2013 m. balandžio 2 d., antradienis

Šimtalapis

Kaupiausi kaupiausi ir susikaupiau išmėgint šį nerealų dalykėlį. Nu ir kaip rusai sako: несудите строго.
Lyg ir kažkas pavyko. Bent jau buvo labai skanu ;)
Tikrai dar vis bandysiu ir bandysiu, tik bėda, kad nesu ragavus tokio, koks turi būti, tai neturiu su kuo palygint ;))


500 g miltų ( sunaudojau mažiau, bet gal dėčiau dar mažiau)
25 g mielių
140ml pieno
2 dideli kiaušiniai
1 arbat.š. cukraus
Įdarui:
~300 g sviesto
~1 stiklinė cukraus
daugiau kaip pusė stiklinės aguonų ( nuplikyti ir permalti)
sauja razinų

Gaminimas: mieles ištrinam su šaukšteliu cukraus ir supilam į šiltą pieną, palaukiam kol suputos. Miltus išsijojam į dubenį, dedam suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėm, suminkom tešlą. Tešlą reikia minkyti 30 min. Tada padalinam ją į 5 dalis, suvoliojam rutuliukus, aptepam aliejum ir padedam kad pakiltų dvigubai. Pakilus imam vieną, plonai iškočiojam, o po to tampom, kol tešla tampa permatoma. Patariama tampyti ant audinio, bet man neprireikė. Lengviausiai tešla tempėsi nuleidus žemyn nuo stalo ir viena ranka prilaikant. Ištampytą tešlą klojam ant miltuoto stalo, gausiai tepam ištirpintu sviestu ( jo turi užtekti visiem 5 tešlos lapam) ir barstom cukrum. Tą patį kartojam su visais rutuliukais, tik klojam jau antrą ant pirmo ir t.t.
Ant uždėto paskutinio lapo, aptepto sviestu ir apibarstyto cukrum, dedam aguonas ir razinas ir stipriai susukam į volelį, kraštus užspaudžiam. Visur patariama, iškočiojus, tešlą apipjauti, nes lieka storesni krašteliai, neišsitampo, bet aš palikau. Volelį sulenkiam kaip pasagą ir dedam į apvalią kepimo formą išklotą kepimo popierium, aptepam sviestu. Geriau, jei forma bus su neišimamu dugnu, o jei su išimamu, tai reikia kloti kelis sluoksnius kepimo popieriaus, nes kepant pradės bėgti sviestas.
Taip paruoštą šimtalapį šaunam į iki 240"C įkaitintą orkaitę 10 minučių, tada temperatūrą sumažinam iki 180"C ir kepam apie valandą. Kepant iš šimtalapio pradeda tekėti sviestas su ištirpusiu cukrum, ši masė po truputį karamelizuojasi. Praėjus pusei kepimo laiko, šimtalapį vis palaistome susidariusia karamele.  Taip po truputį karamelė visa susigeria.
Iškepusį šimtalapį  ataušiname formoje. Atvėsusį išimame ir gausiai apiberiame miltiniu cukrumi.


Štai taip jis atrodo jau pravėsęs, matosi koks visas aplipęs karamele.


Štai čia pjūvis. Kur matosi sausa tešla, tai ten, kaip suprantu, tie storesni krašteliai, bet mums jie netrukdė ;))
Tikrai labai skanus, bet manau dar reikia prie jo padirbėti, tiesiog atidirbti ranką.
 Na, o pirmas blynas lyg ir nelabai prisvilo ;))
Jei turite kokių komentarų ar patarimų, labai lauksiu.
Receptas iš SM.

29 komentarai:

  1. Gražusss, aš dar nebandžius. Mane sesuo aplenkė, ir žinok pas ją grynai tokis išeina - skanumėėėėlis ;) ir vaizdelis toks ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Taip norėčiau kokio tikros meistrės paragaut, kad pažiūrėt, kaip čia man gavos ;)

      Panaikinti
    2. Kepiau pernai Velykoms tai ant stalo nebenuėjo visą sušveitė šeimyna stovėdama 😊 .Tai šiemet kepu šiandien jau ,namuose viena tai Velykų stalui liks 🙂. Ačiū už receptą labai skanus tikrai!

      Panaikinti
  2. Atrodo tai jau profesionaliai! Jauciu gyvenime nepribresiu siam reikalui :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Aguonėle. Jei tikrai taip atrodo, tai iŠ tikrųjų čia nieko sudėtingo. Tikrai galite bandyti, va, ėmiau ir pabandžiau. Jūs juk tokia meistrė, Jums tikrai gausis, ir dar geriau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai gražus pyragas. Esu pati ne vieną ir ne du iškepusi,tai žinau,ką sakau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atrodo nuostabiai ir skaniai! :)
    Dabar kaip tik darau, žiūrėsiu, kas gausis ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inesa, svarbiausia nebijoti ir kuo ploniau istampyti ;) Pasigirkite kaip pavyko ;)

      Panaikinti
  6. Tikrai labai puikus receptas :) Visada galvojau, kad šimtalapis - tai jau kažkas iš fantastikos serijos :) Pabandžiau pagal jūsų aprašymą - tikrai nieko sudėtinga! Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad pirmą kartą tešlą sugadinau, dėjau 450 g. miltų, pasirodo, per daug: iškilo puikiai, bet tešla buvo neelastinga, labai prastai tampėsi. Iš to piktumo iškart užmaišiau antrąkart, dėjau 400 g. miltų ir išėjo kuo puikiausiai!!! Ačiū jums už išsamų aprašymą kas ir kaip ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. na ragavau ir as ta skanumeli tai internete pazeziau reiks kada pasibandyt padaryt nors nesu ta puikioji kulinare bet pabandyt verta juk skanu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bandykite butinai. Tik labai plonai istampykiti, nes kitaip gausis paprastas mielinis vyniotinis

