Šių metų atradimas. Paragavau pas puseserę, sužavejo, grįžus puoliau ir aš tokius gaminti ;)
Marinatui:
1 l vandens
2 valg.š. druskos (vos vos kaupeliu)
1.5 stikl. cukraus (375 ml)
1 stikl. acto 9%
1 arbat.š. su kaupu ciberžolės
2 valg.š. medaus
Į švarius stiklainius dedame po skiltelę pasmulkinto česnako, krapų žiedyną, kvapiųjų ir juodųjų pipirų. Agurkus nuplauname, nupjauname galiukus ir supjaustome į 4 dalis ar dar smulkiau, mažiukus galima tik pusiau. Agurkus dedame į stiklainius ir užpilame verdančiu marinatu.
Marinatui vandenį pilam į puodą, dedame, cukrų, druską, medų, ciberžolę, užverdam, pilam actą, užverdam.
Užpiltus agurkus palaikom pusvalandį ar ilgiau, nupilam, užkaitinam, vėl užpilam, pridengiam dangteliais, statom i puodą kaitinti. Kaitinam - 0,75 l stiklainį 5 min . Išimam, užsukam ir dedam šiltai, kol atvėsta.
Išbandžiau ir cukinijai
Ir lenkų tinklaraščiuose užmačiau idėja - marinuotos agurkų plokštelės, skirtos sumuštinukams
Kadangi atsirado skaitytojų, kurios rašo kam tiek žaidimo su marinato pilstymu, tai atsakau:tokį receptą gavau ir tokiu naudojaus, tokiu ir su jumis pasidalinau. Šiemet ir aš pabandžiau, užpilti ir kaitinti. Ar skonis tas pats, parašysiu kai paragausiu :)
2015 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis
Bulgariškai marinuoti agurkai
1 litriniam stiklainiui:
agurkai
1 - 2 skiltelės česnako
1 arbat.š. garstyčių sėklų
4 kvapūs pipirai
4 juodieji pipirai
3 arbat.š. su kaupu cukraus
2 arbat.š. nukratyti druskos
50 ml acto 9%
krapai
Gaminimas:agurkus nuplaunam, 1 - 2 val pamirkom šaltam vandeny. Stiklainius švariai išplaunam, sumetam krapus, pipirus, česnaką, garstyčias ir prikišam agurkų. Tiesiai į stiklainius beriam druską, cukrų, pilam actą. Stiklainius iki viršaus pripilam verdančio vandenio, pridengiam dangteliais ir dedam į puodą su šiltu vandeniu kaitinti. Kaitinam nuo vandens puode užvirimo 10 min. ištraukiam, dangtelius užsukam, apverčiam ir padedam šiltai, kol atvės.
Skanūs, švelnesni agurkėliai.
2015 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis
Silkė su agurkais
Receptėlis gimė visai netikėtai. Norėjos kažkokio gaivumo, lengvumo, vasariško paprastumo.
Nepatikėsit, bet buvo taip skanu, net nesitikėjau.
~ 3 silkės file
2 - 3 agurkai
saujalė svogūnų laiškų
truputis drukos
cukrus
actas
aliejus
Gaminimas: silkutę nusausinam, supjaustom ir sudedam į silkinę. Agurkus supjaustom šiaudeliais, dedam į dubenį. Ten pat keliauja supjaustyti svogūnų laiškai. Į agurkus su svogūnais beriame truputį druskos, cukraus ir acto tiek, kad agurkėliai gautūs saldžiarūgščiai. Pabaigoje šlakelį alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišome ir uždedame ant silkutės. Būtų gerai duoti 30 min pastovėti, bet galima ir iškart valgyt.
Kas pamėginsit - SKANAUS...
Nepatikėsit, bet buvo taip skanu, net nesitikėjau.
~ 3 silkės file
2 - 3 agurkai
saujalė svogūnų laiškų
truputis drukos
cukrus
actas
aliejus
Gaminimas: silkutę nusausinam, supjaustom ir sudedam į silkinę. Agurkus supjaustom šiaudeliais, dedam į dubenį. Ten pat keliauja supjaustyti svogūnų laiškai. Į agurkus su svogūnais beriame truputį druskos, cukraus ir acto tiek, kad agurkėliai gautūs saldžiarūgščiai. Pabaigoje šlakelį alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišome ir uždedame ant silkutės. Būtų gerai duoti 30 min pastovėti, bet galima ir iškart valgyt.
Kas pamėginsit - SKANAUS...
2015 m. rugpjūčio 9 d., sekmadienis
Sausainėliai "Pievagrybiai"
150 g sviesto ar kepinių margarino
125 ml cukraus (1/2 stiklinės)
1 kiaušinis
375 ml bulvių krakmolo (1.5 stiklinės)
125 ml miltų (1/2 stiklinės)
1/2 arbat.š. sodos
kakavos
mažo buteliuko nuo vandens ar gaiviųjų gerimų
Gaminimas: sviestą ar margariną ištirpiname, pravėsiname, sudedam kitus produktus, išskyrus kakavą. Suminkom tešlą ir padarom graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Tada buteliuko kaklelį dedame į kakavą, imame tešlos rutuliuką, prispaudžiame prie buteliuko kaklelio ir pasukame. Taip paruoštus sausainius dedame į kepimo popierium išklotą blėtelę palikdami tarpus . Kepame 180"C orkaitėje apie 15 - 20 min.
Sausainėlai labai įdomūs, trapūs. Tikrai nustebinsite namiškius ir svečius.
Skanaus!
Receptas iš rusiško žurnaliuko "Рецепты на бис" 2015 m nr. 1(20)
"Netikras zuikis" su cukinija ir keptom bulvėm
~ 700g maltos kiaulienos
~ 400g cukinijos
1/2 didelio svogūno
5 skiltelės česnako
2 valg.š. natūralaus graikiško jogurto arba liesos grietinės
3 - 4 valg.š. džiūvėsėlių
1 kiaušinis
mėgiami prieskoniai, pipirai, druska
Bulvės
truputis aliejaus
kmynai
druska, pipirai, prieskoninės žolelės
Gaminimas: maltą mėsą dedam į dubenį, mušam kiaušinį, beriam prieskonius, dedam jogurtą, burokine tarka sutarkuotą cukiniją, kapotą česnaką ir smulkiai pjaustytą pakepintą svogūną, gerai išmaišom. Į faršą beriam džiūvėsėlius, gerai išminkom, verčiam ant padrėkinto stalo ir "pamušam". Tiesiog imam visą mėsytę ir metam į stalą, ir taip kartojam ir kartojam. Taip mėsytė susimuša i krūvą ir iškepus nebūna tarpų. Taip pamėtę suformuojam "zuikį", pailgą ar apvalų. Aš šį kartą dariau apvalų. Perkeliam į blėtelę, apibarstom džiūvėsėliais (nebūtinai).
Nuskustas bulvytes pjaunam pusiau ar į 4 dalis, dedam į dubenį, apibarstom druska, pipirais, mėgiamom žolelėm, kmynais ir apšlakstom aliejum. Rankom gerai išmaišom, bulvytės turi apsivelti prieskoniais. Bulvytes sudėliojame blėtelėje aplink "zuikį", įpilam truputį vandens ir kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje kol apskrunda ir iškepa.
Skanaus...
"Zuikutis" išeina minkštas ir sultingas cukinijos dėka.