2013 m. liepos 30 d., antradienis

Užkandiniai cukinijos pyragėliai

Kai juos pamačiau, sužavėjo iškart. Bet kai išsikepiau, rezultatas pranoko lūkesčius. Nuostabūs! Idealus variantas piknikui, vakarėliui, kelionei, pavakariams.
Vienintelis minusas, kepant keksiukų formelėse, labai sunkiai nusiima popierėlis, bet sekančia dieną, jau imas kuo geriausiai. Tad išvada: jei valgysime tą pačią dieną, kepame be popierinių formelių, jei sekančią - galime jas naudoti.


500 ml burokine tarka tarkuotos cukinijos
300 g miltų
1 arbat.š. druskos (dėjau truputį daugiau, bet čia skonio rekalas)
1 arbat.š. cukraus
1.5 arbat.š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
125 ml alyvuogių aliejaus
150 ml pieno
100 g varškės sūrio ( galima pakeisti biria varške)
~ 60 g fermentinio sūrio ( geriau aštresnio ir kietesnio)
~ 60 g kumpio ar daktariškos dešros
2 valg.š. kapotų petražolių
3 valg.š. kapotų svogūno laiškų
1 valg.š. kapoto šviežio baziliko
pipirų

Gaminimas: Pirmiausia susitarkuojam cukiniją ir paliekam dubenėlyje. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius paplakam su cukrum, aliejum ir pienu, įtrupinam varškės sūrį ( kuo smulkiau), įtarkuojam burokine tarka fermentinį sūrį ir kumpį, dedam rankom nuspaustus cukinijos tarkius, žalumynus, pipirus. Į šią masę įmaišom miltus. Labai ilgai namaišyti!
Į keksiukų formeles dedame popierines ( jei valgysime sekančią dieną) arba keksiukų formos įdubimus patepame riebalais, krečiame 2/3 formelės tešlos ir kepame iki 190"C įkaitintoje orkaitėje. Jei mėgstate, prieš kepant apibarstykite sezamo sėklom ar kmynais. Kepame apie 40 min.
Iškepa minkštutėliai, drėgni ir labai skanūs pyragėliai.

Idėja paimta iš čia.
Va taip atrodo šie pyragėliai, iškepti be popierinių formelių


Pastaba: jei dėsite aštresnį ar sūresnį fermentinį sūrį, dėkite mažiau druskos.

Malta mėsytė su cukinija

Labai paprastas ir labai mūsų mėgiamas patiekalas. Labai dažnai gaminamas, nepabostantis.


~ 400 - 500 g maltos liesesnės kiaulienos ( gali būt ir paukštiena ar jautiena)
1 vidutinė cukinija
1 saldžioji paprika
2 galvutės česnako ( mano nedidelės)
5 - 6 lapeliai šviežio baziliko
~ 200 - 300 ml pomidorų padažo
prieskoniai ( chmeli suneli, chimi churi, saldžiosios ir aštriosios paprikų milteliai, pipirai ar dar kokie jusų mėgiami)
druska
truputis aliejaus

Gaminimas: įkaitintą didesnę keptuvę (troškintuvą) pašlakstome aliejumi, sudedame faršą ir vis pamaišydami, kepiname. Mėsytė turi atsiskirt ir apkept tokiais gabalėliais, kaip sumalta. Tada sudedame kapotą česnaką ( čia jo tinka nemažai), pakepiname maišydami, įpilame truputį vandens, beriame prieskonius ir troškiname vis pamaišant  ~ 10 min. Tada sudedame kubeliais pjaustytą papriką ir cukiniją. Neišsigaskite, cukinijos iš pradžių atrodo labai daug,


bet kepdama ji susitraukia, susmunka ir valgant man jos vis trūksta ;)
Kai cukinija pradeda skaidrėt, pilame pomidorų padažą ir dar vandenuko iki norimo padažo skystumo. Troškiname, kol cukinija pasidaro skaidri, bet stebime, kad nepasileistų. Pagal skonį dedame druskos ir pabaigoje kapotą baziliką. Išjungiame, uždengiame ir nors 10 min palaikome.
Labai skanu su šviežiomis mažomis bulvytėmis.


