Kaupiausi kaupiausi ir susikaupiau išmėgint šį nerealų dalykėlį. Nu ir kaip rusai sako: несудите строго.
Lyg ir kažkas pavyko. Bent jau buvo labai skanu ;)
Tikrai dar vis bandysiu ir bandysiu, tik bėda, kad nesu ragavus tokio, koks turi būti, tai neturiu su kuo palygint ;))
500 g miltų ( sunaudojau mažiau, bet gal dėčiau dar mažiau)
25 g mielių
140ml pieno
2 dideli kiaušiniai
1 arbat.š. cukraus
Įdarui:
~300 g sviesto
~1 stiklinė cukraus
daugiau kaip pusė stiklinės aguonų ( nuplikyti ir permalti)
sauja razinų
Gaminimas: mieles ištrinam su šaukšteliu cukraus ir supilam į šiltą pieną, palaukiam kol suputos. Miltus išsijojam į dubenį, dedam suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėm, suminkom tešlą. Tešlą reikia minkyti 30 min. Tada padalinam ją į 5 dalis, suvoliojam rutuliukus, aptepam aliejum ir padedam kad pakiltų dvigubai. Pakilus imam vieną, plonai iškočiojam, o po to tampom, kol tešla tampa permatoma. Patariama tampyti ant audinio, bet man neprireikė. Lengviausiai tešla tempėsi nuleidus žemyn nuo stalo ir viena ranka prilaikant. Ištampytą tešlą klojam ant miltuoto stalo, gausiai tepam ištirpintu sviestu ( jo turi užtekti visiem 5 tešlos lapam) ir barstom cukrum. Tą patį kartojam su visais rutuliukais, tik klojam jau antrą ant pirmo ir t.t.
Ant uždėto paskutinio lapo, aptepto sviestu ir apibarstyto cukrum, dedam aguonas ir razinas ir stipriai susukam į volelį, kraštus užspaudžiam. Visur patariama, iškočiojus, tešlą apipjauti, nes lieka storesni krašteliai, neišsitampo, bet aš palikau. Volelį sulenkiam kaip pasagą ir dedam į apvalią kepimo formą išklotą kepimo popierium, aptepam sviestu. Geriau, jei forma bus su neišimamu dugnu, o jei su išimamu, tai reikia kloti kelis sluoksnius kepimo popieriaus, nes kepant pradės bėgti sviestas.
Taip paruoštą šimtalapį šaunam į iki 240"C įkaitintą orkaitę 10 minučių, tada temperatūrą sumažinam iki 180"C ir kepam apie valandą. Kepant iš šimtalapio pradeda tekėti sviestas su ištirpusiu cukrum, ši masė po truputį karamelizuojasi. Praėjus pusei kepimo laiko, šimtalapį vis palaistome susidariusia karamele. Taip po truputį karamelė visa susigeria.
Iškepusį šimtalapį ataušiname formoje. Atvėsusį išimame ir gausiai apiberiame miltiniu cukrumi.
Štai taip jis atrodo jau pravėsęs, matosi koks visas aplipęs karamele.
Štai čia pjūvis. Kur matosi sausa tešla, tai ten, kaip suprantu, tie storesni krašteliai, bet mums jie netrukdė ;))
Tikrai labai skanus, bet manau dar reikia prie jo padirbėti, tiesiog atidirbti ranką.
Na, o pirmas blynas lyg ir nelabai prisvilo ;))
Jei turite kokių komentarų ar patarimų, labai lauksiu.
Receptas iš SM.
Gražusss, aš dar nebandžius. Mane sesuo aplenkė, ir žinok pas ją grynai tokis išeina - skanumėėėėlis ;) ir vaizdelis toks ;)
AtsakytiPanaikintiAčiū. Taip norėčiau kokio tikros meistrės paragaut, kad pažiūrėt, kaip čia man gavos ;)
PanaikintiKepiau pernai Velykoms tai ant stalo nebenuėjo visą sušveitė šeimyna stovėdama 😊 .Tai šiemet kepu šiandien jau ,namuose viena tai Velykų stalui liks 🙂. Ačiū už receptą labai skanus tikrai!
