2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Kalėdinis keksas

Na tiek prisiskaičiau apie šį ypatingą kepinį, kad nelikau abejinga. Noras išsikepti keksą, kuris laikomas pora mėnesių iki kol galima bus jį ragauti, augo ne dienomis, o valandomis. Ir pagaliau tai įvyko...
Nors receptą įdedu tik dabar (per tuos darbus visai laiko nėra), keksas iškeptas lapkričio aštuonioliktą dieną. Dviejų mėnesių neišstovės, nes pavėlavau, bet jau po savaitės skleidžia nerealų aromatą.
Laukiu Kalėdų...


~1kg 200g įvairių džiovintų vaisių ( dėjau razinas tamsias ir šviesias, slyvas, abrikosus, spanguoles, ananasus, datules, truputį cukruoto imbiero, kinkanus)
225g sviesto (dėjau 180g sviesto, 45 g margarino)
200g rudo cukraus ( dėjau 100g cukraus"Farinas" ir 100g paprasto balto)
4 dideli kiaušiniai
350g miltų
2 arbat.š. kepimo miltelių
1 apelsino nutarkuota žievelė ir pusė sulčių
1 citrinos nutarkuota žievelė ir pusė sulčių
~ 300g riešutų ( dėjau graikinius, migdolus ir kokosą)
~ 250ml brendžio ( pyliau 80ml romo ir 170ml mandarinines degtinės), (tikrai jei reikės, galite pilti daugiau, žiūrint kiek vaisiai sutrauks)

Gaminimas: vaisius susmulkiname maždaug razinos dydžio ir užpilame alchogoliu, paliekame per naktį. Mano vaisiai sugėrė visą alchogolį iki lašelio.


Peiliu susmulkiname riešutus.
Minkštą sviestą išsukame su cukrumi. Mušame po vieną kiaušinius ir po kiekvieno plakame apie 1 minutę. Tada sudedame žieveles ir supilame sultis, gerai išmaišome. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais išsijojame į kekso masę ir gerai išmaišome. Įmaišome visus vaisius ir riešutus.
Neišsigąskite, atrodo, kad vaisiai tik apsivelia tešla.
Dvi kekso formas išklojame kepimo popierium( kažkur perskaičiau, kad reikia suglamžyti ir pakišti po vandeniu, tada gerai nuspausti ir iškloti blėteles), ant dugno dedame dar du sluoksnius papildomai. Tešlą supilame į blėteles ir šauname į iki 160"C įkaitintą orkaitę. Kepame maždaug 1val 30 min, Tikrinam pagaliuku.

Jau kepant,visi namai  kvepia šventėmis. Iškepus paliekam atvėsti blėtelėse, po to - ant grotelių. Visiškai atvėsusį suvyniojam į foliją ir paslepiam.

Ragausim per Kalėdas, tada ir pasakysiu ar skanus šis gražuolis.
Recepto šaltinio net nenurodau, nes jų daugybė ir visi panašūs, tiesiog iš visų išsirinkau man labiau patinkančias detales ir sudėjau į vieną.

2 komentarai:

  1. Laba diena Ina, norėjau pasiteirauti,ar skanus gavosi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau radau atsakyma,kad tikrai patiko,manau reiks ismegint ir paciai :)

    AtsakytiPanaikinti