2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Pyragas su obuoline kepurėle

Šį receptuką turiu nuo senai, bet iš kur - nepamenu. Dar niekad nebuvau kepusi, kažkaip neužkliūdavo jis man. Ir turiu pasakyt, kad patiko. Net labai. Manau tikrai dar ne kartą svečius vaišinsiu.

250 g kepinių margarino
200 g varškės
2 kiaušiniai
350 ml cukraus
500 ml miltų
1 arbat.š. sodos
1 arbat.š. kepimo miltelių
1 kg burokine tarka tarkuotų obuolių
1 valg.š. su kaupu miltų
2 arbat.š. su kaupu cinamono

Gaminimas: margariną ištirpiname, į jį dedame varškę, mušame kiaušinius, beriame cukrų, viską gerai išmaišome. tada maišant dedame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir soda. Viską gerai išmaišę, tešlą dedame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą blėtelę. Ant tešlos paskleidžiam tarkuotus obuolius, sumaišytus su miltais ir cinamonu. Kepame apie 30 - 35 min. iki 180"C įkaitintoje orkaitėje.
Tikrai labai skanus pyragas.

2012 m. spalio 19 d., penktadienis

Sausainukai "Suvystyti obuoliukai"

Šis receptukas lydi mane nuo pat paauglystės. Radau jį tokiame laikraštyje moksleiviams. Tikrai labai skanūs, gražiai atrodo ir lengvai pagaminami.

250 g varškės
250 g margarino
300 g miltų
1 valg.š. vandens
obuolių
cukraus ir cinamono apvoliojimui
1 kiaušinio aptepimui

Gaminimas: Miltus išsijojam ant lentos, stalo ar į platesnį dubenį. Į juos, vis pamiltuojant, burokine tarka sutarkuojam margariną, po to visa tai dar patrupinam rankom, kad margarinas gerai apsiveltų miltais ir pasmulkėtų gabalėliai. Į šią masę sudedam varškę, pašlakstom šaukštu vandens ir veldami rankomis po truputį suminkom į vieną gniutulą. Gaunasi toks tešlos rutulys.
Jį vyniojam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą nors parai laiko.
Atsipjaunam po gabalėlį tešlos, kočiojam maždaug 0.2 - 0.3mm storio blyną, supjaustom apie 1.5 cm juostelėm. Nuvalytus ir išimtais sėklalizdžiais obuolius pjaunam į 8 dalis, voliojam cukraus ir cinamono mišinyje ir apvyniojam tešlos juostele nepaliekant tarpelių. Dedam sausainukus į blėtelę, išklotą kepimo popieriumi, aptepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome cukrum su cinamonu. Kepame iki 180"C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min, kol gražiai parunda.
Išsiverdame kavos ar arbatos ir einame skanauti ;)

2012 m. spalio 17 d., trečiadienis

Kreminės varškės blynučiai

Truputį perdariau amerikietiskų blynelių receptą ir gavos nerealūs, stori, tokie keksiniai, minkštučiai blynučiai.
2 kiaušiniai
250 ml kefyro
250 ml kreminės varškės ( naudojau lenkišką)
60 ml cukraus
120 ml aliejaus
500 ml miltų
2 arbat. š. kepimo miltelių
1 arbat.š. sodos
žiupsnelis druskos

Gaminimas: vienam inde sumaišome miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir sodą, kitam - kreminę varškę, kefyrą, aliejų, kiaušinius. Tada įmaišome birius produktus į skystus (bet neilgai, tik kol nelieka sausų produktų) ir palekame 20 - 30 min pastovėt.
Keptuvę patepam aliejum, dedam po šaukštą tešlos, su dideliais tarpais, uždengiam dugnu ir kepam ant lėtos ugnies, kol neatsiras skylutės, tada atidengiam, apverčiam ir baigiam kept atidengtus.
Tiekiam su uogiene, grietine, tirpintu sviestu.

Pyragas "Obuolinukas"

Šis pyragutis ne tik skanus, bet ir labai greitas. Labai tinkamas netikėtiems svečiams užklupus. Kol  užplinka arbata, sumaišai tešlą, o, produktai tokie, kad kiekvienuose namuose rasis kasdien ;)

3 kiaušiniai
9 valg.š. cukraus
9 valg.š. aliejaus
9 valg.š. pieno
9 valg.š. miltų
1 arbat.š. kepimo miltelių
1 arbat.š. gesintos sodos
obuolių

Gaminimas: kiaušinius ištriname su cukrumi, įmaišome aliejų, pieną, miltus, sumaišytus su kep. milt. ir gesinta soda. Tešlą gerai išsukame, pilame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą blėtelę, prismaigstome nuluptų ir supjaustytų obuolių (aš dar pabarstau perliniu cukrum),Šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min. Tikriname pagaliuku.

2012 m. spalio 15 d., pirmadienis

Obuolių pyragas, kvepiantis cinamonu

Labai skanus, kvepiantis cinamonu ir viliojantis kuo greičiau atsikąsti. Iš kur turiu šį receptą jau nebeprisimenu, bet teko susidurti su daug panašių.