      Panaikinti
  8. Gražus darbas, tik patarčiau daugiau sviesto dėti,negailėti,tada nebus tų sausų lakštelių :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kad sviesto pakankamai buvo, cia paprasciausiai reikejo apipjauti pati krastuka, bet kai sau kepiau, tai tiko ir taip ;)
      Aciu au grazius zodzius

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  9. Aš bandžiau, bet man nesigavo - miltų pradžioj dėjau 400 gr., po to dar 4 didelius šaukšus ir tešla vis tiek nebuvo minkoma, o maišoma šaukštu.. iškilus tešlai dar ji vis tiek buvo skysta, o dar įdėjus miltų tapo minkoma, bet nebetampoma, plyšo.. gavosi paprastos bandelės ir dar kietokos :) kaip Jums pavyksta ištampyti tą tešlą, kai ji tokia skysta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar tikrai pieno pylete 140 ml, o miltus tikrai sverete, nes negali tesla gautis skysta, man ji net per kieta atrode

      Panaikinti
    2. labai daug priklauso nuo miltų gamintojo ir rūšies, vieni miltai labai sugeria drėgmę , kiti ne. Kiek aš esu kepęs(kepu kitaip, pradžioje susipilu viską kitką, su mažiau miltų ir po to vis po truputį dedu kol tešla gaunasi tinkama) tai normaliai sudedu pagal savo receptą 500-600 miltų, bet turėjau tuos karališkus, tai sudėjau vos 350 g. ir jau buvo kieta tešla

      Panaikinti
  10. Du dienas iš eilės bandžiau užkariauti šimtalapį, bet nugalėtoja vis dar nesijaučiu:) Pirmą kartą sunaudojau tik ~180 g. sviesto, nes pasirodė, kad ir to bus per daug. Rezultatas - sausa bulka apdegusiu viršumi (orkaitės režimas buvo viršus- apačia). Kaip supratau, net tas nedidelis kiekis sviesto, 180 g. išvarvėjo ir per sukietėjusį šimtalapio viršų nebepateko į šimtalapį. Kitą rytą buvau ryžtinga :) Pasvėriau ir ištirpdžiau 300 g sviesto, stiklinę cukraus. Sudėjau visą, nors varvėjo per šonus. Vos įdėjus į orkaitę pajungiau, kad keptų tik iš apačios. Praėjus pusei laiko, kaip ir priklauso, ėmiau laistyti šimtalapį. Šįkart viršus nebuvo sudegęs ir sukietėjęs. Bet iškepus šimptalapį skardoje vis dar plaukiojo nemažai sviesto, nors laisčiau ištisai. Pats šimtalapis šiek tiek drėgnesnis, bet dar ne toks, kokio yra tekę ragauti, ir sluoksniai ne tokie drėgni kaip Jūsų nuotraukoje. Bet ta karamelė šimtalapio apačioje :) Mmmmm :) Nežinau, kada ryšiuos trečiam kartui, nes nebesugalvoju, kokias klaidas padariau, kur tobulėti reikėtų.... Tiesa, kokio maždaug dydžio ištampytas tešlos lapas turi būti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ryškitės, būtinai ryškitės. Gal turite dar ploniau jštampyti lakštus, jie turi būti visiškai permatomi ir ploni kaip popierius

      Panaikinti
  11. Simtalapis atrodo kaip tikros meistres, tik jei norit, kad jis butu "tikras" vietoj cukraus naudokit pasildyta medu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kur radote parasyta kad tikras simtalapis su medum,pirma karta girdziu is jusu tik

      Panaikinti
  12. Atrodo labai skaniai,bandysiu daryt tik ar nereikia jo palaikyt kad pakiltu skardeleje prieš dedant i orkaite?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, visokiu receptu perskaiciau, kol isbandziau, vieni kildina kiti ne. As nekildinau. Jus galite pabandyti kildinti

      Panaikinti
  13. sveiki aš viska dariau ir svėriau pagal recepta kaip parašyta,bet mano tešla buvo lipni vistiek kibo prie rankų,miltus naudojau 550 D,ir nėjo taip plonai ištampyti,naudojau viska savo naminį sviesta kiaušinius,bet vistiek taip kaip jums

    AtsakytiPanaikinti
  14. 500g.miltu
    300g.cukraus
    125ml pieno
    2,5 kiaušinių
    500g sviesto
    25g mielių
    200g. Aguonų
    180 kepimas, valandą uzdengus folija, o pusę be folijos kad apskrustu.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Dar sviesta geriau tarkuoti tada eina sudėti tokį kiekį sviesto, ir laistomas, paskutinį pusvalandį kas 10 minuciu, atvėsti palikti toj pačioje skardoje parai, dar susigeria sviestas.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pirmą kertą kepdama sluoksnius tepiau išlydytu sviestu,viso nesudėjau nes liejos per kraštus, nekildžiau prieš kepimą,gavosi visai neblogai ,kepdamas gražiai palengva iškilo ,toks ir užšaldamas liko,buvo skanus gražiai atrodė ,.Antrą kartą kepdama sviestą išlydytą atšaldžiau iki tepamos konsistensijos ir nebuvo problemų dėl sutepimo,prieš kepimą valandą pakildžiau ,iškilo gražiai ,o baigiant kepimo laikui ėmė ir supliuško,aišku skonis nepakito ,bet išvaizda ne labai tenkino,Trečią kart kepdama nebekildysiu neverta,jei baigiant kept supliūkšta. Reikia kantrybės :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Ačiū už nuostabius receptus. Daug iš jūsų išmokau.

    AtsakytiPanaikinti