2013 m. spalio 31 d., ketvirtadienis

Sviestinis obuolių pyragas

Labai labai gardus pyragas. Kepkime obuolių pyragus, dabar pats tinkamiausias laikas, nes dar pora savaičių ir reiks pradėt ruoštis gražiausioms žiemos šventėms.


200g sviesto
2/3 stikl. cukraus (stiklinė - 250 ml)
200 ml grietinės
5 kiaušiniai
2 stikl. miltų
1 valg.š. kepimo miltelių
~ 8 obuoliai ( nuvalyti, supjaustyti skiltelėm)
miltinio cukraus apibarstymui

Gaminimas: Kiaušinius atskiriame. Trynius išplakame su cukrum iki baltumo, sudedame grietinę, išlydytą sviestą, gerai išmaišome. Įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir iki standžių putų išplaktus baltymus. Tešlą pilame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą blėtelę, tankiai prismaigstome obuolių skiltelių ir šauname kepti į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepame 40 - 50 min, kol gražiai parunda ir įsmeigus pagaliuką, jis lieka sausas.
Atvėsusį apibarstome miltiniu cukrum .
Belieka išsivirti kavos...
Receptas prieš kelis metus nurašytas iš kažkokio žurnalo.

2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Kiauliena "Skaniau ir sveikiau"

Mėsytė iškepa labai skani, minkšta, sultinga.


~ 1kg kiaulienos sprandinės ar mentės
4 - 5 skiltelės česnako
1 valg.š. garstyčių
druskos, pipirų, kvepiančių pipirų
2 valg.š. majonezo
1/2 arbat.š. malto kumino
 didžiulės morkos
 nedideli svogūnai
100 ml vandens

Gaminimas: nuplautą ir nusausintą mėsytę supjaustome 4 - 5 cm gabalais, dedame į dubenį, užberiame druskos, pipirų, dedame kapotą česnaką ir garstyčias. Viską gerai ištriname rankomis ir paliekame per naktį šaldytuve.
Nuvalytas, nuplautas morkas supjaustome didesniais gabalėliais, svogūnus - į 4 ar 6 dalis, sudedame į kepimo rankovę. Ant mėsytės dedame majonezą, beriame kuminą, gerai išmaišome ir sudedame į rankonę ant daržovių, įpilame truputį (~100 ml) vandens. Abu rankovės galus užrišame, praduriame skylutę, perkeliame į blėtelę ir šauname į iki 200"C įkaitintą orkaitę.


Po pusvalandžio temperatūrą sumažiname iki 180"C. Taip pakepame dar 15 - 20 min.
Iškepusią mėsytę sudedame į indą ir patiekiame.
Labai skanu ir taip, ir su bulvytėm, ar salotom.
Greita ir neatima daug laiko.


2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Moliūginė duonelė

Moliūgų tiesiog kalnai priaugo, tad tenka pasukt galvą kaip juos sunaudot. Taip visai netikėtai ir gimė ši moliūginė duonelė. Puri, minkšta, kvapni - tiesiog nuostabi.


500 g nuvalyto moliūgo
100 ml vandens
200 ml pieno
2 arbat.š. vanilinio cukraus ( nebūtinai)
125 ml cukraus
žiupsnelis druskos
100 g sviesto
2 kiaušiniai
60 g mielių ( šviežių + 1 arbat.š. cukraus)
900g - 950g miltų
Aptepimui: 1 kiaušinio trynys ir 2 - 3 valg.š. pieno
Paskaninimui: cinamonas, apelsino žievelės, cukrus

Gaminimas: Moliūgą supjaustome gabalėliais, sudedame į nedidelį puodą, užpilame 100 ml vandens,  ir užkaičiame. Verdame kol suminkštėja, pabaigoje supilame pieną ( galima supilti ir anksčiau, reikia stebėti kad neišgaruotų vanduo), išjungiame, sutriname elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Į moliūgo - pieno masė įpjaustome sviestą ir maišome kol ištirpsta, suberiame cukrų, druską, vanilinį cukrų, išmaišome. Kai viskas pravėsta ( bet lieka dar šilta) sudedame išplaktus kiaušinius ir ištrintas mieles ( su šaukšteliu cukraus), gerai išmaišome. Tada po truputį pradedame įmaišyti miltus, iš pradžių šaukštu, vėliau minkome rankomis. Tešla labai minkšta, neišsigąskite. Kai miltų lieka tik kokia sauja, beriame juos ant stalo, truputį pasklaidome ir išverčiame tešlą. Tada vis pamiltuojant ir lenkiant iš krašto į vidurį suformuojame apvalų gabalą. Dedame jį į aliejumi pateptą dubenį ir uždengę rankšluostėliu padedame šiltai pakilti. Kai pakyla, lengvai paminkome ir leidžiame dar kartą pakilti.
Pakilusią tešlą daliname į tris dalis. Galime visą kepti paprastą, o galime ir paskaninti. Visus gabalėlius pakočiojame į stačiakampius. Vieną susukame tik paprastai voleliu, dedame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą ar kepimo popierium išklotą kekso formą. Antrą pabarstome cinamonu ir cukrumi, susukame voleliu ir taip pat dedame į kekso formą. Trečią barstome cukrumi ir apelsino žievelėm, susukame voleliu ir į kekso formą. Stačiakampėje kekso formoje iškepa labai gražūs kepaliukai. Visus kepaliukus padedame šiltai pakilti. Kai pakyla, aptepame su pienu suplaktu tryniu ir šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 40 min. Iškepusius patepame vandeniu ir apdengiame rankšluostėliu. Atvėsusius raikome ir ragaujame ;))
Tikrai labai skani duonelė, galima net pyragu pavadinti, tik cukraus joje mažiau. Labai skanu su pienu ar pusryčiams su varškės kremu.

2013 m. spalio 21 d., pirmadienis

Bazilikų - česnakų pasta

Pati idėja pasiskolinta iš Jolantos, tik proporcijas savaip pakeičiau.
Naudoti galima visur: ir į salotas, ir į sriubas, troškinius, kepinius, mėsytės marinavimui.
Nu labai labai geras "dalykėlis" ;))


500g bazilikų lapelių ( nuplautų ir nusausintų)
200g česnakų (nuluptų)
200ml aliejaus (alyvuogių)
1 valg.š. druskos

Gaminimas: bazilikų lapelius ir česnakus sukapojam (aš tai padariau elektriniu smulkintuvu), sumaišom su druska ir aliejumi ir paspaudžiant sudedame į nedidelius stiklainėlius. Laikome šaldytuve.

2013 m. spalio 20 d., sekmadienis

Varškės spurgytės

Vieno žmogaus prašymas padėjo prisiminti labai seną ir gerą receptuką. Paskutinį kart buvau jas kepus kai dar į mokyklą ėjau. Net nesitiki kad taip senai ;))


500g varškės ( geriau 9 %)
125 ml cukraus
1 arbat.š. vanilinio cukraus
žiupsn. druskos
2 kiaušiniai
1 valg.š. grietinės
1 arbat.š. sodos
1 arbat.š. acto
300g miltų
 aliejaus kepimui
miltinio cukraus apibarstymui

Gaminimas: Varškę sutriname šakute arba permalame. Beriame cukrų, vanilinį cukrų, druską, mušame kiaušinius ir gerai išsukame. Grietinę sumaišome su actu ir soda, supilame į varškės masę, išmaišome. Po truputį suberiame miltus, išminkome. Darome nedideles spurgytes ( aš imu šaukšteliu tešlos ir suvolioju drėgnomis rankomis), galima daryti ir žiedelius, kas kam labiau patinka.


Verdame spurgytes įkaitintam aliejuje, vienai pusei parudus - apverčiame.


 Išgriebiame ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų riebalų perteklių. Pravėsusias apibarstome miltiniu cukrum.


Labai skanios minkštutės spurgytės, primenančios vaikystę ;))


2013 m. spalio 4 d., penktadienis

Triaukštis obuolių pyragas

Ruduo...
Krinta pavieniai lapai, kas rytą už lango žvilgsnį paglosto parridenti moliūgai, oras vėsta, rūkuoti rytai kvepia grybais...
Ruduo...
Taip ir noris, kad namai kasdien kvepėtų obuolių pyragais...


2  nedideli kiaušiniai (M dydžio)
3 valg.š. grietinės
1.5 valg.š. tirpinto sviesto
1 valg.š. cukraus
300 g miltų
Įdarui:
~ 5 - 6 dideli obuoliai
3 valg.š. cukraus
1.5 arbat.š. cinamono
3 arbat.š. skysto medaus
50 g sviesto (lydyto, iš čia paimame ir tešlai)

Gaminimas: Iš kiaušinių, grietinės, cukraus, sviesto ir miltų suminkome nekietą tešlą ir padedame į šoną, kol pasiruošime obuolius įdarui. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis.
Tešlą padaliname į 4 dalis, bet viena jų turi but didesnė, apačiai.


26 cm skersmens atidaromą kepimo formą išklojame kepimo popierium. Ant miltuoto paviršiaus kočiojame didžiausią gabalėlį. Jį dedame į blėtelę, padarydami kraštelius


Tešlą patepame lydytu sviestu, sudėliojame obuolių skilteles, užbarstome šaukštu cukraus, puse šaukštelio cinamono ir apšlakstome šaukšteliu medaus


Kočiojame antrą tešlos gabalėlį, dedame ant obuolių ir prispaudžiame prie kraštelių, tepame lydytu sviestu, dedame obuolius, barstome cukrum, cinamonu, šlakstome medumi.
Tada kočiojame trečią gabalėlį, dengiame obuolius, prispaudžiame, tepame lydytu sviestu ir t.t.
Paskutiniu iškočiotu tešlos gabalėliu dengiame obuolius, prispaudžiame ir viduryje išpjauname nedidelę skylutę, patepame lydytu sviestu


Tokį triaukštį gražuolį šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę. Kepame 40 - 50 min.


Iškepusį ir truputį pravėsintą apibarstome miltiniu cukrum.
Jei valgysite šiltą, galite patiekti su ledais.
Tikrai labai skanus pyragas...

Receptas užmatytas kažkuriam rusiškam tinklaraštį, tik jau nepamenu kuriam.