1 kiaušinis
200 ml cukraus
500 ml kefyro
125 ml aliejaus
2 arbat.š. sodos
750 ml miltų
vanilino
 cinamono
obuolių
dar pora šaukštų cukraus

Gaminimas: kiaušinį išsukame su cukrum, vis įpilant aliejaus, tada supilame kefyrą, su jame išmaišyta soda. Gerai išmaišome, įdedame vanilino, išsijotus miltus, vėl maišome. Tešlą supilame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą blėtelę (reikia nemažos), tada ją prismaigstome stambiai pjaustytų, cukruje ir cinamone apvoliotų obuolių. Pyragą šauname į iki 180"C įkaitintą orkaitę, kepame 30 - 40 min. Tikriname pagaliuku. Iškepusį pabarstome miltiniu cukrumi.
Labai skanus, drėgnas. Šiltą galima tiekti ir su ledų rutuliuku.

2012 m. spalio 13 d., šeštadienis

Moliūgo pyragas

Kiek kepiau, šis savo vaizdu ir skoniu patiko labiausiai. O ir namiškiai įvertino. Radau jį SM.

500g moliūgo
2 kiaušiniai
250 ml cukraus
125 ml aliejaus
750 ml miltų
3 arbat. š. kepimo miltelių
200g. įvairių dž. vaisių

Gaminimas: Moliūgą sutarkuojam bulvių tarka, jei atsiranda sulčių, nupilam. Kiaušinius išplakam su cukrum, įmaišom aliejų, moliūgo tarkius, miltus su kepimo milteliais. Džiovintus vaisius susmulkinam, apvoliojam miltais (tada jie nenusės pyrago apačioje) ir įmaišom į tešlą. Blėtelę ištepam riebalais, pabarstom miltais, suverčiam tešlą, išlyginam ir kepam iki 180 "C įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepęs, patikrinam pagaliuku. Galima apibarstyti miltiniu cukrum ar apipilti kokiu citrininiu glajum.
Labai skanus ir su kava, ir su arbata, ir su pienu...

Moliūgienė

Kažkaip jau keli metai svajojau apie kažką panašaus jau vien tik dėl nerealios spalvos. Džemas šį kartą nesigavo, bet moliūgienė superinė. Ir spalva, ir skonis.

4 kg moliūgo
1 kg cukraus
2 citrinos
2 apelsinai
1 arbat. š. citrinų rūgšties

Gaminimas: nuluptą moliūgą supjaustom kubeliais, sudedam į didelį dubenį, užpilam cukrum ir palaikom pora valandų. Tada verčiam viską į didoką puodą, pridedam apelsinų ir citrinų nutarkuotas žieveles ir smulkiai supjaustytą minkštimą. Baltojo žievės sluoksnio ir plėvelių nededam.
Verdam viską apie 30 min., tada sutrinam smulkintuvu, dedam citrinų rūgštį, dar kartą užkaitinam, išpilstom į sterilius  stiklainius ir užsukam.
Manau tiks ir blynus, ir košes, ir ledus ar varškę pagardinti, net ir ant paskrudintos duonos riekelės užtepti. Man skonis labai patiko.

2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Skanučiai marinuoti žali pomidorai

Šį skanėstą ruošiu jau daugelį metų. Kai pabosta, kokį sezoną praleidžiu, ir vėl gaminu. Tikrai labai skanu.

1 kg žalių pomidorų
0,5 kg svogūnų
2 valg.š. druskos
Marinatas:
1 l vandens
140 ml - 200 ml acto 9% ( galima reguliuoti pagal skonį)
10 kvepiančių pipirų
6 lauro lapeliai
3 gvazdikėliai
5 valg.š. cukraus

 Gaminimas: pomidorus nuplauname, išpjauname vaiskočius ir supjaustome maždaug centimetro storio gabalėliais. Svogūnus pjaustome plonais žiedeliais ar pusžiedžiais ir dedame į pomidorus, viską apiberiame druska, išmaišome ir paliekame vėsiai  12 - 24 val.
Pastovėjusius pomidorus nuplauname po tekančiu vandeniu ir nuvarviname. Puode išverdame marinatą, jam pavirus, sudedame nuvarvintus pomidorus, ir kaitiname viską iki virimo, turi pradėti kilti burbuliukai. Sukrečiame viską į sterilius stiklainius, užsukame ir šiltai užklojam.
Labai skanu prie mėsos patiekalų.

2012 m. spalio 10 d., trečiadienis

Adžika "Švelnioji"

Žurnale, iš kurio šį receptą nusižiūrėjau, tai buvo pavadinta "Gardžiau už kečupą", bet man priminė kažkada puseserės gamintą adžiką, tad mes taip ir vadiname. O "Švelnioji", nes nėra aštri.