Bet tiks ir su ryžiais ar kaip padažas spagečiams.
Labai paprasta, greita, skanu ir taupu ;)

2013 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

Marinuota cukinija

Receptėlis toks kaip čia.
Tik cukinijų nereikia mirkyti vandenyje. Geriausiai tinka kuo jaunesnės. Pjaustome  1 - 1.5 cm storio gabalėliais. Labai gražu supjaustyti figūriniu peiliu.


Neiškentus atsidariau, o skonis... METŲ ATRADIMAS!!!!!

Skanutėliai marinuoti agurkėliai

Skanūs be proto, traškūs, greit  ir lengvai pagaminami. Tiesiog nuostabūs. Paragavus abejingų nelieka...


Agurkai
krapai
 česnakai
kvepiantys pipirai (galima garstyčių grūdelių, kalendros, gelsvės lapelį)

Gaminimas: agurkus švariai nuplauname ir porai valandų pamerkiame į šaltą vandenį. Išsiplauname stiklainius (500 ml arba 750 ml).
Į 500 ml stiklainį beriame:
1valg.š. su kaupu cukraus
1 arbat.š. su vos kaupeliu druskos ( paprastos, rupios)
2 valg.š. 9 % acto
pora žirnelių kvepiančių pipirų, krapų, 1 - 2 skilteles česnako (supjaustyto plokštelėmis)
pripjaustome agurkų iki viršaus stiklainio, dedame talpiai, užpilame verdančiu vandeniu, pridengiame dangteliu, statome į puodą (ant dugno būtinai reikia įtiesti kokį rankšluostėlį), pripilame šilto vandens (turi apsemti 3/4 stiklainio), užkaičiame. Kai puode vanduo užverda, paverdame 5 min, ištraukiame, užsukame ( gali būti neištirpęs cukrus, tai paprasčiausiai pasukinėjame stiklainį kol ištirpsta), apverčiame ir sudėję kitus taip pat padarytus stiklainius, šiltai apklojame.
Į 750 ml stiklainį:
1 valg.š. su kaupu ir 1 valg.š. nubrauktas cukraus
1 arbat.š. su kaupu druskos
3 valg.š. 9% acto
visa kita taip pat kaip ir 500 ml stiklainiui, tik kaitinam 7 min

Labai rekomenduoju. Labai patogu marinuoti, galima daryti tik po kelis stiklainius.
Kitaip agurkų beveik nemarinuoju, nes šie - idealūs. Tokie skanutėliai, saldžiarūgščiai...



2013 m. liepos 23 d., antradienis

Keksiukai su juodaisiais serbentais

Nu ka galėčiau apie juos pasakyti? LABAI LABAI LABAI


140 g sviesto
210 g cukraus
200 ml kefyro
3 kiaušiniai
300g miltų
2 arbat.š. vanilinio cukraus
2 arbat.š. kepimo miltelių
3 nemažos saujos juodųjų serbentų
1 valg.š. miltų
miltinio cukraus apibarstymui

Gaminimas: Uogas perrenkam, nuplaunam ir nusausinam. Kiaušinius išplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum, įmaišom tirpintą atvėsintą sviestą, kefyrą, pabaigoje miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Serbentus apvoliojame šaukšte miltų ir įmaišome į tešlą. Į keksiukų formą dedame popierines formeles, beveik iki viršaus pripildome tešlos ir kepame iki 190"C  įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parunda. Ar iškepę - tikrinam pagaliuku.
Atvėsiname ant grotelių, apibarstome miltiniu cukrum.


Puručiai ir skanučiai...

Varškės tinginukas su juodaisiais serbentais

Šio desertėlio receptų galybę peržiūrėjau internete ir štai kas gavos ;))


400 g sausainių ( aš naudojau "Gaidelis")
500 g varškės
140 g minkšto sviesto
160 g cukraus
500 g juodųjų serbentų

Gaminimas: sausainius sulaužom gabalėliais. Minkštą sviestą ištrinam su cukrum iki purumo, sudedam varškę ir gerai ištrinam mikseriu. atsargiai įmaišom uogas ir sausainius. Paliekam pastovėti kambario temperatūroj apie pusvalandį.
Kokią nors formą ar dubenį truputį patepam aliejum, sukrečiam masę ir lengvai paspaudžiam šaukštu, kad neliktų tarpų. Dedam į šaldytuvą, geriausiai , kad pastovėtų per naktį.
Prieš patiekiant, išverčiam ant lėkštės ar padėklo.
Nesitikėjau kad bus taip neblogai. Tikrai labai skanu, ypač kai perkandi maloniai rūgštų serbentą.
Vertas gaminti desertėlis.
Labiausiai remtasi šiuo receptėliu.

