2012 m. vasario 7 d., antradienis

Savaitgalio pyragas

Savaitgalio, nes lengvas, savaitgalinis. Šventinis būna riebesnis, turtingesnio skonio, kepamas per Šv. Kalėdas ir Šv.Velykas. Mielinius pyragus labiausiai mėgstu kepti žiemą, kai šalta. Tada atsirieki tokio karšto pyrago ir pasidaro daug šilčiau ;)


1 kg miltų
150 g margarino
500 ml pieno
6 valg.š. cukraus
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
50 g šviežių mielių

Gaminimas: mieles ištrinam su keliais arbatiniais šaukšteliais cukraus, supilam į šiltą pieną, išmaišom ir padedam šiltai. Miltus išsijojam į didelį dubenį, padarom jame duobutę, pilame ištirpintą pravėsusį margariną, išplaktus kiaušinius, druską. Piene su mielėm (turi atsirast burbuliukų) ištirpinam cukrų ir taip pat supilam į miltus. Rankomis pradedame maišyt, po to minkome,  kol tešla tampa vientisa, glotni, nelimpanti prie rankų. Tada į saują įsipilam aliejaus ir taip pat įminkome į tešlą. Padarome gražų rutulį, apdengiame drobiniu rankšluostuku ir dedame šiltai, kad pakiltų.
Pakilusią tešlą  po truputį vietomis spausdami nuleidžiame

ir perminkome. Tada vėl dedame šiltai, kad pakiltų. Kai tešla pakyla antrą kartą

galime daryti pyragus. Galima ją dėti kepti jau tokią, tik aptepti kiaušiniu. Aš dariau 2 skirtingus. 1/3 tešlos iškočiojau, ištepiau vyšnių uogiene ir susukau į vyniotinį. Į kita tešlos dalį įminkiau po saują razinų, džiovintų spanguolių ir kelis šaukštelius apelsino žievelių, suformavau pailgą pyragą. Pyragą ir vyniotinį dėjau į miltais pabarstytą blėtelę ir palikau pakilti. Pakilusius ištepiau kiaušinio tryniu, sumaišytu su šaukstu pieno ir dėjau kepti į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepė apie 45-60 min.
Iškepusius pyragus aptepame pasaldintu vandeniu (tik ištrauktus).

Po kelių minučių imame peilį, pjauname, pilamės į stiklinę pieno ir einame mėgautis.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą