Jei tikėt legenda, tai tokiu pyragu daugiau nei prieš 100 metų savo svečius ir gerbėjus vaišindavo seserys Cvetajevos. Apie šį pyragą ragavusieji atsiliepdavo kaip apie ypatingo skonio kepinį.
Na jis tikrai puikus, švelnus, kreminis, su rūgštele.
Tešlai:
150 g sviesto
100 g grietinės
250 g miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
Įdarui:
200 g grietinės
200 ml cukraus
1 kiaušinis
1 arbat.š. vanilinio cukraus
2 valg.š. miltų
600 - 700 g nuvalytų obuolių
Gaminimas: Į dubenį beriame miltus, kepimo miltelius ir dedame gabalėliais supjaustytą sviestą. Viską rankomis sutriname į smulkias kruopeles, dedame grietinę ir suminkome tešlą. Kol pasiruošime įdarą, tešlą dedame į šaldytuvą.
Įdarui obuolius nulupam ir supjaustom plokštelėm. Kiaušinį paplakam, dedam grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, miltus ir viską gerai išmaišom iki vientisos masės.
25 - 26 cm atidaromą tortinę išklojam kepimo popierium. Tešlą pakočiojam ir dedam į tortinę, padarydame 2 - 2.5 cm kraštelį. Ant tešlos sudedame obuolius ir užpilame grietinės masę.
Taip paruoštą pyragą kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje 50 - 60 min.
Iškepusį atvėsiname. Galima apibarstyti miltiniu cukrumi.
Išsiverdame kavos, pjauname gabalėlį pyrago ir ragaudami džiaugiamės nuostabiu rudeniu ;)
Šaltinis čia ir čia
Man Jūsų obuoliniai pyragai patys skaniausi. Esamus jau išbandžiau, bandysim šį
AtsakytiPanaikintiAčiū už pagyras. Šis taip pat nuostabus, o tokį jau negėda ir į svečius neštis
PanaikintiKa tik iskepiau pyraga,lb skanu :)
AtsakytiPanaikintiLabai džiaugiuos kad patinka. Jis tikrai nuostabus
PanaikintiIš pradžių pasirodė kiek neįprastas kaip obuolinis, bet laaaaabai laaaaaaaabai skanus :) Vis galvojau, kaip tas grietininis užpilas iškepęs atrodo, pasirodo, jis pavirsta labai skaniu kremu. Ačiū už puikų receptą!
AtsakytiPanaikintiReceptas tikrai puikus. O dėkot reikiaseserims Cvetajevoms už tokį puikų gaminį ;)
Panaikintipats skaniausias obuoliu pyragas!!!
AtsakytiPanaikintiJeana, jis tikrai nuostaus...
PanaikintiNet kilo mintis išsikepti ne didelį pyragą, o dvidešimt mažų mini pyragėlių. Deja keksiukų formelės čia per mažos - teks ieškoti kokių didesnių. Ačiū už idėją!
AtsakytiPanaikintiJokūbai, tam tiktų formelės, skirtos tartaletėms kepti. Linkiu įgyvendinti šį sumanymą ;)
PanaikintiSuper pyragas. Siandien kepiau ir jau neliko, o dar ne vakaras :)
AtsakytiPanaikintiIndre, pritariu, jis tiesiog nuostabus ;)
PanaikintiJūsų šis pyragas nuostabus, nepaprastai skanus. Galiu pasakyti tik tiek, kad Centro policijos nuovada (Jūs juk kaunietė) kepa ko gero kiekviena savaitgalį. Dar vienas pastebėjimas, Jūsų bandelių tešla, kur kildinama šaldytuve tiesiog idealiai tinka ir picoms. Su kolege ne vieną kartą kepėme. Tiesiog super itališkos picos gaunasi. Ačiū Jums.
AtsakytiPanaikintiLabai smagu girdėti, kad mano tinklaraštyje lankosi ir policija ;) Puikiai žinau šią nuovadą, kas rytą pro šalį pravažiuoju į darbą, o ir pasą pas jus keičiaus. Labai džiugu, kad šis, tikrai nuostabus pyragas džiugina ir jūsų šeimas. Ačiū, kad lankotės. Taip, esate teisi, ta mielinė tešla tinka viskam, ir kol kas už ją puikesnės dar neradau ;)
PanaikintiLabai skanus, įdomus pyragas, ką tik mėgavausi su kava. Bet nežinau kodėl, man liko kietoki obuoliai, nies dėjau Bogatyr obuolius, kurie šiaip vieni tinkamiausių pyragams. Įdomu, ar ir kitiems taip, kokius obuolius dedate?
AtsakytiPanaikintiGal labai stambiai pjaustete? Pjaustome plonomis riekelėmis, nu ne permatomomis, bet kažkur 2 - 3 mm storio. Visad dedu savo žieminius niekad kieti nebuna
PanaikintiLabai skanus pyragas :) o kremas isvis nerealus - is tokiu paprastu produktu, toks kremas gaunasi beveik kaip Napoleono torto.. :)
AtsakytiPanaikintiPritariu jums. Jis vertas tiesiog sventinio pyrago vardo ;)
Panaikintipagaliau radau tai - kas buvo man skaniausia...
AtsakytiPanaikintiNerealaus skonio pyragas kepu jau turbut 10 karta ir visi kas paragauja giria :)
AtsakytiPanaikintiAčiu už receptą,rytoi kepsiu
AtsakytiPanaikinti