Varškėtukai

Na, manau tikrai nieko nenustebinsiu, tik parašysiu kaip gaminu aš ;)
Labai labai skanūs, tirpstantys burnoje, minkštutėliai, mėgiami vaikų, greitai pagaminami...


500 g varškės
2 valg.š. cukraus
žiupsnis druskos
1 didelis kiaušinis
8 valg.š. su nedideliu kaupeliu miltų
Miltų pabarstymui

Gaminimas: į dubenį dedame varškę, beriame cukrų ir druską, ir tiesiog sumaigome gerai šakute. Mušame kiaušinį, gerai ištriname, tada pridedame 7 valg.š. miltų išminkome.  Šaukštą miltų beriame ant stalo ar lentos, verčiame tešlą ir minkome į rutulį kol suminkome miltus.
Stalą pasibarstome dar miltais, imame po gabalėlį tešlos, suvoliojame į volelį, suplojame jį iki piršto storio ir supjaustome į varškėtukus


Į platų puodą su verdančiu, truputį pasūdytu vandeniu, po vieną suleidžiame varškėtukus, puodą vis pasukinėjame. Kai varškėtukai pakyla, paverdame kokias 5 min ir išgriebiame kiaurasamčiu.
Patiekiame apipiltus grietine ir apibarstytus cukrum.

Skanaus...

Daržovių sriubytė "Vasarėlė"

Nežinau kaip jūs, bet aš sriubas labai mėgstu... Ypač - daržovių...


1 didelė bulvė
2 morkytės
nemaža sauja geltonų šparaginių pupelių
nemaža sauja žalių šparaginių pupelių
2 saliero lapkočiai
 gabalėlis ( sprindžio dydžio) cukinijos
2 ar 2.5 l vištienos sultinio ( galima ir vandens, tada reiktų poros kubelių sultinuko)
druska
pora šakelių petražolių

Gaminimas: Į verdantį sultinį dedame kubeliais supjaustytą bulvę, užverdame, tada - skritulėliais supjaustytas morkytes ir šiaudeliais salierą. Paverdame pora minučių, beriame ~ 2 cm ilgio gabalėliais supjaustytas pupelias, vėl paverdame pora minučių ir sudedame burokine tarka tarkuotą cukiniją. Verdame kol suminkštėja daržovės, pagal skonį biariame druskos. Pabaigoje beriame sukapotas petražoles ir iš jungiame.
Svarbu : Išvirusiai sriubai reikia duot pastovėt nors 10 - 15 min, kad susistovėtų skoniai.
Paskaniname grietine.
Gardu ir sveika...

2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Cukinijų sklindžiai

Vasarą myliu dar ir už tai, kad galima mėgautis tokia nuostabia daržove kaip cukinija. Man ji skani visais pavidalais, galėčiau dėti jos į visus patiekalus ;)).
Noriu pasiūlyti jums, mano nuomone, idealius sklindžius, kurie net kažkiek primena bulvinius blynus. Didžiausias jų pliusas - nepritraukia galybės riebalų.
Pačią cukinijos tarkių paruošimo idėją užmačiau kažkokiam vokiečių tinklarašty.