1 kg burokine tarka tarkuotų morkų
1 kg ketvirčiais pjaustytų nuvalytų obuolių
1 kg saldžiųjų paprikų
1.5 kg pomidorų
2 galvutės česnako
5 čili pipirai
250ml cukraus
125 ml aliejaus
2 valg.š. druskos
1/4 stiklinės acto 9%

Gaminimas: Visas daržoves sumalame, dedame į puodą, beriame kitus produktus, išmaišome ir verdame 1 val vis pamaišant. Sudedame į sterilius stiklainius ir užsukame. Skanaus.
P.S. Jei labai skysta, galima sutirštinti šaukštu krakmolo ir trupučiu vandens.
Šaltinis: 'Konservavimas" 2003 metai

2012 m. spalio 9 d., antradienis

Kečupas

Šį skanėstą verdu jau keli metai iš eilės. Nuostabiausias pomidorų padažas, o, svarbiausia, nereikia ilgai virti.

2.5 kg pomidorų
500 g svogūnų
400 g cukraus
250 ml acto 9%
0.5 arbat š. maltų pipirų
2 valg. š. krakmolo
1 valg. š. su kaupu druskos (galima dėt pagal savo skonį)
4 dideli agurkai ( galima keisti paprika, čili)

Gaminimas: Nuplautus pomidorus sumalame mėsmale, pilame į puodą ir verdame 30 min. Sudėję smulkiai supjaustytus svogūnus( aš sukapojau smulkintuvu) ir kubeliais - agurkus, verdame 20 min. Krakmolą sumaišome su actu, pilame į tyrę, beriame , cukrų, prieskonius, druską. Paverdame dar 5 min. Išpilstome į sterilius  stiklainėlius ir užsukame.


Šaltinis: "Konservavimas" 2003 metų.

2012 m. spalio 7 d., sekmadienis

Trumpai virta aviečių uogienė

4 l aviečių
1 kg uogienių cukraus
100 ml vandens

Gaminimas: perrinktas avietes beriame į puodą, pilame vandenį ir užkaičiame. Kai vanduo pradeda gerai garuot, po truputį beriame cukrų. Vis pamaišant, nuo užvirimo paverdame 10 - 15 min, išpilstome į sterilius stiklainius, uždarome dezinfekuotais dugneliais.
Uogienė būna labai gražios spalvos, skani ir kvepianti vasara.

Marinuoti pomidorai

Pomidorai
krapai
Marinatas:
1 l vandens
125 ml acto 9%
3 valg.š. su kaupeliu cukraus
1.5 valg.š. druskos
6 kvepiančių pipirų
4 lauro lapelių
1 nedidelio svogūno

Gaminimas: pomidorus ir krapus nuplauname. Išpjauname pomidorų vaiskočius. Į švarius stiklainius dedame pomidorus ir krapų, užpilame verdančiu marinatu, pridengiame dangteliu ir paliekame pastovėti 30 - 40 min.
Marinatui svogūną supjaustome plonais žiedeliais ir sudėję su visais kitais marinatui skirtais produktais paverdame 5 min nuo užvirimo.
Iš stiklainių marinatą  nupilame į puodą, labai atsargiai, pomidorų rankomis neliečiame. Vėl užverdame, verdančiu užpilame pomidorus, užsukame dangtelius, apverčiame ir šiltai apklojame. nuklojame kai visiškai atšala.
Šio marinato receptuką radau 2005metų "Vasaros gėrybėse", tik supaprastinau visą jo eigą,ir marinuoju ne tik agurkus.
Pomidorai būna labai skanūs, saldžiarūgščiai.

Agurkinė sriuba žiemai

Šį receptuką nusižiūrėjau pas Jolantą  . Labai patiko, bet truputį pakeičiau pagal save, taip jau man gaunas ;)


2.5 kg agurkų
1 kg morkų
1 kg svogūnų
1 kg luptų pomidorų
800 g perlinių kruopų
200 ml acto 9 %
3 valg.š. druskos
300 g cukraus
200 ml aliejaus
pipirų pagal skonį

Gaminimas: Perlines kruopas išverdame. Aš verdu taip: iš vakaro gerai išplaunu po tekančiu vandeniu, beriu į storadugnį puodą, užpilu vandeniu, kad apsemtų per kokius 2 pirštus, viską užverdu, tada vynioju visą puodą į laikraštį ir į kokį pledą, striukę ar dar ką. Rytą kruopos būna išvirę. Čia taip močiutė išmokino ;D
Svogūnus supjaustome kubeliais, morkas sutarkuojame, pakepiname aliejue. Aš kepinu tam pačiam dideliam puode, kur viską virsiu.
Po to dedame kubeliais pjaustytus agurkus, pomidorus, virtas perlines kruopas, druska, cukrų, pipirus, pilame actą. Kai užverda, troškiname viską apie 30 min, vis pamaišant.
Išvirusį troškinį supilstome į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais dangteliais. Viską šiltai apdengiam ir paliekam pilnai atvėsti.
Turiu pasakyt, kad labai skanu ir taip, bet galima išsivirti ir sriubą. Tereiks tik iškratyt į verdantį vandenį stiklainiuką ir užkaitint.