2014 m. sausio 28 d., antradienis

Avižinukai su priedais

Paprastučiai, greit pagaminami, traškūs ir labai skanūs.


3 stikl. avižinių dribsnių ( stiklinė 250 ml)
3 kiaušiniai
 250 g. kepinių margarino
1 stikl. cukraus
1 arbat.š. su kaupu kepimo miltelių
4 valg.š. su kaupeliu miltų
2 valg.š. saulėgražų
2 valg.š. sezamo
2 vag.š. avižinių dribsnių
2 valg.š. kokoso drožlių
2 saujos razinų

Gaminimas: 3 stiklines dribsnių susmulkiname elektriniu smulkintuvu. Į dribsnius beriame cukrų, mušame kiaušinius ir išmaišome. Supilame išlydytą  pravėsintą margariną, išmaišome gerai. Pabaigoje įmaišome su miltais sumaišytus kepimo miltelius, nesmulkintus dribsnius, saulėgražas, sezamą, kokosą, razinas. Į blėteles, išklotas kepimo popieriumi dedame po kupiną šaukštelį masės. Tarp sausainių paliekame nemažus tarpus, nes kepant jie plečiasi. Kepame iki 190"C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min, kol gražiai parunda.
Skanaus ;)


Rėmiausi receptu iš rusiško žurnaliuko "Скатерть - самобранка".

2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

Moliūginiai gnocchi (virtinukai - tinginukai)


2 vidutinės bulvės ( virtos su lupena)
1 stiklinė moliūgų tyrės (stiklinė - 250 ml)
2 stiklinės miltų
geras žiupsnis druskos

Gaminimas: bulves sutarkuojame smulkia tarkute ar sumalame, dedame moliūgų tyrę, druską, miltus. Gerai išminkome. Miltų gali reikėti ir daugiau, priklauso nuo moliūgų tyrės tirštumo, bet labai nepadauginkit, nes bus kieti virtinukai. Iš tešlos formuojame volelius, supjaustome piršto storio gabalėlius ir gerai apvoliodami miltuose suformuojame apvalius virtinukus. Galima įspausti šakute raštą.


Virtinukus dedame į verdantį pasūdytą vandenį. kai iškyla į paviršių, paverdame ~ 10 min.
Išgriebtus tiekiame su mėgiamais padažais, galima pakepinti juos svieste su prieskoninėm žolelėm.
Skanaus ;))



2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Makaronai su kiaušinių - sūrio padažu


maišelis makaronų ( tinka visi, išskyrus spagetti)
2 kiaušiniai
100 ml pieno
50 g fermentinio sūrio
2 valg.š. kapotų krapų
druska, pipirai, mėgiami prieskoniai
2 valg. š. aliejaus

Gaminimas: makaronus išverdame pasūdytam vandenį, nukošiam. Į gilią keptuvę pilam aliejų, verčiam makaronus ir užpilam plakiniu (kiaušinius suplakam su pienu druska, pipirais, prieskoniais, krapais, pabaigoje įmaišom smulkiai tarkuotą sūrį). Makaronus kaitinam maišydami, kol sutraukia padažą, išsileidžia sūris.
Dabar ragaujame. Prie makaronų tinka marinuotos daržovės, pomidorų padažas, bet labai skanūs ir vieni.
Labai paprasta, neužima daug laiko.
Skanaus...

2014 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

Nuodėmingosios "Buchteln"

Tai tikrai nuodėmingos, purutės, minkštutės plėšomos bandelės karameline apačia. Man skaniausios šiltos, nuo stalo prapuola akimirksniu. Na tikrai nuodėmingos....


