2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Meduolinės trobelės

Tiesiog alpau ir pavydėjau baltu pavydu, bet šiaip taip radau tarpelį gyvenimo maratone išsikepti meduoliniam nameliui. Ir tikrai nesigailiu, nes jo statyba "užkabina" kaip reikiant, atrodo ir naktį galėtum nemiegoti. Nors pirmas blynas šiek tiek prisvilęs, bet vis tiek malonu. Pažadu kitais metais lygesnius.  ;)
Tešlą ir projektą nusižiūrėjau pas Jolantą.


500g miltų
100g margarino
200g medaus
200g cukraus
2 kiaušiniai
2 arbat.š. kepimo miltelių
2arbat.š. prieskonių meduoliams ( cinamonas, kardamonas, muskatas, pankolis, anyžis, imbieras, kvapieji pipirai, gvazdikėliai)

Gaminimas: margariną, medų ir cukrų šildom vandens vonelėje kol suskystėja ir gerai išmaišom. Padedam pravėsti.
Į pravėsusią masę mušam kiaušinius, išmaišom, beriam miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Užminkom tešlą ir padedam 2 valandom į šaldytuvą. Geriausia palikti per naktį.
Iš kartono ar kokio tvirtesnio popieriaus pasidarome namelio projektą, norimo dydžio, modelio. Butų gerai jį suklijavus patikrinti ar visos sienos ir stogas gerai susieina, nors kepant truputį deformuojas ir padidėja.
Kai jau turime projektą, ant truputį pamiltuoto paviršiaus kočiojame gabalėlį tešlos iki 3 - 4 mm storumo. Dedame kartonines figūrėles ir apipjauname. Kepame 200"C orkaitėje kol gražiai parunda. Kepame ant kepimo popieriaus, ant jo galima iškart ir kočiot. Iškepa greitai. Meduolis skanus, traškus.
Iš dvigubos normos tešlos man išėjo trys nameliai su kiemais ir krūva meduoliukų.
Namelius lipdome baltyminiu glajumi.
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~250g miltinio cukraus
~1 valg.š citrinos sulčių
1 arbat.š krakmolo
Kiaušinį labai švariai nuplauname, atskiriame baltymą, paplakame mikseriu iki lengvų putų, beriame miltinį cukrų ir pilame citrinos sulčių. Maišome mediniu šaukštu iki reikiamo tirštumo. Jei per tiršta, įpilame citrinos sulčių, jei per skysta - miltinio cukraus beriam. Glajaus geriausia įsidėti į nedidelį šaldymo maišelį( jie tvirtesni), prakirpti mažutę skylutę ir taip tepant ant sienų kraštų, klijuoti. Darbas netrumpas, bet įdomus ir malonus. Dekoruoti galima kaip tik norisi, labai tinka tas pats glajus ir tas pats maišelis.


Šis skirtas trimečiui berniukui


Šis dukterėčiai


Na o šis liko man ;)))

Jei namelius kam dovanosite ar laikysite ilgiau nei pora dienų, juos reiktų supakuoti. Tada išliktų meduolio traškumas, ir jie paprasčiausiai neapdulkėtų. Juk po visų švenčių bus labai skanu gabalėlis traškaus, kvapnaus meduolio prie puodelio stiprios juodos kavos.


P.s. : mano čerpytės iš cinamoninių sausų pusryčių ;))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą