2013 m. rugsėjo 29 d., sekmadienis

Aromatingas karpis

Kad gimė šis receptas, didžiulė padėka pusbroliui Algimantui, kuris padovanojo visą pintinę karpių. Užtat dabar mėgaujamės nuostabia žuvimi.
Aromatingas, sultingas, tiesiog negali sustot mėgautis. Net nesitikėjau, kad bus toks gardus... ;))


karpis ( pas mane buvo 2 vidutiniai)
4 - 6 skiltelės česnako
druskos, pipirų, chmeli suneli, SALDVOS meksikietiškų žuvies prieskonių
1 valg.š. majonezo
krapai, petražolės, svogūnas nedidelis
bulvės (nebūtinai)

Gaminimas: Karpius nuvalome, išdarinėjame, gerai išplauname,  nusausiname. Iš abiejų pusių įpjauname nugarėlę. Česnaką sukapojam, sumaišom su prieskoniais ir druska ir šiuo mišiniu gerai įtrinam karpius, stengiamės kad patektų į visas įpjovas, vidų. Įtrintus karpius paliekame marinuotis porai valandų.
Orkaitę įkaitiname iki 200"C. Blėtelę patepam aliejum. Į karpių vidų dedame po pundelį krapų ir petražolių,ir žiedeliais pjaustytų svogūnų. Perkeliame į blėtelę ir aptepame majonezu. Aplink pridedame ketvirčiais pjaustytų bulvių, apibarstome jas mėgiamais prieskoniais. Įpilame truputį vandens (~ pusę stiklinės) ir dedame kepti. Kepame ~ 40 min.
Prieš patiekiant, iš vidaus išimame žalumynus ir svogūnus, mums buvo reikalingi tik jų aromatas ir skonis.


2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Marinuotos paprikos su medumi

Visų išgirtos, ragautos ir tikrai skanios...


~ 3 - 4 kg saldžiųjų paprikų
česnako
medaus
Marinatui:
1 l vandens
100 ml aliejaus
250 ml acto 9 %
250 ml cukraus
1 valg.š. druskos

Gaminimas: paprikas nuplauname, pjauname į 4 ar 6 dalis, išimame sėklas ir kotelį. Taip paruoštas paprikas paverdame 3 min vandenyje, nupilame ir talpiai ( truputį paspaudžiant) dedame į iškaitintus 0,5 l talpos stiklainiukus, kuriuose jau yra įdėta skiltelė česnako ir 1 arbat.š. medaus. Viską užpilame verdančiu marinatu ir užsukame. Stiklainius pakratome, kad ištirptų medus, sustatome ir apklojame šiltai.
Marinatui visus ingridientus užverdame ir pavirę 5 min, pilame ant paprikų.
Marinato pakanka apytikriai 8 stiklainiams ( 0.5 l) užpilti.
Šaltinis čia.


2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

"Kaip Kijevas" pagal Jolantą

Niekada nemaniau, kad kažką panašaus gaminsiu, bet pamačius pas Jolantą - labai suintrigavo. Na, dar truputėlį pridėjau nuo savęs ir tikrai buvo gardu. Niekada nemaniau, kad taip pasakysiu, bet tikrai patiko. Nors gal būtent dėl to, kad tai tik "Kaip Kijevas" ;))


Didelė vištos krūtinėlė ( mano buvo ~ 800 g)
varškė
kiaušinis
druska, pipirai, mėgiami prieskoniai
Voliojimui:
miltai, džiūvėsėliai, kiaušiniai
Žalumynų sviestui (pasiruošiam pirmiausia) :
gabalėlis minkšto svesto
ryšelis žalumynų (bazilikas, petražolės, krapai)
prieskoniai, druska
fermentinio sūrio( smulkiai tarkuoto 2 valg.š.)

Gaminimas: Sviestui skirtus žalumynus sukapojame, dedame į išsuktą sviestą, beriame prieskonių, druskytės ir gerai išmaišome, pabaigoje įmaišome sūrį. Taip paruoštą sviestą dedame į šaldytuvą.
Krūtinėlę stambiai sumalame, 1/3 jos kiekio dedame varškės, mušame kiaušinį, beriame prieskonius, druską ir labai gerai išminkome. Drėgnomis rankomis formuojame pailgus kotletus, į vidų įdėdami žalumynų sviesto šaukštelį ( paimame šaukšteliu ir paformuojame pailgą gabalėlį), voliojame juos į miltus, kiaušinių plakinį, džiūvėsius. Verdame riebaluose ar kepame keptuvėje. Aš kepiau keptuvėje, didesniam kiekį riebalų ir dar 5 min įkišau į iki 200"C įkaitintą orkaitę.
Lengvai pagaminami, skanūs, nepritraukia riebalų ( o tai ir yra labai didelis pliusas).





2013 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis

Daržovių salotėlės "Skanumėlis"

Tai kažkas tarpinio tarp salotų ir padažo. Radau jas "Tėvų darželio" puslapyje tokiu pat pavadinimu. Išbandžiau, neblogos, aišku, ar tikrai patiks, pasimatys žiemą. Tad dalinuos, su nedideliais pakeitimais.