200 ml šilto pieno
40 g mielių
75 g sviesto
500 g miltų
75 g cukraus
1 arbat.š. vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
1 arbat.š. apelsino ar citrinos žievelės
1 valg.š. romo
Karamelei:
200 ml grietinėlės
30 g sviesto
50 g cukraus
Aptepimui:
1 kiaušinio trynys
šlakelis pieno

Gaminimas: Mieles ištrinam su cukrum (paimtu nuo viso kiekio cukraus) ir padedam šiltai kad išputotų. Kiaušinius išplakam su cukrum, vaniliniu cukrum ir druska, įmaišom ištirpintą sviestą. Mieles pilam į šiltą pieną, išmaišom ir supilam į kiaušinių, cukraus, sviesto masę. Suberiam išsijotus miltus ir minkome tešlą. Neišsigaskite, tešla lipni, bet minkome kol pradeda atkibt nuo dubens sienelių. tada išverčiame tešlą ant paaliejuoto darbastalio, pasitepame aliejumi rankas ir dar paminkome suformuodami rutulį. Tešlos rutulį dedame į dubenį, apdengiame ir padedame šiltai pakilti.
Karamelei skirtus produktus dedame į puodelį ir paverdame kokias 5 min. Blėtelę (pas mane 23 ant 34 cm) išklojame kepimo popieriumi pakeldami ir kraštus, tada supilame karamelę. Tešlą padaliname į 20 lygių dalių ir sudedame blėtelėje 5 eiles po 4 bandeles (arba galite pasidalinti ir mažesnėmis bandelemis, tik reikia pasiskaičiuoti, kad visose eilėse būtų po lygiai).


Apdengiame ir leidžiame pakilti, tada aptepame kiaušinio tryniu, sumaišytu su trupučiu pieno.


Dabar dedame kepti į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 45 min. Kai viršus pradės lengvai rusti, reikia apdengti kepimo popieriumi.
Iškepusias iškeliame iš blėtelės su visu kepimo popieriumi, pravėsiname ir dar gerai šiltas patiekiame.


Tai nuostabios bandelės, kvepiančios apelsinu ir romu, o jų apačioje kepant susidariusi karamelė, daro jas dar nuostabesnėmis.
Tikrai siūlau pabandyti ;)
Šaltinis čia ir čia.

2014 m. sausio 7 d., antradienis

Šokoladinis tortas su džiovintom slyvom

Užmačiau pas Jolantą tortuką "Slyvos šokolade" ir pasinaudojau idėja. Kremą panaudojau jos, biskvitą kepiau pagal save.
Pati idėja super, bet man truputį per saldu ir per riebu ;). Tikrai dar prie jo padirbsiu. Man norėjos daugiau biskvito, gal būt grietinėlę maišyčiau su kremine liesa varške ir dar daugiau pilčiau citrinos sulčių :)


Biskvitui:
4 kiaušiniai (atskirti)
200 ml cukraus
2 arbat.š. vanilinio cukraus
4 valg.š. šilto vandens
125 ml miltų
125 ml kakavos
1 arbat.š. su kaupu kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
Biskvitui sulaistyti:
stiprios kavos (vidutiniškai saldintos)
truputis citrinos sulčių
truputis brendžio
Kremui:
500 ml grietinėlės
125 ml cukraus
300 - 400 g džiovintų slyvų
125 ml graikinių riešutų
2 pakučiai grietinėlės tirštintojo (nebūtinai)
Šokoladas aptepimui:
100 g juodo šokolado
5 valg.š. grietinėlės
keli sveiki riešutai