800 g cukinijos
1 arbat.š. druskos
2 kiaušiniai
nedidelis pundelis svogūno laiškų
nedidelis pundelis krapų ir petražolių
maltų pipirų
~ 5 valg.š. su kaupeliu miltų
Aliejaus kepimui

Gaminimas: cukiniją sutarkuojame burokine tarka ( jei didesnė, nulupame ir išimame sėklas, mažutes galima tarkuot su viskuom), sukrečiame kiaurasamtį, apiberiame druska, pamaišome ir uždėję kiaurasamtį ant kokio dubenio, paliekame mažiausiai 30 min.
Taip pastovėjusius tarkius dar nuspaudžiame rankomis, dedame į dubenį, mušame kiaušinius, beriame smulkiai supjaustytus žalumynus, pipirus, išmaišome, beriame miltus, jei dar trūksta, druskos, išmaišom. Turi gautis štai tokia masė


Į įkaitintą keptuvę pilame pora šaukštų aliejaus, šaukštu  dedame norimo dydžio blynelius, Įdėjus reikia juos truputį paformuot, nes tešla pati nepasiskirsto, bet labai plonai ploti nereikia, paliekame apie centimetro storio. Kepame iš abiejų pusių, kol gražiai parunda.
Iškeptus aš dar dėjau ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų aliejaus perteklį, bet jo buvo labai nedaug.
Labai skanūs su jogurtine grietine arba užgeriami kefyru. O siaip tai galima valgyti ir vienus ;))


2013 m. liepos 21 d., sekmadienis

Paprastas pyragas su juodaisiais serbentais

Vasara... Kaip myliu tą laiką, kai ankstų rytą gali nubėgti į daržą ir tave iš tolo pasitinka didžiulės kekės juodųjų serbentų. Tai, turbūt, mano mėgstamiausia uoga. Galybę jų prisišaldau, kad galėčiau mėgautis žiemą.
Na o čia paprastutis pyragiukas...


4 kiaušiniai
1 stikl. cukraus (stiklinė - 250 ml)
1,5 stikl. miltų
1 arbat.š. su kaupu kepimo miltelių
5 valg.š. aliejaus
5 valg.š.pieno
Ant viršaus:
500 g juodųjų serbentų
1 valg.š. miltų
Apibarstyti:
miltinio cukraus

Gaminimas: Kiaušinius išplakam su cukrumi, įmaišom aliejų, pieną, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą pilame į kepimo popierium išklotą formą ( mano buvo 30 cm skersmens). Ant tešlos paskirstome nuplautus, nusausintus ir miltais pavoliotus serbentus. Pyragą šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę ir kepame ~ 30 min. Tikriname pagaliuku, ištrauktas turi būti sausas.
Pyragą atvėsiname ant grotelių ir apibarstome miltiniu cukrum.
Ragaujam ;))


Kvapnus ir su nuostabia serbentine rūgštele...

2013 m. liepos 20 d., šeštadienis

Česnakinės šparaginės pupelės


~500 g šparaginių pupelių
nedidelė galvutė česnako
2 valg.š. džiūvėsėlių
2 valg.š. aliejaus
1 arbat.š. sviesto
druska, pipirai
provanso žolelių mišinys

 Gaminimas: Pupeles nuplaunam, nupjaustom galiukus, ir išverdam pasūdytam vandenyje. Keptuvėje įkaitinam aliejų su sviestu, suberiam kapotą česnaką ir provanso žoleles, truputį pakepam, sudedam pupeles, beriam druskos, pipirų ir atsargiai maišydami dviem mentelėm pakepam, reikia, kad pupelės apsiveltų česnaku ir žolelėm. Pabaigoje beriam džiūvėsėlius ir taip pat pamaišom. Lengvai apkepę suverčiam į didelę lėkštę ir patiekiam.
Skanu ir šiltos, ir atvėsusios, vienos ir kaip garnyras.


Kiaulienos maltinukai su cukinija


~800 g maltos kiaulienos ( pas mane buvo malta mentė)
~400 g cukinijos
1 nedidelis svogūnas
1 kiaušinis
2 valg.š. džiūvėsėlių
druska, pipirai
mėgiami prieskoniai
aliejus

Gaminimas: Smulkiai supjaustome svogūną ir pakepame aliejuje. Į dubenį dedame maltą mėsą, atvėsusį pakepintą svogūną, kiaušinį, druską, pipirus, prieskonius, burokine tarka tarkuotą cukiniją, džiūvėsėlius. Viską gerai išminkome, drėgnomis rankomis formuojame apvalius ar pailgus maltinukus, lengvai apkepame aliejuje, dedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu , beriame druskytės, prieskoninių žolelių ir patroškiname apie 30 min. Jei mėgstate padažą, galite patiekti maltinukus juo užpiltus.
Labai skanūs, cukinija juose tarsi prapuola, o maltinukai tampa minkšti ir sultingi.


