2014 m. lapkričio 22 d., šeštadienis
Senovinė silkutė
2 silkės (4 file)
3 svogūnai
3 virtos morkos
2 obuoliai (rūgštesni)
sauja razinų
pomidorų padažas
aliejus
cinamonas, pipirai
Gaminimas: pirmiausiai nuvalome silkes ir supjaustome kubeliais. Razinas nuplaunam ir užmerkiam. Svogūnus supjaustome šiaudeliais ir kepame aliejuje kol suminkštėja. Pabaigoje dedam burokine tarka tarkuotas virtas morkas ir obuolius, patroškinam, dedam razinas, pomidorų padažą (tiesiog pagal savo skonį), patroškinam. Pabaigoje beriame pipirus, cinamoną ir išjungiam. Kai atvėsta, sumaišom su silke. Skaniausia kitą dieną, tad visad ruošiu iš vakaro.
2014 m. lapkričio 21 d., penktadienis
Keksiukai su avižiniais miltais ir obuoliais
150 g miltų
50 g avižinių miltų (50 g avižinių dribsnių sumaliau į miltus)
100 g cukraus (galite daugiau, jei mėgstat saldžiai)
1 kiaušinis
120 ml kefyro
50 ml aliejaus
1/3 arbat.š. cinamono
1 arbat.š. kepimo miltelių
1/2 arbat.š. sodos
žiupsnelis druskos
2 dideli rūgštesni obuoliai
truputis dribsnių pabarstyti
Gaminimas: kiaušinį išplakam su cukrum, druska, įmaišom kefyrą ir aliejų. Miltus sumaišom su aviziniais miltais, kepimo milteliais, soda, cinamonu ir įmaišom į skystus produktus. Pabaigoje į tešlą įmaišom kubeliais pjaustytus obuolius.
Į keksiukų blėtelę dedam popierines formeles, krečiam maždaug 2/3 formelės tešlos, apibarstom avižiniais dribsniais ir šauname kepti į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepam apie 25 min, kol gražiai parunda, tikrinam pagaliuku.
Atvėsinam ir patiekiam.
Labai skanūs, drėgni keksiukai. Manau tiktų net vaikams priešpiečiams į mokyklą įdėti. Labai tiko pusryčiams su kavyte, nes nėra labai saldūs.
Idėja nusižiūrėta man labiausiai patinkančios laidos apie maistą puslapyje "Edim doma"
2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis
Aromatingoji kiaulienos mentė
1 kg - 1.5 kg kiaulienos mentės (galima ir kumpio ar sprandinės)
1 svogūnas
6 skiltelės česnako
1 valg.š. majonezo
1 valg.š. aštrių garstyčių
1 arbat.š. su kaupu medaus
malti juodi pipirai, malti kvepiantys pipirai
druska
po žiupsnį kalendros, muskato, imbiero, kumino
"Saldvos" kaukazietiški prieskoniai
Gaminimas: mėsą nuplauname, nusausiname ir ištriname paruošta košele. Košelei svogūną ir česnaką sutarkuojame smulkesne nei burokine tarka, sumaišome su majonezu, garstyčiom, medum ir visais prieskoniais. Įtrintą mėsytę dedam į dubenį, ant viršaus krečiam likusią košelę, dubenį uždengiam maistine plėvele ir paliekam per naktį kambario temperatūroje.
Mėsytę kišame į kepimo rankovę, apdėliojame bulvių ketvirčiais, apvoliotais mėsos marinato likučiuose, praduriame skylutę ir kepame iki 200"C įkaitintoje orkaitėje nuo 1 val iki 1 val 30 min, priklausomai nuo mėsos gabalo storio. Įpusėjus kepimo laikui, temperatūrą sumažiname iki 180"C.
Skanaus ;))
Moliūgo ir bulvių blynai
~300 g moliūgo
2 didesnės bulvės
1 kiaušinis
~4 valg.š. su kaupeliu miltų
druska, pipirai
truputis aliejaus kepimui
Gaminimas: moliūgą ir bulves sytarkuojam smulkesne nei burokinė tarka (aš tarkuoju sūrio tarkute). Įplakam kiaušinį, beriam druskos, pipirų, miltus, gerai išmaišom.
Į keptuvę pilame truputį aliejaus, įkaitinam ir šaukštu dedam blynelius. Kepam kol gražiai apkepa iš abiejų pusių. Aš iškeptus dar dėjau ant popierinio rankšluostėlio, kad sugerti riebalų perteklių, bet tai nebūtina.
Valgome su grietine, varške, galima su nelebai saldžia obuoliene.
Mes valgėme su varške. Varškė, kefyras, grietinė, druska, krapai - viską gerai išmaišome.