Gaminimas: trynius su 2/3 cukraus, vaniliniu cukrum ir vandeniu išplakam elektriniu plaktuvu iki purios masės. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir kakava, išsijojam į trynių - cukraus masę. Baltymus išplakam su žiupsneliu druskos ir likusiu cukrum iki standžių putų ( išplakti baltymai turi būti tokio standumo, kad apvertus dubenį neiškristų). Baltymus dedam į kitus produktus ir atsargiai išmaišom plakimo šluotelekeldami tešlą iš apačios į viršų. Tešlą pilame į kepimo popierium išklotą apvalią atidaromą formą ( 26 cm skersmens) ir kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 min. Ar iškepęs tikrinam pagaliuku, turi būti sausas. Biskvitą geriau išsikepti iš vakaro, geriau pjaustysis.
Džiovintas slyvas nuplauname, nusausiname ir sumalame mėsmale. Graikinius riešutus sukapojame peiliu. Grietinėlę išplakam su cukrum, įpylę truputį cutrinos sulčių, iki standumo, galima įmaišyti grietinėlės standiklio. Sudedam džiovintas slyvas ir atsargiai, bet gerai išmaišome.
Biskvitą perpjauname į tris dalis. Geriausiai tą padaryti galima siūlu arba spec. pjūkleliu.
Dabar surenkame tortą: ant padėklo dedame vieną biskvitą, sulaistome kava ( lengvai saldinta su šlakeliu brendžio ir citrinos sulčių), bet nepersistengiame, tepame sluoksnį kremo, barstome kapotais riešutais, dedame kitą biskvitą, laistome, tepame kremu, barstome riešutais ir vėl dedame biskvitą, laistome. Surinktą tortą aptepame kremu ir dedame į šaldytuvą kol pasiruošim šokoladinį aptepimą.
Dubenėlyje ant garų ištirpiname šokoladą, pilame grietinėlę ir maišome iki vientisos masės. Šia šokoladine mase aptepame tortą, papuošiame graikiniais riešutais. Dedame į šaldytuvą nors 12 val.
Aišku, puošti galite kaip tik norite;)


2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

Užkandėlės su karamelizuotais svogūnais ir rūkyta lašiša

Kažkada teko ragauti, labai patiko, tad pabandžiau pati.


Sluoksniuota tešla
4 vidutiniai svogūnai
2 valg.š. su kaupu rudojo cukraus
3 valg.š. balzamiko acto
aliejus
rūkyta lašiša

Gaminimas: nuvalytus svogūnus supjaustope šiaudeliais, kepame įkaitintame aliejuje iki skaidrumo, tada apibarstome ruduoju cukrum, pilame balzamiko actą ir truputį vandens. Troškiname maišydami ant lėtos ugnies, kol svogūnai pilnai iškepa ir išgaruoja vanduo. Atvėsiname.
Sluoksniuotos tešlos lapą padaliname į tris dalis per lenkimo linijas.  Kiekvieną dalį - į aštuonis gabalėlius. Ant kiekvieno dedame karamelizuotų svogūnų, o ant viršaus - gabalėlį lašišos. Galima apibarstyti sezamu. Kepame iki 180" - 190"C įkaitintoje orkaitėje, kol pasipučia ir lengvai parunda. Tiekiame atvėsusius.
Labai tiks vakarėliui, nedidelėms vaišėms ar iškylai gamtoje.

Kepta silkė, įdaryta juoda duona

Šis patiekalas lydi mane nuo vaikystės. Kiek tik pamenu, Kūčioms visada močiutė kepdavo šią silkutę. Dabar jai jau per sunku, tai estafetę perimu aš. Noriu pasiūlyti ir jums. Tai tikrai nėra sudėtinga, bet labai skanu, bent jau mano giminei.
Pabandykite, gal ir jums patiks ;)


3 silkės su galvom (su pieniais ir ikrais)
3 riekės juodos duonos
nedidelis svogūnas
pipirai
aliejus kepimui
miltai apvoliojimui
norimas kiekis svogūnų silkės uždengimui

Gaminimas: Silkes išdarinėjame, išvalome vidurius (pienius ir ikrus pasiliekame), išimame pagrindinį kaulą, bet file neperplėšiame ir odos nenulupame. Silkes ir pienius su ikrais užmerkiame į šaltą vandenį. Mirkome priklausomai nuo silkės sūrumo, nuo 2 iki 12 valandų. Net ir visai nesūrią silkę reikia pamirkyti, nes kepant druska išryškėja. Išmirkusią silkės file nusausiname popieriniu rankšluostuku


Duoną taip pat pamerkiame į vandenį kokiai valandai. Išmirkusią duoną gerai nuspaudžiam, į ją dedam susmulkintus pienius ir ikrus ir pakepintą smulkiai supjaustytą svogūną. Viską gerai išmaišom.