2013 m. liepos 10 d., trečiadienis

Aguoninis - citrininis pyragas

Pagaliau prisiruošiau įkelti ir šį nuostabų pyragą. Kepu jau keli metai, visiems paragavusiems labai patinka.
O atsirado šis receptas taip: prieš kelis metus dailininkė Marija Rubavičiūtė statė pas mus spektaklį, vieną dieną atvežė mums mamos kepto pyrago, buvome sužavėtos. Paprašėme recepto ir štai dabar kepame ir vaišiname kitus. Na aš truputėlį pakoregavau aliejaus kiekį, nes man atrodė daugoka.
Tad dalinuos ...


3 stikl. miltų ( stiklinė - 250 ml)
1.5 arbat.š. druskos
1.5 arbat.š. kepimo miltelių
2 valg.š. aguonų
2.5 stikl. cukraus
1 stikl. aliejaus
1.5 stikl. pieno
3 kiaušiniai
1.5 arbat.š. vanilinio cukraus
1.5 arbat.š. citrinų ekstrakto ( nutarkuotas geltonas žievelės sluoksnis sumaišytas su trupučiu sulčių)
Užlieti:
1/4 stikl. citrinų sulčių ( galima ir apelsinų)
3/4 stikl. cukraus
1/2 arbat.š. citrinų ekstrakto

Gaminimas: Orkaitę įkaitinam iki 175 "C .  22 X 33cm dydžio blėtelę ( arba 2 mažesnes, galima ir apvalias) ištepame riebalais ir pabarstome džiūvėsėliais.
Dideliam dubenyje sumaišom miltus, druską, cukrų, vanilinį cukrų, aguonas ir kepimo miltelius.
Kitam dubenyje suplakam kiaušinius, aliejų, pieną ir citrinų ekstraktą. Pilam viską į didįjį dubenį ir plakam mikseriu apie 1 min.
Tešlą pilam į blėtelę ar kelias ir dedame kepti apie 50 - 55 min., tikrinam pagaliuku.
Iškepusį 10 min paliekame blėtelėje, tada išimame ir apliejame citrinų - cukraus plakiniu (kol tas 10 min pyragas vėsta, maišome sultis su cukrumi ir ekstraktu). Kartais pyragą subadau pagaliuku prieš užpilant, kad įsigertų. Užpilą liejame po truputį, padėdami jam pasiskirstyt.
Pyragą ragaujame tik visiškai atvėsusį, geriausiai kitą dieną.


Labai labai skanus. Ta citrinų rūgštelė ir aromatas - nuostabu...

2013 m. liepos 8 d., pirmadienis

Pyragas "Kvepiantis vasara"

Nuostabus, nuostabus, nuostabus!!! Atrastas prieš kelis metus žurnale "Pagrandukas". Kai tik prasideda uogos - dažnas svečias ant mūsų stalo. Tiks ir tiems, kas negali vartoti kiaušinių, čia jie nesideda.


1 ir 1/4 stikl. kefyro ( stiklinė 250 ml)
1 ir 1/4 stikl. cukraus
2 stikl. miltų
1 arbat.š. nubr. sodos
100 g sviesto arba kepinių margarino
2 arbat.š. vanilinio cukraus
žiupsn. druskos
Ant viršaus:
800 ml įvairių uogų
1.5 valg.š. cukraus
1/2 valg.š. krakmolo

Gaminimas: Dubenyje sumaišome kefyrą, cukrų, druską, vanilinį cukrų, suberiame miltus, sumaišytus su soda, išmaišome. Pabaigoje įmaišome ištirpintus riebalus.
Kepimo formą (22 x 33) išklojame kepimo popierium, supilam tešlą ir išlyginam. Uogas nuplaunam, nusausinam, sumaišom su cukrum ir krakmolu ir paskirstom ant tešlos.


 Kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje 25 - 35 min. Tikrinam pagaliuku, turi būti sausas.


Išimtą ir pravėsusį pyragą apibarstome miltiniu cukrumi.
Pjauname ir ragaujame ;))


Labai tiktų patiekti šiltą su vanilinių ledų rutuliuku...