytą blėtelę, palyginame ir šauname kepti į iki
180" - 190"C įkaitintą orkaitę. Kepame 35 - 40 min.
Iškeptą pyragą iškart aptepame vandenyje ištirpintu miltiniu cukrumi.
Kai pravėsta - pjauname ir ragaujame ;)


Paprastas, bet labai skanus...

6 komentarai:

  1. Puikus pyragas, labai lengva pagaminti! Labai skanu su ledais!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano senele kepdavo su mielemis. nezinau gal neturedavo kepimo milteliu gal tokiu dar nebudavo. gaila bet senu receptu sunku rasti kur piragams naudojamos mieles o ne chemija:( skanu bet ar tikrai seneles tokius kepdavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edvardai, ir mano senele kepdavo ir su mielemis, ir su soda ;). As nerasau, kad sis pyragas mano seneles. Jei perskaitete viska, turejote matyti, kad sis receptas verstas is vokieciu kalbos ir toks yra jo pavadinimas. Yra begale pyragu, kepamu su mielemis, tad rinkites tuos. O taip pat yra zmoniu, kurie mieliu netoleruoja, tai jie rinksis si pyraga.
      O jei kapstysime giliau, tai dar anksciau pyragus kepdavo tik su raugu, o dabar net duona labai reta rauginama. Tai ka daryt?
      Bet ir laikas vietoje nestovi. Anksciau ir interneto nebuvo ;)

      Panaikinti
  3. Labai labai skanus pyragas! Kepu jau ne pirma ir ne antra karta :) tik cukraus man gerokai per daug, dedu 180 g :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, žinokite, gal jusu obuoliukai saldesni, nes kepu tik rudenį ir žiemą iš savų obuolių, tai nepasitaikė kad būtų per saldu.Bet puiku, kad radote išeitį, nes pyragas tikrai skanus ir paprastas ;)

      Panaikinti