Šią masę pasidalinam į tris dalis ir ja įdarome silkės file, suformuodami gražią natūralią formą. Taip įdarytas silkes truputį apsukame siūlu, nes kepant jos gali prasiverti


Taip paruoštas silkes apvoliojame miltuose ir dedam kepti į įkaitintą aliejų


Kepam ant lėtos ugnies, kai apkepa viena pusė, atsargiai apverčiame dviejų platesnių mentelių pagalba. Kepame iki gražios rusvos spalvos.


Iškepusias silkes išimame į popieriniais rankšluoščiais išklotą lėkštę ir paliekame atvėsti. Kai atvėsta, atsargiai nuvyniojame siūlus. Silkes dedame į serviravimo lėkštę ir apdedame norimu kiekiu keptų svogūnų (daugiau ar mažiau, kaip jums labiau patinka).
Aš ruošiau 3 silkes, bet galite daryti ir vieną ar dvi, tai atitinkamai mažinkite duoną. Vienai silkei - viena riekė duonos.
Skanaus.

2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Varškiniai keksiukai


200 g varškės (pertrintos)
150 g cukraus
150 g sviesto
3 kiaušiniai
200 g miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
5 - 6 dž. slyvos

Gaminimas: Sviestą ištirpinam. Kiaušinius išplakam su cukrumi, įmaišom varškę, tirpintą sviestą. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, išsijojam ir įmaišom į tešlą. Slyvas pasmulkinam, apvoliojam miltais, dedam į tešlą, gerai išmaišom. Į keksiukų formą dedam popierines formeles ir į jas paskirstom tešlą. Kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Ar iškepę, tikrinam pagaliuku.


Skanaus ;)))
Receptėlis rastas pas Neringą.

2014 m. sausio 4 d., šeštadienis

Keksas "Maninukas"

Labai daug liaupsių šiam keksui - pyragui radau rusų tinklaraščiuose ir labai panorau išbandyti. Na tikrai labai neblogas, panašus į varškės keksą tik trapesnis.


1 stiklinė manų (stiklinė 250 ml)
1 stiklinė grietinės (15 - 20 %) ( aš dėjau pusiau grietinę 30% su kefyru)
1stiklinė cukraus
3 kiaušiniai
1 arbat.š. kepimo miltelių
1 - 1.5 stiklinės miltų (dėjau stiklinę su trupučiu)

Gaminimas: manus sumaišome su grietine ir paliekame 1 val. brinkti. Dubenyje kiaušinius išplakame su cukrum. Į kiaušinius įmaišome manų - grietinės masę,miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą pilame į kepimo popierium išklotą kekso formą ir kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 50 min. tikriname pagaliuku.
Iškepusį atvėsiname ant grotelių.


Belieka paragauti. Skanaus !!!
Šaltinis čia.

Kopūstų - kiaulienos - džiovintų slyvų troškinukas

Tikrai nieko nenustebinsiu, bet mūsų šeimoje labai pamėgtas. Džiovintos slyvos jame atsirado dar tik keli metai ir tikrai priduoda labai gerą skonį.


~500g kiaulienos ( mentės, sprandinės ar kumpio)
2 didesnės morkos
daugiau kaip pusė vidutinio dydžio kopūsto (galima daugiau)
15 dž. slyvų be kauliukų
2 valg.š. grietinės
2 valg.š. pomidorų padažo
pipirų, druskos, aitriosios paprikos miltelių, kalendros maltos ir muskato
chmeli suneli, chimi churi ar dar kokių jums patinkančių prieskonių