2.5 kg pomidorų
1 kg morkų
1 kg svogūnų
1 kg paprikų
250 g cukraus
2 valg.š. druskos
160 ml acto
125 ml aliejaus

Gaminimas: Pomidorus sumalame mėsmale, pilame į didesnį puodą, pridedame druską, cukrų, actą, aliejų ir užverdame. Užvirus sudedame šiaudeliais tarkuotas morkas ir užvirus verdame 15 min. Tada pridedame juostelėmis pjaustytas paprikas, taip pat verdame 15 min, dabar i puodą keliauja pjaustyti svogūnai ( aš kapojau smulkintuvu)ir vėl viską paverdame 15 min. Jei pasirodys labai skysta ( čia priklausys kokie jūsų pomidorai), sutirštiname 2 valg.š. krakmolo, išleisto 1/2 stiklinės vandens. Karštas salotas išpilstome į iškaitintus stiklainius ir užsukame steriliais dangteliais. Apklojame kol visiškai atvės.
Ragausime žiemą ;))

2013 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

Ryžiai su moliūgu ir paprika

Toks visiškai paprastas garnyras, labai tinkantis prie vištienos. Nors gali būti ir kaip atskiras patiekalas vakarienei.



250 ml ryžių
nedidelis svogūnas
pusė paprikos
2 saujos kubeliais pjaustyto moliūgo
~400 ml vandens
druska, pipirai, karis, provanso žolelės
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 valg.š. sviesto

Gaminimas: gilioje keptuvėje su dangčiu (troškintuve) įkaitiname svistą su aliejumi, dedame smulkiai pjaustytą svogūną, pakepiname iki skaidrumo, tada beriame papriką ir moliūgą, prieskonius, truputį pakepam, beriam ryžius, pakepam. Užpilam apie 300 ml verdančio vandens  ir vis pamaišydami troškinam. Kai matome kad jau trūksta skysčio, po truputį įpilam vandens. Taip troškinam kol suminkštėja ryžiai.. Išjungę dar truputį palaikom uždengtus.
Skanūs ir vieni, ir su vištiena.



Margieji vištienos maltinukai

Tai nebus kažkoks naujas patiekalas, paprasčiausia improvizacija ta pačia tema ;)


~ 600 g stambiai maltos vištienos ( gali būti ir vien krūtinėlė)
2 kiaušiniai
2 valg.š. majonezo
3 valg.š. krakmolo
4 - 6 skiltelės česnako (pagal skonį)
1/2 nedidelės paprikos
sauja šviežio baziliko
druska, pipirai, mėgiami prieskoniai

Gaminimas: Į dubenį dedame vištieną, kapotą česnaką, druską, pipirus, prieskonius, paplaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišome. Šį ruošinį paliekame pastovėti pora valandų.
Prieš kepant įmaišome nedideliais kubeliais pjaustytą papriką, susmulkintus bazilikus ir krakmolą.
Įkaitintame aliejuje kepame nedidelius maltinukus ( dedame į keptuvę šaukštu, paformuojame).
Labai tinka su ryžiais ir daržovėmis.


2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Aviečių sultys - sirupas

Kadangi šiemet pas mane galybė aviečių, tai teko net sultis spausti. Receptukas pats paprasčiausias, bet gal kam reiks, tai įdedu ;)


Avietės
cukrus

Gaminimas: gražiai suskintas avietes (iš savo sodo) galime ir neperrinkti, ir neplauti, o kitas reiktų. Paruoštas avietes supilam į puodą, uždengiame ir užkaičiame. Pakaitiname vis pamaišydami kol pradeda atsirasti skystis. Tada uogas pilame į košimui tinkančią medžiagą ir gerai nusunkiam.
1 litrui sulčių imame 400 g cukraus.
Sultis pamatuojame ir įpylę pagal jų kiekį cukraus, verdame. Užvirus paverdame apie 10 min, ne ilgiau. Supilstome į sterilius butelius ar stiklainius ir sandariai užsukam.
Žiemą mėgausimės vasaros skoniu ir aromatu ;))

2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Senelės obuolių pyragas

 Kai už lango stūgauja vėjas, pliaupia lietus, į šlapią žolę bumbsi rudeniniai obuoliai - taip malonu, kai namai pakvimpa kepamu pyragu. Ir būtent - OBUOLIŲ.
Sezonas prasideda ;)
Šio pyrago receptuką prieš keliolika metų išsiverčiau iš vokiečių kalbos. Radau jį ant tetos atvežtų kepimo miltelių pakučio.
Labai skanus, purus, drėgnas, tiesiog tirpstantis burnoje pyragas...


250 g sviesto (galima per puę su kepinių margarinu)
250 g cukraus
2 arbat.š. vanilinio cukraus
5 kiaušiniai
350 g miltų
2 arbat.š. kepimo miltelių (su kaupu)
~1.5 kg obuolių ( rudeninių, kietesnių, aš naudojau "Auksinį renetą")
Aptepti:
3 - 4 arbat.š. miltinio cukraus
truputis vandens

Gaminimas: kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo ( galima plakti mikseriu). Tada po vieną įsukame kiaušinius. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, išsijojam ir įmaišomį kiaušinių, sviesto, cukraus masę. Į gautą tešlą sudedame nuvalytus ir gabalėliais supjaustytus obuolius, išmaišome (neišsigąskite, obuoliai tik apsivelia tešla). Viską krečiame į riebalais pateptą ir miltais ar džiūvėsėliais pabarstytą blėtelę, palyginame ir šauname kepti į iki
180" - 190"C įkaitintą orkaitę. Kepame 35 - 40 min.
Iškeptą pyragą iškart aptepame vandenyje ištirpintu miltiniu cukrumi.
Kai pravėsta - pjauname ir ragaujame ;)


Paprastas, bet labai skanus...

Kečupas

Anksčiau įdėto recepto patobulinimas.
Visi ingridientai lieka tie patys, tik pomidorų dedame 3 kg, druskos 1.5 valg.š., ir dar pridedame 0.5 arbat.š. maltų kvepiančių pipirų, 0.5 arbat.š. cinamono ir saują šviežio baziliko lapelių (sukapojame)


Padažas dar skanesnis ir kvapnesnis ;)