PanaikintiAtrodo tai jau profesionaliai! Jauciu gyvenime nepribresiu siam reikalui :(
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aguonėle. Jei tikrai taip atrodo, tai iŠ tikrųjų čia nieko sudėtingo. Tikrai galite bandyti, va, ėmiau ir pabandžiau. Jūs juk tokia meistrė, Jums tikrai gausis, ir dar geriau.
AtsakytiPanaikintiLabai gražus pyragas. Esu pati ne vieną ir ne du iškepusi,tai žinau,ką sakau :)
AtsakytiPanaikintiOi kaip ačiū. Vadinasi pavyko ;))
PanaikintiAtrodo nuostabiai ir skaniai! :)
AtsakytiPanaikintiDabar kaip tik darau, žiūrėsiu, kas gausis ;)
Inesa, svarbiausia nebijoti ir kuo ploniau istampyti ;) Pasigirkite kaip pavyko ;)
PanaikintiTikrai labai puikus receptas :) Visada galvojau, kad šimtalapis - tai jau kažkas iš fantastikos serijos :) Pabandžiau pagal jūsų aprašymą - tikrai nieko sudėtinga! Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad pirmą kartą tešlą sugadinau, dėjau 450 g. miltų, pasirodo, per daug: iškilo puikiai, bet tešla buvo neelastinga, labai prastai tampėsi. Iš to piktumo iškart užmaišiau antrąkart, dėjau 400 g. miltų ir išėjo kuo puikiausiai!!! Ačiū jums už išsamų aprašymą kas ir kaip ;)
AtsakytiPanaikintina ragavau ir as ta skanumeli tai internete pazeziau reiks kada pasibandyt padaryt nors nesu ta puikioji kulinare bet pabandyt verta juk skanu
AtsakytiPanaikintiBandykite butinai. Tik labai plonai istampykiti, nes kitaip gausis paprastas mielinis vyniotinis
PanaikintiGražus darbas, tik patarčiau daugiau sviesto dėti,negailėti,tada nebus tų sausų lakštelių :)
AtsakytiPanaikintiNa kad sviesto pakankamai buvo, cia paprasciausiai reikejo apipjauti pati krastuka, bet kai sau kepiau, tai tiko ir taip ;)
PanaikintiAciu au grazius zodzius
Autorius pašalino šį komentarą.
PanaikintiAš bandžiau, bet man nesigavo - miltų pradžioj dėjau 400 gr., po to dar 4 didelius šaukšus ir tešla vis tiek nebuvo minkoma, o maišoma šaukštu.. iškilus tešlai dar ji vis tiek buvo skysta, o dar įdėjus miltų tapo minkoma, bet nebetampoma, plyšo.. gavosi paprastos bandelės ir dar kietokos :) kaip Jums pavyksta ištampyti tą tešlą, kai ji tokia skysta?