Gaminimas: kiaulieną susipjaustom maždaug kaip guliašui, na gal truputį didesniais gabalėliais, apibarstom druska, pipirais, chimi churi ir duodam truputį pastovėti. Per tą laiką nusiskutam ir nusiplaunam morkas, susipjaustom didesniais gabalėliais. Nuo kopūsto nuimam pirmus lapus ir supjaustom didesniais gabalėliais. Didesniame puode užkaičiam daugiau kaip 0.5 l vandens, kai užverda, dedame morkas ir mėsytę. Viskam užvirus, dedame kopūstus ir būtinai uždengiame puodą dangčiu. Neišsigąskite, kopūstų atrodys labai daug ir jų neapsems vanduo, bet vėliau jie sukris. Jei kopūstams sukritus pasirodys kad tikrai mažai vandens, įpilkite truputį verdančio ir troškinkite kol mėsytė ir kopūstai bus beveik minkšti. Tada dedame truputį pasmulkintas dž. slyvas, grietinę, pomidorų padažą, kitus prieskonius. Pamaišydami baigiame troškinti atidengtame puode. Būtinai ragaujame, troškinys turi būti toks aštrėlesnis. Kai mėsytė ir kopūstai visiškai suminkštėja, išjungiame, uždengiame ir paliekame susistovėti nors 15 min.
Prie šio troškinuko išsiverdame bulvyčių ir tada jau mėgaujamės...

2014 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Mielinis moliūgų pyragas

Bandytas bandytas ir pagaliau pristatomas jūsų teismui. Mums labai patiko. Dabar man labiausiai patinkantis mielinis pyragas. Tinka ir kasdienai, ir šventėms.


Tai šventėms gamintas aguonų vyniotinis ir paprastas pyragas


500 ml moliūgų tyrės
250 ml cukraus
1 kiaušinis + kiaušinio trynys
60 g mielių
300 g sviesto ar kepinių margarino ( arba galima pusiau)
žiupsn. druskos
150 g - 200 g razinų
~ 1 kg miltų ( gali sueit mažiau, gali - daugiau)
truputis aliejaus
Gaminimas: ištirpiname sviestą ar margariną ir supilame į moliūgų tyrę, ten pat pilame su šaukšteliu cukraus išsuktas mieles ir likusį cukrų, gerai išmaišom. Kiaušinį ir trynį paplakam su žiupsneliu druskos ir įmaišom į visą masę. Maišydami po truputį beriame miltus, kai neina maišyti šaukštu, minkome rankomis. Aš sudėjau beveik kilogramą su trupučiu miltų. Miltų kiekis priklausys nuo pačių miltų ir moliūgų tyrės tirštumo. Tešla turi būt minkšta, kiek lipni. Kai minkant tešla pradeda atkibt nuo dubens sienelų, verčiame ją ant aliejumi ištepto stalo, išsitepame ir rankas ir minkome toliau. Įminkome nuplautas, nusausintas razinas. Tešlą dedame į aliejumi pateptą dubenį, ją taip pat patepame aliejumi, apdengiame ir padedame šiltai, kad pakiltų.


Pakilusią tešlą numinkome ir vėl leidžiame pakilti, numinkome, ir vėl leidžiam pakilti. Dabar galime ruoštis kepimui.
Galime paprasčiausiai numinkyti ir sudėti tešlą į blėtelę, apvalią ar keturkampę (didesnę), arba net į kelias, tada leidžiame pakilti, patepame kiaušinio tryniu, sumaišytu su šlakeliu pieno ir dedame kepti į iki 190"C įkaitintą orkaitę. Kepame 40 - 50 min.


Vyniotiniui su aguonomis:
Nuplikom apie stiklinę aguonų, permalam, dedam pagal skonį cukraus, kiaušinio baltymą, truputį šaukštą ar du krakmolo, šaukštą džiūvėsėlių, gerai išmaišom.
Paėmę dalį tešlos iškočiojam iki 1 cm storio, paskleidžiam aguonas, suvyniojam ir dedam į kepimo popierium išklotą pailgą kekso formą. Leidžiam pakilti, patepam kiaušiniu ir kepam 190"C orkaitėj 40 - 50 min.
Iš šio tešlos kiekio išeitų  trys vyniotiniai.