AtsakytiPanaikintiAr tikrai pieno pylete 140 ml, o miltus tikrai sverete, nes negali tesla gautis skysta, man ji net per kieta atrode
Panaikintilabai daug priklauso nuo miltų gamintojo ir rūšies, vieni miltai labai sugeria drėgmę , kiti ne. Kiek aš esu kepęs(kepu kitaip, pradžioje susipilu viską kitką, su mažiau miltų ir po to vis po truputį dedu kol tešla gaunasi tinkama) tai normaliai sudedu pagal savo receptą 500-600 miltų, bet turėjau tuos karališkus, tai sudėjau vos 350 g. ir jau buvo kieta tešla
PanaikintiDu dienas iš eilės bandžiau užkariauti šimtalapį, bet nugalėtoja vis dar nesijaučiu:) Pirmą kartą sunaudojau tik ~180 g. sviesto, nes pasirodė, kad ir to bus per daug. Rezultatas - sausa bulka apdegusiu viršumi (orkaitės režimas buvo viršus- apačia). Kaip supratau, net tas nedidelis kiekis sviesto, 180 g. išvarvėjo ir per sukietėjusį šimtalapio viršų nebepateko į šimtalapį. Kitą rytą buvau ryžtinga :) Pasvėriau ir ištirpdžiau 300 g sviesto, stiklinę cukraus. Sudėjau visą, nors varvėjo per šonus. Vos įdėjus į orkaitę pajungiau, kad keptų tik iš apačios. Praėjus pusei laiko, kaip ir priklauso, ėmiau laistyti šimtalapį. Šįkart viršus nebuvo sudegęs ir sukietėjęs. Bet iškepus šimptalapį skardoje vis dar plaukiojo nemažai sviesto, nors laisčiau ištisai. Pats šimtalapis šiek tiek drėgnesnis, bet dar ne toks, kokio yra tekę ragauti, ir sluoksniai ne tokie drėgni kaip Jūsų nuotraukoje. Bet ta karamelė šimtalapio apačioje :) Mmmmm :) Nežinau, kada ryšiuos trečiam kartui, nes nebesugalvoju, kokias klaidas padariau, kur tobulėti reikėtų.... Tiesa, kokio maždaug dydžio ištampytas tešlos lapas turi būti?
AtsakytiPanaikintiRyškitės, būtinai ryškitės. Gal turite dar ploniau jštampyti lakštus, jie turi būti visiškai permatomi ir ploni kaip popierius
PanaikintiSimtalapis atrodo kaip tikros meistres, tik jei norit, kad jis butu "tikras" vietoj cukraus naudokit pasildyta medu.
AtsakytiPanaikintikur radote parasyta kad tikras simtalapis su medum,pirma karta girdziu is jusu tik
PanaikintiAtrodo labai skaniai,bandysiu daryt tik ar nereikia jo palaikyt kad pakiltu skardeleje prieš dedant i orkaite?
AtsakytiPanaikintiVaida, visokiu receptu perskaiciau, kol isbandziau, vieni kildina kiti ne. As nekildinau. Jus galite pabandyti kildinti
Panaikintisveiki aš viska dariau ir svėriau pagal recepta kaip parašyta,bet mano tešla buvo lipni vistiek kibo prie rankų,miltus naudojau 550 D,ir nėjo taip plonai ištampyti,naudojau viska savo naminį sviesta kiaušinius,bet vistiek taip kaip jums
AtsakytiPanaikinti500g.miltu
AtsakytiPanaikinti300g.cukraus
125ml pieno
2,5 kiaušinių
500g sviesto
25g mielių
200g. Aguonų
180 kepimas, valandą uzdengus folija, o pusę be folijos kad apskrustu.
Dar sviesta geriau tarkuoti tada eina sudėti tokį kiekį sviesto, ir laistomas, paskutinį pusvalandį kas 10 minuciu, atvėsti palikti toj pačioje skardoje parai, dar susigeria sviestas.
AtsakytiPanaikintiPirmą kertą kepdama sluoksnius tepiau išlydytu sviestu,viso nesudėjau nes liejos per kraštus, nekildžiau prieš kepimą,gavosi visai neblogai ,kepdamas gražiai palengva iškilo ,toks ir užšaldamas liko,buvo skanus gražiai atrodė ,.Antrą kartą kepdama sviestą išlydytą atšaldžiau iki tepamos konsistensijos ir nebuvo problemų dėl sutepimo,prieš kepimą valandą pakildžiau ,iškilo gražiai ,o baigiant kepimo laikui ėmė ir supliuško,aišku skonis nepakito ,bet išvaizda ne labai tenkino,Trečią kart kepdama nebekildysiu neverta,jei baigiant kept supliūkšta. Reikia kantrybės :)
AtsakytiPanaikintiAčiū už nuostabius receptus. Daug iš jūsų išmokau.
AtsakytiPanaikinti